17 Αυγούστου 2022

Πρόσωπο: Οι αλλαγές σε αυτό που μαρτυρούν προβλήματα υγείας

Καθώς μεγαλώνουμε, οι αλλαγές στο πρόσωπο είναι αναπόφευκτες. Κάποιες από αυτές τις αλλαγές είναι απολύτως φυσιολογικές. Άλλες πάλι μπορεί να αποτελούν σημάδι προβλήματος υγείας.

Για παράδειγμα, οι μαύροι κύκλοι γύρω από τα μάτια ή οι εξάρσεις ακμής σε συνδυασμό με υπερβολική τριχοφυΐα χρήζουν διερεύνησης.

Δείτε στις παρακάτω εικόνες πώς συνδέονται οι αλλαγές στο πρόσωπο με τα προβλήματα υγείας

  • Λεπτά φρύδια: Τα αραιά και λεπτά φρύδια μπορεί να είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής αποτρίχωσης, είναι όμως πιθανό να αποτελούν σημάδι ότι ο θυρεοειδής σας υπολειτουργεί, πάσχετε δηλαδή από υποθυρεοειδισμό. Άλλα συμπτώματα είναι η κούραση και η ατονία, η ξηρότητα της επιδερμίας και η δυσκοιλιότητα.
  • Κόκκινα σημάδια στα μάγουλα: Εάν το φαινόμενο εντείνεται στη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι πιθανό να πάσχετε από Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο, μια χρόνια φλεγμονώδη νόσο αυτοάνοσης αιτιολογίας που απαντάται κυρίως σε νεαρές γυναίκες. Άλλα συμπτώματα είναι οι μυϊκοί πόνοι και οι πόνοι στις αρθρώσεις, η κούραση, η τριχόπτωση, οι πονοκέφαλοι κλπ., συχνά όμως μπορεί να εκδηλώνεται μόνο με κοκκινίλα στο πρόσωπο. Αν το κοκκίνισμα δεν υποχωρεί, συμβουλευτείτε γιατρό.
  • Υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο: Η υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο και η ακμή μπορεί να υποδεικνύουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Το λεγόμενο χνούδι στο πρόσωπο, μπορεί να είναι κληρονομικό, ενώ η ακμή είναι κοινή στην εφηβεία αλλά και σε ανθρώπους με έντονο στρες. Μπορεί όμως να προκληθεί από ανισορροπία ορμονών. Τα κύρια χαρακτηριστικά του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών είναι οι διαταραχές του κύκλου και η αύξηση των «ανδρικών ορμονών» στη γυναίκα, όπως της τεστοστερόνης.
  • Μαύροι κύκλοι: Συνήθως αποδίδονται στην έλλειψη ύπνου και θεωρούνται περισσότερο πρόβλημα αισθητικής φύσης, μπορεί όμως να οφείλονται σε κάποια αυτοάνοση πάθηση. Είναι επίσης πιθανό να προκαλούνται από την υπερβολική κατανάλωση αλατιού ή να είναι σύμπτωμα χρόνιων αλλεργιών που επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή των ματιών. Η ερυθρότητα και οι σκουρόχρωμες κηλίδες γύρω από τα μάτια, μπορεί επίσης να είναι σημάδι δερματομυοσίτιδας, μιας σπάνιας αυτοάνοσης πάθησης που προκαλεί μυϊκούς πόνους, αδυναμία, κόπωση και αυξημένο κίνδυνο πτώσεων.

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

Δημοφιλή Εβδομάδας