31 Ιανουαρίου 2023

Απλά μυστικά για να προλάβετε την θρόμβωση

Θρόμβωση είναι ο σχηματισμός ενός θρόμβου αίματος μέσα σε ένα αγγείο (αρτηρία ή φλέβα) με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση ή πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος στο αγγείο αυτό
Στη θρόμβωση, οφείλονται κυρίως οι τρεις πρώτες καρδιαγγειακές αιτίες θανάτου παγκοσμίως:
το οξύ καρδιακό έμφραγμα,
το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και
η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος (ΦΘΝ).
Συνεπώς, η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της θρόμβωσης θα οδηγήσει στη μείωση των θανάτων από θρόμβωση και στη σημαντική ελάττωση των συνολικών ποσοστών θνησιμότητας αλλά και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής παγκοσμίως.
Συγκεκριμένα, τρείς είναι οι βασικοί παράγοντες για τη δημιουργία θρόμβωσης:
1. Η νοσηλεία/παραμονή στο νοσοκομείο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σ’ αυτή οφείλονται τα 2/3 των γνωστών περιπτώσεων σχηματισμού θρόμβωσης στα κάτω άκρα ενώ αποτελεί συχνή και ύπουλη αιτία θανάτου στους νοσηλευομένους ασθενείς , η οποία όμως μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο ποσοστό.
2. Η χειρουργική επέμβαση
3. Η ακινησία για μεγάλο χρονικό διάστημα π.χ. η παραμονή στο κρεβάτι για ανάρρωση μετά από κάποια ασθένεια ή ατύχημα. Επιπλέον, τα πολύωρα αεροπορικά ταξίδια με ακινησία για πολλή ώρα στην ίδια θέση αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο.
Για τις γυναίκες, αυξημένος κίνδυνος θρόμβωσης υπάρχει όταν λαμβάνουν οιστρογόνα φάρμακα, όπως αντισυλληπτικά ή αγωγή ορμονικής υποκατάσταση, αλλά μερικές φορές και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή όταν έχουν πρόσφατα γεννήσει. Άλλοι παράγοντες είναι η μεγαλύτερη ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό και η παχυσαρκία
Στην Ευρώπη, 650.000 ασθενείς πάσχουν ετησίως από φλεβική θρόμβωση και 430.000 ασθενείς από πνευμονική εμβολή ενώ κάθε χρόνο πεθαίνουν 500.000 Ευρωπαίοι και 50.000 Έλληνες. Ο αριθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος του ετήσιου αριθμού θανάτων που προκαλούν αθροιστικά ο καρκίνος του μαστού (86.831), ο καρκίνος του προστάτη(63.636),τα τροχαία ατυχήματα (53.599) και το AIDS (5.860).
Είναι σημαντικό για όλους, ασθενείς και γιατρούς, να γνωρίζουν όχι μόνο τους παράγοντες κινδύνου και τα συμπτώματα της θρόμβωσης αλλά και να προκαλέσουν ευαισθητοποίηση των συναδέλφων και των ασθενών τους και να σηματοδοτήσουν την αρχή του αγώνα κατά της θρόμβωσης τόσο σε ιατρικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
Το θέμα αυτό , καλό είναι να ξέρει ο κόσμος ότι αφορά πολλές ειδικότητες της ιατρικής!

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας