20 Ιανουαρίου 2022

Google συμβουλές υγείας: Είναι οι συμβουλές υγείας που παρέχουν οι μηχανές αναζήτησης αξιόπιστες;

Ο ψηφιακός κόσμος εξελίσσεται συνεχώς. Όμως η αναζήτηση στο διαδίκτυο παραμένει ένα μαγικό κουτί, όπου πληκτρολογούμε ερωτήσεις και οι απαντήσεις εμφανίζονται απλώς στην οθόνη. Μια νέα μελέτη που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα το εξετάζει από μια διαφορετική οπτική γωνία: Ο ρόλος των μηχανών αναζήτησης ως συμβούλων υγείας των ανθρώπων. Επιστήμονες δεδομένων από το γερμανικό Πανεπιστήμιο Martin Luther του Halle-Wittenberg και το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Ural της Ρωσίας ήθελαν να δουν πώς οι μηχανές αναζήτησης διαχειρίζονται την ιατρική παραπληροφόρηση. Δεδομένων των μύθων που έχουν κυκλοφορήσει από την αρχή της πανδημίας, οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ να προωθούνται ακριβείς και αξιόπιστοι διαδικτυακοί πόροι υγείας.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Οι ερευνητές μελέτησαν τα αποτελέσματα σε ερωτήματα σχετικά με την υγεία που αναζήτησαν στο Google και το Yandex. Ισχυρίζονται ότι τα κορυφαία αποτελέσματα και των δύο ιστότοπων συχνά περιελάμβαναν συμβουλές κακής υγείας. Για να λάβουν αυτά τα ευρήματα, πραγματοποίησαν 1,5 δισεκατομμύρια αναζητήσεις στο Yandex για να εντοπίσουν τα 30 πιο κοινά ερωτήματα που περιείχαν ιατρικό πρόβλημα και κάποιου είδους εναλλακτική θεραπεία (σκόρδο για τη θεραπεία πονόδοντου, τζίντζερ για τη θεραπεία του βήχα, βδέλλες για τη διακοπή αιμορροΐδων, γάλα γαϊδουράγκαθο για ηπατίτιδα). Αυτά τα ερωτήματα συνδέθηκαν στο Yandex και οι συγγραφείς εξέτασαν τα αποσπάσματα για τα κορυφαία 10 αποτελέσματα.

Τα αποσπάσματα είναι οι σύντομες σειρές κειμένου κάτω από τους μπλε συνδέσμους αποτελεσμάτων που εξάγουν αυτόματα μηχανές αναζήτησης όπως το Google και το Yandex για να δείξουν πόσο καλά ταιριάζουν οι ιστοσελίδες με τα ερωτήματα των χρηστών. Αυτό είναι το μόνο που θα γνωρίζουν οι περισσότεροι χρήστες για τις περισσότερες σελίδες που εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησής τους. Γι’ αυτό οι συγγραφείς επέλεξαν να αναλύσουν μόνο αυτά τα αποσπάσματα και όχι να κοιτάξουν τις ίδιες τις σελίδες. Στη συνέχεια, εισήγαγαν τα ίδια ερωτήματα στο Google και μελέτησαν τα αποσπάσματα για τα κορυφαία 10 αποτελέσματα της Google. Σχεδόν τα μισά αποσπάσματα του Yandex επιβεβαίωσαν κάποιο είδος ιατρικής λανθασμένης πεποίθησης. Μόνο το 13% σημείωσε ότι οι θεραπείες συνδέονται με κινδύνους για την υγεία.

Τι δείχνει η έρευνα για τις μηχανές αναζήτησης

Το βασικό τους σημείο είναι ότι τα αποσπάσματα μηχανών αναζήτησης για ερωτήματα που σχετίζονται με την υγεία δεν κατευθύνουν απαραιτήτως τους ανθρώπους σε υγιείς ιατρικούς πόρους. Αντίθετα, μπορεί να ενισχύουν κακά χαρακτηριστικά -προκατάληψη επιβεβαίωσης στους χρήστες, προκατάληψη περιεχομένου στις μηχανές αναζήτησης- που οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι είναι «ιδιαίτερα σχετικά» όταν οι χρήστες ερευνούν την υγεία. Η Fast Company έδειξε στη Google τη μελέτη και ένας εκπρόσωπος απάντησε ότι η μεθοδολογία της «δεν είναι ένας ακριβής τρόπος μέτρησης της ποιότητας των αποτελεσμάτων αναζήτησης, καθώς εξετάζει μόνο σύντομα αποσπάσματα κειμένου από τον ιστότοπο, όχι ποιος συντάκτης του ιστότοπου ή ποιες πληροφορίες του στην πραγματικότητα περιέχονται».

Η Google υποστήριξε επίσης ότι υπάρχουν ελαττώματα στην έρευνά της. Για παράδειγμα, λέει ότι η μελέτη υπεραπλουστεύει πολύπλοκες ερωτήσεις ιατρικής θεραπείας σε δυαδικά αρχεία ναι-όχι. (Οι βδέλλες μπορεί να είναι μια άσοφη οικιακή θεραπεία, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι μπορούν να μειώσουν τον πόνο στις αιμορροΐδες για μερικούς ανθρώπους. Επίσης, οι συγγραφείς λένε ότι είναι επικίνδυνο για τις γυναίκες εγκύους να πίνουν καφέ. Παρόλο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι περιστασιακές μικρές ποσότητες είναι εντάξει.) Η Google προσθέτει ότι η μελέτη δεν αναγνωρίζει, επίσης, ότι ένα απόσπασμα δύο γραμμών στη σελίδα αποτελεσμάτων θα μπορούσε να περιέχει φαινομενικά στέρεες ιατρικές συμβουλές. Αλλά οι άνθρωποι σπάνια βασίζουν την έρευνά τους στο Διαδίκτυο μόνο σε αποσπάσματα και αυτό δεν σημαίνει ότι ο ίδιος ο ιστότοπος θα ήταν αξιόπιστη και χωρίς λάθη.

 

ΠΗΓΗ

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Ροή Αναρτήσεων