21 Ιανουαρίου 2022

Καρκίνος: Τεστ προβλέπει την εξάπλωση μελανώματος στο δέρμα

Ο καρκίνος έχει πολλές μορφές. Μια από αυτές είναι το μελάνωμα. Δηλαδή, ο πολύ επικίνδυνος καρκίνος στο δέρμα. Τώρα, Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα νέο τεστ για το μελάνωμα. Το πρώτο που μπορεί να προβλέψει αξιόπιστα την εξάπλωση του στο δέρμα.

Το τεστ βασίζεται στις προόδους που έγιναν στην κατανόηση του βιολογικού μηχανισμού του μελανώματος.

Καρκίνος και πρόληψη του μελανώματος

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ και της εταιρείας-τεχνοβλαστού AMLo Biosciences είχαν επικεφαλής την καθηγήτρια Πένι Λόβατ. Κι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό δερματολογίας «British Journal of Dermatology».
Επεσήμαναν ότι το πρωτοποριακό τεστ μπορεί να καθησυχάσει τους ασθενείς που διαγιγνώσκονται με μελάνωμα αρχικού σταδίου, ότι έχουν μικρό κίνδυνο μετάστασης της νόσου ή αναζωπύρωσης της στο μέλλον.

Το τεστ ονομάζεται AMBLor. Κι εφαρμόζεται στο δείγμα από το δέρμα που έχει ληφθεί για βιοψία από μη ελκώδες μελάνωμα αρχικού σταδίου. Δηλαδή, περίπου το 75% όλων των νέων μελανωμάτων. Μπορεί να αξιολογήσει τον πραγματικό κίνδυνο ο καρκίνος να επεκταθεί στο σώμα του ασθενούς. Το μελάνωμα αρχικού σταδίου που υπάρχει κίνδυνος να εξαπλωθεί, εκκρίνει τον παράγοντα μετασχηματισμού TGFβ2 που προκαλεί τη μείωση των πρωτεϊνών AMBRA1, Loricrin και Claudin-1. Κάτι που ανιχνεύεται από το τεστ.

Η εξέταση προβλέπει με ακρίβεια αν το μελάνωμα μπορεί να εξαπλωθεί

«Το τεστ μάς προσφέρει μια πιο εξατομικευμένη πρόγνωση. Προβλέπει με ακρίβεια αν ο καρκίνος του δέρματος είναι απίθανο να εξαπλωθεί. Θα βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίζουν τους ασθενείς χαμηλού κινδύνου που διαγιγνώσκονται με μελάνωμα αρχικού σταδίου. Κι έτσι να μειωθεί ο αριθμός των μετέπειτα ιατρικών επισκέψεων, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας», δήλωσε η δρ Λόβατ.

Η συχνότητα του μελανώματος αυξάνει παγκοσμίως. Περισσότεροί από 96.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ και 16.000 στη Βρετανία διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με αυτόν τον επικίνδυνο καρκίνο του δέρματος. Μέχρι στιγμής οι πρωτογενείς όγκοι του μελανώματος αφαιρούνται χειρουργικά και μετά γίνεται βιοψία τους με μικροσκόπιο, προκειμένου να προσδιοριστεί το στάδιο του καρκίνου και ο κίνδυνος μετάστασης. Ακόμη και όταν θεωρηθεί χαμηλού κινδύνου, ένας ασθενής πρέπει να παρακολουθείται τακτικά για τα επόμενα χρόνια και είναι ακριβώς αυτοί οι ασθενείς, τους οποίους το νέο τεστ ανιχνεύει μετά από περαιτέρω εργαστηριακή ανάλυση του δείγματος της βιοψίας.

Πηγή

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Ροή Αναρτήσεων