3 Οκτωβρίου 2023

Έξαλλοι οι γενικοί γιατροί με το πρόστιμο των 10.182 ευρώ λόγω υπερσυνταγογράφησηςΤο πρόστιμο μαμούθ για τις μέρες μας των 10.182 ευρώ λόγω υπερσυνταγογράφησης σε γενικό γιατρό έχει προκαλέσει θύελλα αντίδρασης ανάμεσα στους γιατρούς. Ο συγκεκριμένος γιατρός είχε συνταγογραφήσει φάρμακα που δεν ήταν της ειδικότητάς του καθώς και φάρμακα εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων.
Ο σύλλογος των γενικών γιατρών δηλώνει στην ανακοίνωση του:
Και ενώ είμαστε σύμφωνοι με τον έλεγχο της συνταγογράφησης φαρμάκων εκτός ενδείξεων, εύλογη αγανάκτηση μας προκαλεί η επιβολή προστίμου για συνταγογράφηση σκευασμάτων μη σχετικών με την ειδικότητα του, καθώς:
Α) αφορούν συνήθη χρόνια νοσήματα (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, Άσθμα, Άνοια, Ακράτεια ούρων) η διαχείριση των οποίων αποτελεί το κύριο αντικείμενο της ειδικότητας της Γενικής/ Οικογενειακής Ιατρικής, τόσο στην Ελλάδα, όσο και παγκόσμια.
Β) είχε προηγηθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Κοντό στις 18 Δεκεμβρίου με θέμα τις κλήσεις σε απολογία Γενικών Ιατρών, ανά την Ελλάδα, για αντίστοιχα παραπτώματα- συνταγογράφηση εκτός ορίων ειδικότητας και σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης είχε συμφωνηθεί οι κλήσεις σε απολογία για τα παραπτώματα αυτά να μείνουν στην άκρη μέχρι, μέσω της συνεργασίας του ΕΟΠΥΥ με τους επίσημους φορείς της Γενικής/ Οικογενειακής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ και ΕΝΩΣΗ) και σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα και πρότυπα, να τεθεί και να διαμορφωθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για το εύρος και τους κανόνες συνταγογράφησης των γενικών ιατρών. Το πλαίσιο αυτό θα έπρεπε στη συνέχεια να κυρωθεί από το ΚΕΣΥ και το Υπουργείο Υγείας. Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ επίσης μας είχε ζητήσει, να διαβεβαιώσουμε όλους τους συναδέλφους Γενικούς Ιατρούς, πως στο μεσοδιάστημα, κανείς δεν πρόκειται να τιμωρηθεί για συνταγογράφηση φαρμάκων εκτός ορίων ειδικότητας (Π4), για φάρμακα που παγκοσμίως ανήκουν στη φαρέτρα του Γενικού/ Οικογενειακού Γιατρού.
Δυστυχώς η αλλαγή στην πολιτική ηγεσία της χώρας δεν επέτρεψε τη διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου μέχρι τώρα και πριν αλέκτωρ λαλήσει, φθάσαμε και στην επιβολή του πρώτου, γνωστού σε εμάς, προστίμου για παράπτωμα Π4 σε γενικό γιατρό.
Σας καλούμε:
Α) στην άμεση ανάκληση του προστίμου που επιβλήθηκε στον συνάδελφο και που αφορά σε συνταγογράφηση σκευασμάτων μη σχετικών με την ειδικότητα, σύμφωνα με την ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α., αλλά σχετικότατων με την ειδικότητα της Γενικής/ Οικογενειακής Ιατρικής, σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες διαχείρισης χρόνιων νοσημάτων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Β) σε άμεση συνάντηση των επισήμων φορέων της Γενικής Ιατρικής με τον ΕΟΠΥΥ, την ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α., το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕ.Σ.Υ. για την τελική διευθέτηση του θέματος των ορίων συνταγογράφησης των Γενικών/ Οικογενειακών Γιατρών. Είναι αδιανόητο να μην γνωρίζει σήμερα ένας γιατρός, αν δικαιούται ή όχι να συνταγογραφήσει μια αγωγή σε έναν ασθενή και να τελεί υπό καθεστώς τρομοκρατίας και αβεβαιότητας.
Σε αντίθετη περίπτωση, σας ενημερώνουμε πως θα προβούμε σε σειρά ενεργειών προς την προάσπιση των συμφερόντων των μελών μας.

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας