22 Μαρτίου 2023

Ο ΙΣΑ ζητά την άμεση εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

Ο ΙΣΑ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, που έχει ορισθεί η 31η Μαΐου, τονίζει την επιτακτική ανάγκη της άμεσης εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, στη χώρα μας και καλεί την πολιτεία να πράξει τα δέοντα για την εφαρμογή του.
Στις ολέθριες συνέπειες του καπνίσματος στη Δημόσια υγεία, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, στο πλαίσιο εκδήλωσης της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας, στην Παλαιά Βουλή, με θέμα την αντικαπνιστική εκστρατεία. Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε ότι:

• Η Ελλάδα έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι πρώτη σε καπνιστές ανάμεσα στα κράτη–μέλη της Ε.Ε. και να κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις σε αριθμό καπνιστών παγκοσμίως.
• σε μία χρονική στιγμή που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει οξύτατο δημογραφικό πρόβλημα, μια ολόκληρη ελληνική πόλη 20.000 κατοίκων ,χάνεται κάθε χρόνο ,από αιτίες που σχετίζονται με το κάπνισμα.
• το κάπνισμα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις πιο παραγωγικές ηλικίες. Κάθε δέκα δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει εξαιτίας νόσων που συνδέονται με το κάπνισμα, ενώ όπως προκύπτει από πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, οι καπνιστές ζουν 13-14 χρόνια λιγότερα από τους μη καπνιστές.
• η Ελλάδα παραμένει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, στην οποία οι πολίτες της εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα, αφού σύμφωνα, με στοιχεία του τελευταίου ευρωβαρομέτρου, το ποσοστό έκθεσης σε καπνό στους χώρους εστίασης και στα κέντρα διασκέδασης ανέρχεται στο 71%.
• χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι δεν υπήρξαν ποτέ καπνιστές, πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες, που σχετίζονται με το παθητικό κάπνισμα.
• το κάπνισμα προκαλεί τεράστια επιβάρυνση στα συστήματα υγείας, καθώς ευθύνεται για 700.000 μέρες νοσηλείας, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Η πολιτεία έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει με ιδιαίτερη αυστηρότητα, συνέπεια και συνέχεια τις διατάξεις που αφορούν στη χρήση καπνού. Χωρίς «παραθυράκια», χωρίς βερμπαλισμούς και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα για λόγους πρόσκαιρων εντυπώσεων. Με έλεγχο και επιβολή αυστηρών κυρώσεων ,αποδεικνύοντας ότι σέβεται εξίσου όλους τους πολίτες», τόνισε ο κ. Πατούλης.
Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στην ενημέρωση του κοινού και ειδικά των εφήβων και των νέων, για τις καταστροφικές συνέπειες του καπνίσματος, μέσω αντικαπνιστικών εκστρατειών και προγραμμάτων αγωγής της υγείας.

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας