17 Αυγούστου 2022

Κορωνοϊός: Οι ασθενείς με HIV αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο λοίμωξης

Οι εμβολιασμένοι κατά του HIV εμφανίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα να τους χτυπήσει ο κορωνοϊός. Σε σχέση πάντα με τους εμβολιασμένους χωρίς HIV.

Αυτό δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα η οποία ενισχύει την πεποίθηση πως όλοι οι άνθρωποι με HIV θα ωφεληθούν από μια ενισχυτική δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό.

Κορωνοϊός και HIV

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Κέρι Άλτχοφ του Τμήματος Επιδημιολογίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Network Open”, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 114.000 πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους (με δύο δόσεις mRNA εμβολίων οι περισσότεροι), από τους οποίους οι 33.029 είχαν διαγνωστεί θετικοί στον HIV. Όλοι παρακολουθήθηκαν επί εννέα μήνες μετά τον εμβολιασμό τους για να διαπιστωθεί η πιθανότητα λοίμωξης από κορωνοϊό.

Τα ποσοστά λοίμωξης Covid-19 ήσαν 4,4% στην ομάδα με HIV και 3,8% στην ομάδα χωρίς HIV, πολύ χαμηλότερα και στις δύο περιπτώσεις σε σχέση με τον κίνδυνο των ανεμβολίαστων να μολυνθούν από τον κορωνοϊό. Όμως ο κίνδυνος μετα-εμβολιαστικής λοίμωξης Covid-19 ήταν κατά μέσο όρο 28% μεγαλύτερος στα άτομα με HIV σε σχέση με εκείνα χωρίς HIV.

“Τα ευρήματα αυτά πρέπει να αποτελέσουν προειδοποίηση για όλους τους ανθρώπους με HIV ότι κινδυνεύουν περισσότερο με Covid-19 παρά τον εμβολιασμό τους και επίσης πρέπει να ληφθούν υπόψη σχετικά με τις επίσημες συστάσεις σχετικά με τον εμβολιασμό των ανθρώπων με HIV”, δήλωσε η ‘Αλτχοφ.

Οι ανά τον κόσμο υγειονομικές αρχές συνιστούν τον αναμνηστικό/ενισχυτικό εμβολιασμό των ανοσοκατεσταλμένων ανθρώπων, στους οποίους περιλαμβάνονται οι ασθενείς με HIV.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι οι εμβολιασμένοι φορείς HIV με αυξημένα επίπεδα ανοσοκαταστολής (με βάση τα μειωμένα επίπεδα κυττάρων CD4) έχουν αναλογικά αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από κορονοϊό και θα πρέπει να κάνουν ενισχυτικές δόσεις εμβολίου, πέρα από όσους έχουν σοβαρό ή μη θεραπεύσιμο HIV.

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

Δημοφιλή Εβδομάδας