9 Ιουνίου 2023

Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής: Διευκρινιστική οδηγία σχετικά με την καταχώρηση δοτών/δοτριών γεννητικού υλικού στο Ηλεκτρονικό Μητρώο

Διευκρινιστική οδηγία αναφορικά με την καταχώρηση δοτών/δοτριών γεννητικού υλικού στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Δοτών και Δοτριών Γεννητικού Υλικού της ΕΑΙΥΑ (Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής), εξέδωσε η Αρχή.

Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής,  επισημαίνει την υποχρέωση να καταχωρούνται στο «Ηλεκτρονικό Μητρώο Δοτών και Δοτριών Γεννητικού Υλικού της ΕΑΙΥΑ» οι δότες και δότριες γεννητικού υλικού κατά την αρχική (πρώτη) επίσκεψή τους στην ΜΙΥΑ ή την ΤΚ. Αυτό σημαίνει ότι ο/η υποψήφιος δότης/δότρια γεννητικού υλικού καταχωρείται κατά την αρχική επίσκεψη στο «Ηλεκτρονικό Μητρώο Δοτών και Δοτριών Γεννητικού Υλικού της ΕΑΙΥΑ», ακόμη και αν τελικά δεν προχωρήσει στη δωρεά γεννητικού υλικού για οποιοδήποτε λόγο.

Επίσης, πρέπει να καταχωρούνται στο «Ηλεκτρονικό Μητρώο Δοτών και Δοτριών Γεννητικού Υλικού της ΕΑΙΥΑ» τις τρέχουσες επισκέψεις δοτών/δοτριών γεννητικού υλικού καθώς και τις τρέχουσες χρήσεις αυτού εντός επτά (7) ημερών από την πραγματοποίησή τους.

Επίσης, πρέπει να καταχωρείτε το αποτέλεσμα κάθε εμβρυομεταφοράς εντός είκοσι ημερών (20) από την διενέργειά της και το αποτέλεσμα κάθε εγκυμοσύνης εντός σαράντα (40) εβδομάδων από την διαπίστωσή της. Οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να ενημερώνωνται για τις εκκρεμείς καταχωρήσεις αποτελεσμάτων εμβρυομεταφοράς και εγκυμοσύνης από τις αντίστοιχες αναφορές της καρτέλας «Στατιστικές Αναφορές».

Τέλος, ο δότης/δότρια θα ελέγχονται στο «Ηλεκτρονικό Μητρώο Δοτών και Δοτριών Γεννητικού Υλικού της ΕΑΙΥΑ»: α)πριν την έναρξη φαρμακευτικής αγωγής στη δότρια, β)πριν την διενέργεια λήψης του γεννητικού υλικού από τον συγκεκριμένο δότη/δότρια, και γ) πριν την οποιαδήποτε χρήση αυτού (π.χ. γονιμοποίηση ωαρίου, εμβρυομεταφορά, σπερματέγχυση). Το στιγμιότυπο οθόνης, αποθηκεύετε στον ιατρικό φάκελο του υποβοηθούμενου προσώπου.

Κάθε φορά που εμφανίζεται το μήνυμα «Για να προχωρήσετε με τον συγκεκριμένο δότη/δότρια πρέπει να επικοινωνήσετε με την ΕΑΙΥΑ» οφείλετε πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε πράξη να επικοινωνείτε με την Εθνική Αρχή για την υποβολή αιτήματος λήψης ή χρήσης γεννητικού υλικού.

Για παράδειγμα, όταν υποβάλετε αίτημα χρήσης (εμβρυομεταφοράς) γονιμοποιημένου γεννητικού υλικού, οφείλετε να αποστέλλετε στην Εθνική Αρχή: α) πλήρως συμπληρωμένη αίτηση, υπόδειγμα της οποίας επισυνάπτεται, και β) στιγμιότυπο οθόνης από το «Ηλεκτρονικό Μητρώο Δοτών και Δοτριών Γεννητικού Υλικού της ΕΑΙΥΑ» από την ημέρα γονιμοποίησης του γεννητικού υλικού.

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας