21 Ιανουαρίου 2022

Δήλωση εμβολιασμού εξωτερικό: Διαδικασία δήλωσης εμβολιασθέντων εξωτερικού άνω των 60 ετών

Σε Κοινό Δελτίο Τύπου, τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέλυσαν τη διαδικασία που πρέπει να τηρείται, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η δήλωση του εμβολίου που έλαβαν στο εξωτερικό Έλληνες πολίτες που κατοικούν στην Ελλάδα. Οι προϋποθέσεις είναι τόσο ηλικιακές (δηλαδή πρέπει να είναι άνω των 60 ετών), όσο και φορολογικές (δηλαδή να υπάγονται σε κάποια ΔΟΥ της Ελλάδας). Φυσικά, η τελευταία προϋπόθεση αναφέρει πως οι πολίτες που επιθυμούν να δηλώσουν τον εμβολιασμό τους θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό (2 δόσεις ή μονοδοσικό, ανάλογα) χωρίς το booster έως και τις 16 Ιανουαρίου 2022. Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί η επιβολή προστίμου, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης.

Από τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας διευκρινίζεται ότι όσοι πολίτες:

 • είναι άνω των 60 ετών
 • έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (δύο δόσεις ή μονοδοσικό εμβόλιο) μέχρι και 16 Ιανουαρίου 2022 στο εξωτερικό και
 • υπάγονται σε ΔΟΥ εσωτερικού

έχουν τις εξής επιλογές προκειμένου να καταχωρηθούν στο Μητρώο Εμβολιασθέντων Εξωτερικού:

Περίπτωση 1

Όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (δύο δόσεις ή μονοδοσικό εμβόλιο) σε χώρα της ΕΕ ή σε κάποια από τις 33 χώρες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID, μπορούν να μπαίνουν στο anagnorisi.emvolio.gov.gr και να καταχωρούν τον εμβολιασμό τους. Τους δίνεται, επίσης, η δυνατότητα να κλείνουν ραντεβού αναμνηστικής δόσης. Όσοι για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέσω της πλατφόρμας, μπορούν να προσέρχονται σε ΚΕΠ.

Περίπτωση 2

Όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (δύο δόσεις ή μονοδοσικό εμβόλιο) με οποιοδήποτε από τα αναγνωρισμένα από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού εμβόλια σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα εκτός της ΕΕ ή των 33 χωρών που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID, πρέπει να προσέρχονται σε οποιοδήποτε ΚΕΠ προσκομίζοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που αναφέρονται στην υπ’ αρ. 1178/10-01-2022 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β 40/11-01-2022).

Ως χώρες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID ορίζονται οι χώρες και οι περιοχές που έχουν προβεί σε συμφωνίες με την ΕΕ για αμοιβαία αναγνώριση πιστοποιητικών. Αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε 33 και είναι οι: Αλβανία, Ανδόρρα, Αρμενία, Πράσινο Ακρωτήρι, Ελ Σαλβαδόρ, Νήσοι Φερόε, Γεωργία, Ισραήλ, Ισλανδία, Λίβανος, Λιχτενστάιν, Μολδαβία, Μονακό, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Παναμάς, Σαν Μαρίνο, Σερβία, Σιγκαπούρη, Ελβετία, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Τυνησία, Τόγκο, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουρουγουάη, Βατικανό.

Τέλος, επισημαίνεται πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού έχει αναγνωρίσει μέχρι στιγμής τα ακόλουθα εμβόλια:

 • Pfizer BioNtech
 • Moderna
 • Astra Zeneca/Oxford
 • Johnson & Johnson/Janssen
 • Sinovac/Coronavac
 • Gamaleya (Sputnik)
 • Cansino Biologics
 • Sinopharm
 • Covishield

ΠΗΓΗ

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Ροή Αναρτήσεων