2 Απριλίου 2023

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αθήνα το όζον ξεπέρασε τα όρια

Υπέρβαση του ορίου συναγερμού και του ορίου ενημέρωσης για το όζον διαπιστώθηκε σήμερα το μεσημέρι από τις μετρήσεις του Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Αθήνας, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις μετρήσεις παρατηρήθηκε:

– Υπέρβαση του ορίου συναγερμού με μέγιστη Ωριαία Τιμή Ο3 248 μg/m3 στις 16:00 στο Σταθμό Μέτρησης Θρακομακεδόνων.

– Υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης (180 μg/m3) για το όζον σε τρεις ακόμη σταθμούς μέτρησης. Συγκεκριμένα μέχρι τις 16:00 σημειώθηκε Ωριαία Τιμή Ο3 145 μg/m3 (με μέγιστη Ωριαία Τιμή Ο3 204 μg/m3 νωρίτερα) στο Σταθμό Μέτρησης Αγίας Παρασκευής, Ωριαία Τιμή Ο3 166 μg/m3 (με μέγιστη Ωριαία Τιμή Ο3 225 μg/m3) στο Σταθμό Μέτρησης Λυκόβρυσης, Ωριαία Τιμή Ο3 160 μg/m3 (με μέγιστη Ωριαία Τιμή Ο3 229 μg/m3 στο Σταθμό Μέτρησης Αμαρουσίου). Στους τρεις αυτούς σταθμούς παρατηρείται ήδη αποκλιμάκωση.

Αναμένεται σταδιακή μείωση των τιμών όζοντος αργά το απόγευμα.

Οι οδηγίες του υπ. Υγείας για την προφύλαξη του πληθυσμού

«Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον.  Επίσης συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα», σημειώνει το υπ. Υγείας.

Επειδή, με βάση την πρόβλεψη της ΕΜΥ, θα επικρατήσουν δυσμενείς για τη ρύπανση μετεωρολογικές συνθήκες και υψηλές θερμοκρασίες για σήμερα το απόγευμα, για αύριο και μεθαύριο, με αποτέλεσμα να ευνοείται η συσσώρευση ρύπων, συστήνονται προς τους πολίτες τα παρακάτω:

– Η μείωση της χρήσης των Ι.Χ. αυτοκινήτων και η χρησιμοποίηση των Μ.Μ.Μ.

– Η αποφυγή της διακίνησης υγρών καυσίμων και ιδιαίτερα βενζινών εκτός των περιπτώσεων εφοδιασμού αεροδρομίων και λιμανιών.

– Ο ανεφοδιασμός καυσίμων των οχημάτων να γίνεται μετά τη δύση του ήλιου.

– Η κατά το δυνατόν αποφυγή λειτουργίας μονάδων και επιχειρήσεων που εκπέμπουν οργανικούς πτητικούς υδρογονάνθρακες (στεγνοκαθαριστήρια, επιμεταλλωτήρια, βαφεία, κ.λ.π.) καθώς και χρήσης χρωμάτων, κυρίως τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες.

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας