31 Μαρτίου 2023

Αλκοόλ: Η ορμόνη που μας βοηθά να ξεμεθάμε

Το αλκοόλ όταν δεν καταναλώνεται με μέτρο μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα. Και το μεθύσι είναι ένα από αυτά. Εδώ και χρόνια ειδικοί έχουν προσπαθήσει να βρουν τρόπους να μειώσουν τα συμπτώματα του μεθυσιού.

Αλκοόλ: Η ορμόνη του… ξεμεθύσματος

Επιστήμονες του αμερικανικού Πανεπιστημίου Texas Southwestern πραγματοποιούν πειράματα με μια ορμόνη, τον αυξητικό παράγοντα ινοβλαστών 21 (FGF21), με τα αποτελέσματα των ερευνών να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της ορμόνης στην γρήγορη ανάρρωση ενός ατόμου που έχει καταναλώσει αλκοόλ από τις επιπτώσεις που έχουν κάνει την εμφάνιση τους. Στα πειράματα που γίνονται σε ποντίκια η ορμόνη αποδείχθηκε ότι μειώνει στο μισό τον χρόνο που χρειάστηκε για να αναρρώσουν τα ποντίκια από τις επιπτώσεις του αλκοόλ.

Όπως φαίνεται η FGF21 που παράγεται στο ήπαρ σε ανθρώπους και ζώα διασπά γρήγορα τις ουσίες του αλκοόλ στον εγκέφαλο επιτρέποντας στο άτομο που έχει καταναλώσει αλκοόλ να επιστρέψει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο νηφαλιότητας. Οι ερευνητές χορήγησαν ενέσιμα την ορμόνη στα… μεθυσμένα ποντίκια και διαπίστωσαν ότι η ορμόνη μείωσε κατά 50% τον χρόνο περιορισμού ή εξαφάνισης των συμπτωμάτων.

«Αυξάνοντας τις συγκεντρώσεις της FGF21 με ένεση, μπορούμε να επιταχύνουμε δραματικά την ανάρρωση από τη μέθη. Το FGF21 το κάνει αυτό ενεργοποιώντας ένα πολύ συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την εγρήγορση» αναφέρει ο Στίβεν Κλίβερ, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που δημοσιεύει τα ευρήματα της στην επιθεώρηση «Cell Metabolism». Η FGF21 δρα άμεσα στο νευρικό σύστημα και στους νευρώνες του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τη διέγερση και την εγρήγορση.

 

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας