5 Ιουλίου 2022

Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Eπισιτιστική ανασφάλεια αντιμετωπίζει το 45,9% των οικογενειών των μαθητών – Στο 17,2% των οικογενειών κανένας από τους δύο γονείς δεν έχει εισόδημα

Αντιμέτωπα με επισιτιστική ανασφάλεια βρίσκονται χιλιάδες ελληνόπουλα, σύμφωνα με στοιχεία του Προγράμματος Διατροφή του Ινστιτούτου Prolepsis. Το Πρόγραμμα αφορά στην καταπολέμηση της πείνας και τη βελτίωση διατροφικών συνηθειών σε παιδιά που έχουν ανάγκη.

Είναι χαρακτηριστικό πως στα σχολεία που υποστηρίζει το Πρόγραμμα σε ευπαθείς περιοχές της Αττικής, της Μακεδονίας και της Θράκης, ένα μεγάλο ποσοστό οικογενειών των μαθητών αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια. Ενδεικτικά, με βάση στοιχεία από το σχολικό έτος 2020-2021:

Κατά μέσο όρο το 45,9% των οικογενειών των μαθητών αντιμετώπιζε επισιτιστική ανασφάλεια.

Επιπλέον, στο 17,2% των οικογενειών, κανένας από τους δύο γονείς δεν έχει εισόδημα, ενώ

Στο 7,2% των οικογενειών υπήρξε διακοπή σύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος κατά το προηγούμενο έτος για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Το Πρόγραμμα υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis σε σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Ιωάννινα, Λάρισα, Ξάνθη, Χαλκίδα, Πάτρα, Κεφαλονιά, Ρόδο, Κω, Χίο, Λήμνο κ.ά.

Η ομάδα του έργου αποτελείται από ιατρούς, διατροφολόγους και ειδικούς προαγωγής υγείας του Ινστιτούτου, οι οποίοι συνεργάζονται με παιδαγωγούς και θεατρολόγους, ώστε τα παιδιά να διδαχθούν με κατάλληλο, διαδραστικό και δημιουργικό τρόπο τις βασικές αρχές της υγιεινή διατροφής, τις ομάδες τροφίμων, τη συχνότητα και τις αναλογίες των γευμάτων.

Στις εκπαιδευτικές δράσεις του προγράμματος «Διατροφοπεριπέτειες» έχουν ενταχθεί 6.860 μαθητές από 42 σχολεία της επικράτειας, ενώ έως το τέλος του έτους θα έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα 10.000 μαθητές. Το 2021 είχαν συμμετάσχει στις δράσεις 5.000 μαθητές.

Επισημαίνεται ότι υποστηρικτής του Προγράμματος είναι η ΑΒ Βασιλόπουλος η οποία στήριξε έμπρακτα οικογένειες και μαθητές μέσα από το ανθρωπιστικό και εκπαιδευτικό έργο του Ινστιτούτου Prolepsis.

Συνολικά, χάρη στην πολύτιμη συνδρομή της ΑΒ Βασιλόπουλος, που υποστηρίζει από το 2014 έως σήμερα το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ, περίπου 1,3 εκατομμύρια δωρεάν θρεπτικά γεύματα έχουν φτάσει σε χιλιάδες μαθητές που φοιτούν σε σχολεία ευπαθών περιοχών.

«Με τη συγκινητική υποστήριξη της ΑΒ Βασιλόπουλος καταφέρνουμε να βρισκόμαστε κάθε χρόνο δίπλα σε μαθητές και οικογένειες που έχουν ανάγκη. Ιδιαίτερα φέτος, που οι κοινωνικοοικονομικές συνέπειες της πανδημίας και η ακρίβεια προσθέτουν επιπλέον δυσβάστακτο βάρος στους πιο ευάλωτους, η ΑΒ Βασιλόπουλος είναι πάλι κοντά μας.

Παράλληλα, αναγνωρίζει τη σημασία της προώθησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών, υποστηρίζοντας ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που επιδιώκει να μεταφέρει το μήνυμα της υγιεινής διατροφής σε χιλιάδες μαθητές ανά την Ελλάδα», επισημαίνει η κα Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis.

«Στην ΑΒ Βασιλόπουλος, δίνουμε καθημερινά τον καλύτερό μας εαυτό με μετρήσιμες πράξεις φροντίδας που αφήνουν θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία και τους συνανθρώπους μας. Μέσα από τη συνεργασία μας με το Ινστιτούτο Prolepsis και το πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ, συμβάλλουμε στη μείωση της επισιτιστικής ανασφάλειας των παιδιών και προωθούμε την υγιεινή διατροφή. Για όλους. Με ένα γεύμα τη φορά!

Και με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά ώστε οι μικροί μας φίλοι να υιοθετούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες, με χαμόγελο, ισότητα και αλληλεγγύη στο σχολείο», δηλώνει η κα Αλεξία Μαχαίρα, Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ΑΒ Βασιλόπουλος.

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

Δημοφιλή Εβδομάδας