24 Σεπτεμβρίου 2023

Ενημέρωση πάνω στη σκλήρυνση κατά πλάκας πραγματοποιεί το Αιγινήτειο νοσοκομείοΗ Σκλήρυνση κατά Πλάκας, ή κατά την αγγλοσαξωνική βιβλιογραφία η Πολλαπλή Σκλήρυνση, είναι μία σχετικώς σπάνια νόσος η οποία προσβάλει νέα άτομα στην παραγωγική τους περίοδο. Συχνά αλλά όχι πάντα, η νόσος καταλήγει να προκαλεί ποικίλου βαθμού κινητική αναπηρία στον πάσχοντα. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται έντονη ερευνητική δραστηριότητα , η οποία έχει φέρει κάποια αποτελέσματα όσον αφορά στη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου. Συγχρόνως όμως με το μείζον κινητικό τους πρόβλημα, οι ασθενείς βιώνουν νευροψυχολογικές, γνωσιακές, ακόμα και ψυχιατρικές διαταραχές. Αυτές οι ανωτέρας απαρτιώσεως διαταραχές μπορεί να διαλάθουν της βασικής θεραπευτικής κατεύθυνσης. Η διαταραχή της προσοχής, η δυσχέρεια στην επεξεργασία πληροφοριών, οι ήπιες διαταραχές λόγου και μνήμης, αποτελούν σημαντικά προβλήματα που συνδιαμορφώνουν – μαζί με τα κινητικά ελλείμματα-την καθημερινότητα του ασθενούς.
Αυτή τη σχετικώς λανθάνουσα πλευρά της νόσου φιλοδοξεί να αναδείξει η Α΄ Νευρολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό τον Διευθυντή της και Καθηγητή Νευρολογίας κο Ι. Ευδοκιμίδη, στη συνάντηση που διοργανώνει, και η οποία έχει ως κεντρικό στόχο την ανάδειξη του ζητήματος των Γνωσιακών Προβλημάτων στους ασθενείς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Ιουλίου 2015 στο Ιωνικό Κέντρο, Λυσίου 11 στην Πλάκα.
Ειδικότερα την Παρασκευή 3 Ιουλίου, θα συναντηθούν ομάδες από όλη τη χώρα να συζητήσουν τα ερευνητικά προγράμματα τα οποία σχετίζονται με το θέμα της συνάντησης. Συγχρόνως θα δοθεί η δυνατότητα στην ερευνητική ομάδα του Αιγινητείου να ανακοινώσει τα πρώτα αποτελέσματα από το πρόγραμμα Noesis-MS.
Το Σάββατο 4 Ιουλίου, διακεκριμένοι Έλληνες και Ευρωπαίοι ερευνητές θα παρουσιάσουν το state of the art στα κύρια ζητήματα όπως την φυσική πορεία των νευροψυχολογικών ελλειμμάτων, τις πιθανές αιτιοπαθογένειες των γνωσιακών διαταραχών, την αναλυτική περιγραφή και εκτίμηση του συνόλου των νευροψυχολογικών διαταραχών, καθώς και τη συνεισφορά των σύγχρονων νευροαπεικονιστικών μεθόδων στην ανάδειξη των ελλειμμάτων. Τέλος, το απόγευμα του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό σεμινάριο με καθορισμένο αριθμό συμμετοχών ,με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν οι νευρολόγοι στις αναγκαίες νευροψυχολογικές δοκιμασίες.

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας