3 Οκτωβρίου 2023

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την κατανάλωση ξαναζεσταμένου ρυζιούΑν και έχουμε συνηθίσει να καταναλώνουμε συχνά ξαναζεσταμένο φαγητό που έχει παρασκευαστεί νωρίτερα την ίδια μέρα ή ακόμα και την προηγούμενη, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι αυτή η τακτική εγκυμονεί σε κάποιες περιπτώσεις κινδύνους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ξαναζεσταμένου ρυζιού, το οποίο μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην τροφική δηλητηρίαση. Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, το πρόβλημα δεν είναι η αναθέρμανση του ρυζιού, αλλά ο τρόπος που έχει αποθηκευτεί πριν ξαναζεσταθεί.

Αναλυτικότερα, το ρύζι, πριν μαγειρευτεί, μπορεί να περιέχει σπόρια του Bacillus cereus, ενός βακτηρίου που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Ωστόσο, μετά το μαγείρεμα, μερικά από τα σπόρια αυτά μπορεί να επιβιώσουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, εάν αφεθεί αρκετή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, αυτά να αναπτυχθούν σε βακτήρια, τα οποία θα αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται, παράγοντας τοξίνες.

Ως εκ τούτου, όσο περισσότερο αφήνετε το μαγειρεμένο ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου, τόσο πιο πιθανό είναι τα βακτήρια και οι τοξίνες να το κάνουν ακατάλληλο προς κατανάλωση.

Στην περίπτωση που καταναλωθεί, τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης, όπως εμετός και διάρροια, θα αρχίσουν να εκδηλώνονται 1 έως και 5 ώρες αργότερα, με διάρκεια όχι μεγαλύτερη από 24 ώρες.

Προκειμένου να προστατευθείτε, ιδανικά σερβίρετε το ρύζι αμέσως μετά το μαγείρεμα. Αν ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν, βάλτε ρύζι στο ψυγείο αμέσως μόλις κρυώσει, όπου μπορείτε να το αποθηκεύσετε για μία ημέρα το πολύ.

Παράλληλα, να φροντίζετε πάντα να το ζεσταίνετε μέχρι το σημείο που θα βγάζει καυτό ατμό, ενώ οι ειδικοί επισημαίνουν ότι απαγορεύεται να αναθερμάνουμε το ρύζι περισσότερες από μία φορές.

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας