29 Σεπτεμβρίου 2023

Συνήγορος του πολίτη: Αποδοχή προτάσεων για την άδεια μονογονεϊκής οικογένειας – Σύνοψη ΔιαμεσολάβησηςΜε αφορμή αναφορά από μητέρα που ασκούσε κατ’ αποκλειστικότητα την επιμέλεια των ανήλικων τέκνων της, ο Συνήγορος του Πολίτη απευθύνθηκε εγγράφως στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, διότι έκρινε ότι χρήζει περαιτέρω διευκρινίσεων ο τρόπος εφαρμογής της διάταξης του άρ. 45 του Ν. 4808/2021, βάσει του οποίου χορηγείται επιπλέον άδεια 6 (ή 8 ημερών, αναλόγως την περίπτωση) ετησίως σε εργαζόμενους γονείς που έχουν χηρέψει και στον άγαμο γονέα που έχει την αποκλειστική επιμέλεια παιδιού.

Στο έγγραφό του, ο Συνήγορος του Πολίτη επισήμανε ότι με την ανωτέρω διάταξη, αναγνωρίζεται από τον νομοθέτη η μονογονεϊκή οικογένεια ως κατηγορία χρήζουσα ειδικής προστασίας και διευκολύνσεων, καθώς ο μονογονέας έχει αυξημένες ευθύνες φροντίδας τέκνου/ων. Υπό το πρίσμα αυτό, διατύπωσε την άποψη ότι δικαιούχοι της ανωτέρω άδειας (εφόσον εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρ. 33 του Ν. 4804/2021) πρέπει να θεωρηθούν και οι διαζευγμένοι γονείς, οι οποίοι έχουν αναλάβει με δικαστική απόφαση την αποκλειστική άσκηση της γονικής μέριμνας του/των τέκνου/των τους, καθώς τελούν στην πράξη υπό ακριβώς τις ίδιες συνθήκες με τους χήρους ή άγαμους γονείς.

Επίσης, επισημάνθηκε από την Αρχή η αναγκαιότητα διασαφήνισης της έννοιας του μονογονέα υπό την αναζήτηση της αληθούς βούλησης του νομοθέτη να συμπεριλάβει στους δικαιούχους της ανωτέρω αδείας και τον διαζευγμένο γονέα ο οποίος έχει αναλάβει με δικαστική απόφαση, ή έγγραφη συμφωνία ή ψηφιακή δήλωση του άρ. 1441 ΑΚ την άσκηση κατ’ αποκλειστικότητα της επιμέλειας του προσώπου του/των τέκνου/ων του.

Με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υιοθετήθηκαν οι προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και διευκρινίστηκε ότι δικαιούχοι της συγκεκριμένης άδειας είναι και οι εργαζόμενοι γονείς, ή τρίτα πρόσωπα, που τους έχει ανατεθεί η κατ’ αποκλειστικότητα άσκηση της γονικής μέριμνας του προσώπου του τέκνου/παιδιού με δικαστική απόφαση, καθώς και οι γονείς στους οποίους έχει ανατεθεί η κατ’ αποκλειστικότητα άσκηση της επιμέλειας του προσώπου του τέκνου τους, με δικαστική απόφαση ή με έγγραφη συμφωνία λύσης του γάμου ή του συμφώνου συμβίωσης, ή σε περίπτωση διακοπής της συμβίωσης των συζύγων ή των μερών του συμφώνου συμβίωσης, ή ακύρωσης του γάμου, ως ορίζεται κάθε φορά από τις σχετικές διατάξεις η ρύθμιση των θεμάτων αυτών.

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας