11 Αυγούστου 2022

Νομοσχέδιο για ΠΦΥ & ΕΟΠΥΥ: Και οι ιδιώτες μη συμβεβλημένοι ιατροί δύναται να είναι Προσωπικοί ιατροί – Όλες οι αλλαγές

Επεκτείνεται ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού που προβλέπεται στο νέο νομοσχεδίο για την ΠΦΥ και στους ιδιώτες ιατρούς. Ο υπουργός συμφώνησε με την πρόταση της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος (ΕΕΠΕ) να δύναται να είναι προσωπικός γιατρός και ιδιώτης μη συμβεβλημένος και να αμείβεται ιδιωτικά από τον ασθενή που θα τον επιλέξει και θα έχει την ευθύνη του ιατρικού φακέλου του ασθενή.

Πρόσβαση στον ατομικό φάκελο υγείας θα έχουν όλοι οι γιατροί αλλά θα συμπληρώνεται μόνο από τον προσωπικό ιατρό για τον κάθε ασθενή.

Επιπρόσθετα, ο υπουργός Υγείας διαβεβεαίωσε την Ένωση πως δεν τίθεται θέμα clawback – rebate ή θέσπισης κριτηρίων ISO για παθολογικά ιατρεία. Ακόμη, το μέτρο της αναγκαστικής και υποχρεωτικής εφημέρευσης δεν θα έχει γενικευμένο χαρακτήρα για τους συμβεβλημένους αλλά θα γίνεται μόνο και υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις αφού πρώτα εξαντληθεί κάθε άλλη δυνατότητα και κυρίως σε άγονες περιοχές. Η τυχόν συμμετοχή συμβεβλημένου ιατρού στο ΕΣΥ δεν θα καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες του υγειονομικού Κέντρου όπου θα κληθεί να συνδράμει.

Οι κατ οίκον επισκέψεις θα είναι εκτός σύμβασης για τους συμβεβλημένους και επίσης θα τεθεί πλαφόν επισκέψεων ανά ασθενή με βάση ηλικιακά κριτήρια. Οι μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς θα δικαιούνται συχνότερα ραντεβού από τους νεότερους αφού έχουν μια υγειονομικά πιο εύθραυστη υγεία με συχνή παρουσία υποκείμενων χρόνιων νοσημάτων.

Στην Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα ενταχθούν και ορισμένες κατηγορίες ειδικών ιατρών εκτός Παθολόγων, οι οποίοι θα παρακολουθούν τους πάσχοντες αποκλειστικά από συγκεκριμένο χρόνιο νόσημα που αφορά το γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητας τους.

Η ΕΕΠΕ κρίνει ότι υιοθετήθηκαν πολλές από τις απόψεις της, οι οποίες είχαν κατατεθεί προ διετίας στο υπουργείο Υγείας όπως για παράδειγμα η δημιουργία του θεσμού του προσωπικού Ιατρού, η πρόσβαση και δημιουργία ατομικού φακέλου ασθενών και η δημιουργία ενός δικτύου παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ.

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

Δημοφιλή Εβδομάδας