29 Ιανουαρίου 2023

Αυστηρή προειδοποίηση ΕΟΦ προς τις φαρμακευτικές για τις ελλείψεις φαρμάκων: Έως 1.000.000 το πρόστιμο για παράβαση της απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών

Σε νέα αυστηρή προειδοποίηση προς τις φαρμακευτικές εταιρίες και αποθήκες «για την απαρέγκλιτη τήρηση της σχετικής νομοθεσίας και των αποφάσεων Ε.Ο.Φ. περί προσωρινής απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων», προχώρησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων μετά και τις συνεχείς ελλείψεις φαρμάκων που καταγράφονται στην ελληνική αγορά.

Ο Ε.Ο.Φ. σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει πως «είναι η Αρμόδια Αρχή για τη επάρκεια της αγοράς σε νομίμως αδειοδοτημένα φάρμακα που είναι αναγκαία και κατάλληλα για την κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών των ασθενών.

Εξαγωγές ή αποθεματοποιήσεις φαρμάκων, κατά παράβαση των αποφάσεων του Ε.Ο.Φ περί προσωρινής απαγόρευσης εξαγωγών όπως κάθε φορά ισχύουν, οι οποίες εκδίδονται για την άμεση κάλυψη των αναγκών των ευρισκόμενων στην Ελλάδα ασθενών, επισύρουν την επιβολή του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία για τη συγκεκριμένη παράβαση προστίμου ύψους από 100.000 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ, σωρευτικά με τις λοιπές προβλεπόμενες κυρώσεις (Ν.Δ. 96/73, άρθ. 12Α, τελευταίο εδάφιο)».

Και εφιστά την προσοχή στους δραστηριοποιούμενους στον χώρο για την απαρέγκλιτη τήρηση της σχετικής νομοθεσίας και των αποφάσεων Ε.Ο.Φ. περί προσωρινής απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων όπως εκάστοτε ισχύουν.

Ελλείψεις φαρμάκων

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με απόφαση του Ε.Ο.Φ. στη λίστα με τα 140 σκευάσματα για τα οποία απαγορεύονται οι παράλληλες εξαγωγές – λόγω των ελλείψεων –  προστέθηκαν ακόμη 74 νέοι κωδικοί.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, «η υποχρέωση της διάθεσης αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά ισχύει για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα μετά από έγκριση του Ε.Ο.Φ. για έκτακτη εισαγωγή ή με απόφαση κατ’ εξαίρεση κυκλοφορίας με ξενόγλωσση επισήμανση.

Σε κάθε περίπτωση, η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην Ελλάδα κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη νόμιμη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη.

Εξαιρείται η διακίνηση φαρμάκων από ή μέσω Ελλάδας προς την Κύπρο ή άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε., όταν αυτή γίνεται από τους Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας ή τους εξουσιοδοτημένους διανομείς τους και προβλέπεται ρητά σε σύμβαση μεταξύ της Ελληνικής και της εταιρίας του εξωτερικού (αντιπροσώπου ή διανομέα)».

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας