9 Ιουνίου 2023

Νεφρά: Αυτά είναι τα κοινά φάρμακα που τα βλάπτουν

Τα νεφρά είναι ένα από πλέον πολύτιμα όργανα του οργανισμού μας. Και χρειάζονται προσοχή. Το ξέρατε όμως πως κάποια φάρμακα που παίρνουμε καθημερινά… ακόμα και η αθώα ασπρίνη, μπορούν να βλάψουν τα νεφρά μας; Το 20% των νεφρικών βλαβών που προκαλούνται από φάρμακα, αφορά τόσο τα συνταγογραφούμενα όσο και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Αυτό έδειξαν στοιχεία από την Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δε σκέφτονται καθόλου τα νεφρά τους, αλλά στην πραγματικότητα, 1 στους 3 ανθρώπους στις ΗΠΑ κινδυνεύει από νεφρική νόσο. Η νεφρική νόσος που προκαλείται από φάρμακα είναι αναμφισβήτητα η πιο εύκολα να προληφθεί», δήλωσε η HaVy Ngo-Hamilton, PharmD και κλινική σύμβουλος.

Φάρμακα που θα μπορούσαν να βλάψουν τα νεφρά

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα αντιμετωπίζουν τον πόνο και τη φλεγμονή. Περιλαμβάνουν την ασπιρίνη, την ιβουπροφαίνη και τη ναπροξένη. Αυτά τα φάρμακα είναι από τους πιο κοινούς υπαίτιους της επαγόμενης από φάρμακα νεφρικής νόσου, στην οποία η μακροχρόνια χρήση μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια νεφρική νόσο.

Αντιβιοτικά

Τα αντιβιοτικά, όπως η πενικιλλίνη και οι κεφαλοσπορίνες, χορηγούνται για την καταπολέμηση λοιμώξεων που προκαλούνται από βακτήρια. Ενώ, συνήθως, συνταγογραφούνται με την πρόθεση οι ασθενείς να τελειώσουν ολόκληρη τη συνταγή, πολλοί άνθρωποι δεν τα τελειώνουν και διατηρούν τα εναπομείναντα στο ντουλάπι τους.

Αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs)

Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων είναι φάρμακα που συμβάλλουν σημαντικά στη θεραπεία του έλκους και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Οι ουσίες που περιέχουν αυτά τα φάρμακα, όπως η ομεπραζόλη, η εσομεπραζόλη, η λανσοπραζόλη, η παντοπραζόλη και η ραμπεπραζόλη, τα κάνουν να έχουν ισχυρότατη ανασταλτική δράση στην έκκριση του υδροχλωρικού οξέος του στομάχου, ελαττώνοντας σημαντικά το χρόνο επούλωσης του έλκους.

«Ενώ έχουν χαμηλό συνολικό κίνδυνο για νεφρική βλάβη, έχει διαπιστωθεί ότι η μακροχρόνια χρήση και οι συνεχείς υψηλότερες δόσεις αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης νεφρικής νόσου», δήλωσε η Ngo-Hamilton στο Healthline.

Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση

Οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACEIs) και οι αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης (ARBs) είναι αποτελεσματικοί στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων.

«Δεν πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε αυτά τα φάρμακα εκτός αν σας το πει ο γιατρός σας», δήλωσε η Ngo-Hamilton. «Ωστόσο, ενώ παίρνετε αυτά τα φάρμακα, θα πρέπει να είστε σε εγρήγορση για άλλα φάρμακα που μπορεί να είναι επιβλαβή για τα νεφρά σας, ώστε να αποφύγετε την αύξηση του κινδύνου νεφρικής βλάβης».

Συμπληρώματα

Τα συμπληρώματαμπορούν, επίσης, να επηρεάσουν τη λειτουργία των νεφρών.
Αν και δεν είναι όλα τα συμπληρώματα ανθυγιεινά, προτείνεται ναμιλήσετε με τον γιατρό σαςγια καθοδήγηση, σχετικά με τον καλύτερο τρόπο λήψης συμπληρωμάτων ως μέρος ενός συνολικού σχεδίου υγείας.

Ψυχιατρικά φάρμακα

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία διάφορων θεμάτωνψυχικής υγείας μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν προβλήματα στα νεφρά, όπως το Prozac (φλουοξετίνη), το οποίο είναι ένα συχνά συνταγογραφούμενο αντικαταθλιπτικό.

«Το λίθιο και η αμιτριπτυλίνη, δύο σταθεροποιητές της διάθεσης, είναι επίσης δυνητικά επιβλαβή για τα νεφρά. Αυτά τα ψυχιατρικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν μυϊκή διάσπαση, οδηγώντας στην απελευθέρωση μυοσφαιρίνης στην κυκλοφορία του αίματος. Δεδομένου ότι τα νεφρά εργάζονται για να φιλτράρουν τη μυοσφαιρίνη, έχουν ως αποτέλεσμα κάποια νεφρική βλάβη», δήλωσε η Ngo-Hamilton.

 

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας