31 Μαρτίου 2023

Προειδοποίηση ΠΟΥ: Επιδεινώνεται η έξοδος υγειονομικών από τις φτωχές χώρες – Ο ρόλος της πανδημίας της COVID-19

Επιδεινώνεται όλο και περισσότερο η έξοδος υγειονομικών από τις φτωχές χώρες. Οι υγειονομικοί κατευθύνονται προς πλουσιότερες χώρες καθώς οι τελευταίες προσπαθούν να αντιστηρίξουν τις δικές τους απώλειες προσωπικού εξαιτίας της πανδημίας της COVID-19, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η τάση για νοσηλευτές και άλλο προσωπικό να εγκαταλείπουν τμήματα της Αφρικής ή της Νοτιοανατολικής Ασίας για καλύτερες ευκαιρίες σε πλουσιότερες χώρες στη Μέση Ανατολή ή την Ευρώπη είχε ήδη ξεκινήσει πριν από την πανδημία αλλά έχει επιταχυνθεί έκτοτε, καθώς ο παγκόσμιος ανταγωνισμός αυξάνεται.

«Οι υγειονομικοί είναι η ραχοκοκαλιά κάθε υγειονομικού συστήματος, όμως 55 χώρες με μερικά από τα πιο ευάλωτα υγειονομικά συστήματα στον κόσμο δεν έχουν αρκετούς και πολλές χάνουν τους υγειονομικούς τους στη διεθνή μετανάστευση», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Την ίδια στιγμή, περίπου 115.000 υγειονομικοί πέθαναν από COVID σε όλο τον κόσμο στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά πολύ περισσότεροι εγκατέλειψαν το επάγγελμά τους λόγω επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout) και κατάθλιψης. Οι χώρες που προσελκύουν περισσότερους εργαζομένους, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, είναι οι πλούσιες χώρες του ΟΟΣΑ και οι χώρες του Κόλπου. Σημειώνεται πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός δεν τάσσεται εναντίον της μετανάστευσης των εργαζομένων εάν η διαχείρισή της είναι κατάλληλη. Το 2010 δημοσιοποίησε έναν εθελοντικό διεθνή κώδικα ορθής πρακτικής για τις προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού ανά τον κόσμο και καλεί τα μέλη του να τον ακολουθήσουν.

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας