24 Σεπτεμβρίου 2023

Το χέρι στην τσέπη για σοβαρές εξετάσεις που έχουν εξαιρεθείΤο χέρι στην τσέπη είναι υποχρεωμένοι να βάλουν οι ασφαλισμένοι για σοβαρές εξετάσεις, που έχουν εξαιρεθεί. Ασφαλισμένοι με διάγνωση καρκίνου αλλά και άλλων σοβαρών παθήσεων είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν από την τσέπη τους ειδικές εξετάσεις αλλά και τις βιοψίες που κοστίζουν μέχρι 200 ευρώ η κάθε μία, παρά το γεγονός ότι είναι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ και έχουν απευθυνθεί σε γιατρό συμβεβλημένο με τον Ενιαίο Φορέα παροχής υπηρεσιών Υγείας.
Οι πιο σύνθετες εξετάσεις… που είναι φυσικά και δαπανηρές, πρέπει να πληρωθούν από τον ίδιο τον ασφαλισμένο. Και εάν έχει τη δυνατότητα έχει καλώς… διότι στις περισσότερες των περιπτώσεων οι ασφαλισμένοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν και έτσι ή αναγκαστικά σταματούν την θεραπεία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιδείνωση της υγείας τους ή ψάχνουν να βρούνε άλλους τρόπους για να εξασφαλίσουν ότι θα υποβληθούν στις απαραίτητες εξετάσεις.
Οι διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις που περιλαμβάνονται στον κατάλογο που δεν αποζημιώνονται καθώς έχουν ήδη εξαιρεθεί από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι 123, μεταξύ των οποίων, η εξέταση αίματος για μέτρο ερυθρών αιμοσφαιρίων, η εξέταση για συστολή θρόμβου και αιμοπετάλια, ο ποσοτικός προσδιορισμός βλεννοπολυσακχαριτών ούρων, μέθοδος σχηματισμού συμπλοκών με ALGIAN BLUE που κοστίζει 123,26 ευρώ, η αντίδραση Zondek – Friedman με κόστος 14,23, η τιτλοποΐηση αντισωμάτων εγκύων που κοστίζει 42,67, η μικροσφαιρίνη ούρων με κόστος 12,38 αλλά και η αλκαλική φωσφατάση λευκών αιμοσφαιρίων κ.α.
Το πρόβλημα άρχισε να γίνεται αισθητό το τελευταίο διάστημα όταν ο ΕΟΠΥΥ με απόφασή του προχώρησε στην απενεργοποίηση από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης συγκεκριμένων κωδικών εξετάσεων που αφορούν τουλάχιστον οκτώ ειδικότητες, με στόχο όπως υποστηρίζουν «οι θιασώτες αυτής της απόφασης» τον εξορθολογισμό του συστήματος αποζημίωσης των διαγνωστικών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων. Αυτό όμως γίνεται εις βάρος της υγείας των ασφαλισμένων που τόσα χρόνια πλήρωναν ασφαλιστικές εισφορές και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που έχουν είναι για τα απολύτως απαραίτητα και όχι για εξετάσεις, που είναι σημαντικές πολλές φορές για την πορεία της υγείας ενός ασθενούς.

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας