29 Ιανουαρίου 2023

ΕΟΔΥ: Τρία κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων σε ένα μήνα – Όλοι άνδρες

Σε ύφεση η δραστηριότητα της νόσου στη χώρα μας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. O συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων από την έναρξη της καταγραφής ανέρχεται σε 82. Και ανήλικοι ανάμεσά τους.

Τρία κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων καταγράφηκαν στη χώρα μας τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΕΟΔΥ, κάτι που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των περιστατικών λοίμωξης στα 82.

Ολα τα κρούσματα είναι άνδρες με διάμεση ηλικία τα 37 έτη. Μάλιστα, όπως προκύπτει από την έκθεση του ΕΟΔΥ, μεταξύ των κρουσμάτων υπάρχει και ένας ανήλικος, καθώς το εύρος της ηλικιακής κατανομής είναι από 16 έως 62 ετών. Οι 24 από τους 82 που διαγνώστηκαν ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (28%).

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Εκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο, με τη στενή σωματική επαφή. Τον Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 8 Νοεμβρίου 2022 καταγράφηκαν 25.375 κρούσματα της νόσου σε 45 χώρες.

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας