9 Ιουνίου 2023

Νοσοκομειακοί γιατροί για νέα εγκύκλιο Γκάγκα: “Έρχεται λειτουργική υποβάθμιση έως τελικού «λουκέτου» αντί για ενίσχυση με προσλήψεις”

Νέα αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών (Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή, ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ) για την «επανορθωτική» δήλωση της Μίνας Γκάγκα, μέσω ανακοίνωσης του Υπουργείου Υγείας, σχετικά με την εγκύκλιο (28/4/23) που προβλέπει την εφημέρευση γιατρών άλλων ειδικοτήτων από τις κενές θέσεις που προκύπτουν στις δομές υγείας.

Σύμφωνα με δηλώσεις των: Π. Παπανικολάου ΓΓ ΟΕΝΓΕ, Δ. Τοσονίδου μέλος ΕΓ ΟΕΝΓΕ και ΔΣ ΕΙΝΑΠ, Ό. Κοσμοπούλου και Κ. Καταραχιά, μέλη ΔΣ ΕΙΝΑΠ, οι “εξηγήσεις” που έδωσε το Υπουργείο Υγείας, ότι η εγκύκλιος θα εφαρμοστεί μόνο στα μικρά και όχι στα μεγάλα τριτοβάθμια νοσοκομεία, περισσότερο περιπλέκει τα πράγματα:

Η «επανορθωτική» δήλωση μετά την κατακραυγή που προκλήθηκε από την εγκύκλιο 28/4/23 περί «εφημερίας τομέα», όπως λένε οι γιατροί, ότι δηλαδή η περιβόητη εγκύκλιος «δεν αφορά τα τριτοβάθμια νοσοκομεία που έχουν πολλές ειδικότητες», επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των γιατρών για τις  κυβερνητικές σκοπιμότητες που εξυπηρετεί η εγκύκλιος.

“Συγκεκριμένα ήδη από το καλοκαίρι του 2021 η κυβέρνηση διά του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη έχει δηλώσει πως ως «τριτοβάθμια» θεωρεί ελάχιστα νοσοκομεία σε όλη την χώρα. Για παράδειγμα σε όλη την 7η ΥΠΕ Κρήτης θεωρεί τριτοβάθμιο («νοσοκομείο – κόμβο») μόνο το Πανεπιστημιακό Ηρακλείου ενώ τα υπόλοιπα (Χανίων, Ρεθύμνου, Βενιζέλειο, Αγ. Νικολάου, Ιεράπετρας, Σητείας) τα θεωρεί ως «πρωτοδευτεροβάθμιες ακτίνες του κόμβου».  Αντίστοιχα σε όλη την 5η ΥΠΕ (Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Σποράδες) θεωρούν ως τριτοβάθμιο «νοσοκομείο – κόμβο» μόνο το Πανεπιστημιακό Λάρισας ενώ όλα τα υπόλοιπα (Γενικό Λάρισας, Βόλου, Καρδίτσας, Τρικάλων, Λαμίας, Χαλκίδας, Θήβας, Λειβαδιάς, Άμφισσας, Καρπενησίου, Κύμης, Καρύστου) ως «ακτίνες του κόμβου»”.

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας