22 Μαρτίου 2023

Αποκλειστικό: Παναγιώτης Κουρουμπλής: Απολογισμός των διοικήσεων των νοσοκομείων – Μέσα σε ένα τριήμερο πρέπει να ξέρω τι γίνεται

Της Σοφίας Καραγεώργου

Τον τομέα της Υγείας, ανέλαβε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος εδώ και δεκαετίες αγωνίζεται για τα δικαιώματα και την προστασία των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Ο συγκεκριμένος τομέας ευθύνης είναι ένας χώρος τον οποίο ο νέος υπουργός Υγείας γνωρίζει πολύ καλά, αφού την περίοδο 1993-1996 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας του υπουργείου Υγείας, ως ο πρώτος Έλληνας με ειδικές ανάγκες, και επιτέλεσε ουσιαστικό έργο με έμφαση στη προστασία των παιδιών, στην τρίτη ηλικία και στα άτομα με αναπηρία.

Τώρα, από τη θέση του υπουργού, ξεκινά το δύσκολο έργο του, έχοντας στο πλευρό του ως αναπληρωτές Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων τους κ.κ. Ανδρέα Ξανθό και Δημήτρη Στρατούλη.

«Η υγεία θέλει πράξη, δε θέλει θεωρίες», σημειώνει μιλώντας στο healthreportaz.gr ο νέος υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτης Κουρουμπλής, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα ανοιχτά, τα οποία χρίζουν διαφάνειας και «καθαριότητας».

Με βασικότερο αυτό των τριών εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών, ο κ. Κουρουμπλής επισημαίνει πως τα προβλήματα του τομέα της Υγείας στη χώρα μας είναι πολλά, αναφέροντας την πρωτοβάθμια περίθαλψη, τη σωστή διαχείριση του φαρμάκου σε ό,τι αφορά στην επάρκεια αλλά και την παραγωγή του στη χώρα μας, τις προμήθειες, τη λειτουργία των ταμείων και τη διαχείριση αυτών.

«Πρέπει να ελεγχθεί η διαχείριση των ταμείων σε βάθος δέκα χρόνων τουλάχιστον, διότι και εκεί υπάρχουν πολύ μεγάλα ζητήματα, τα οποία κάποιοι τα αντιπαρέρχονται», αναφέρει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι ξεκινά μια μεγάλη έρευνα, σε όλους τους τομείς ταυτόχρονα, και ότι «τίποτα δε θα αφεθεί για να το δούμε αργότερα».

Μιλώντας για τους ανασφάλιστους σημειώνει: «Τα τρία εκατομμύρια ανασφάλιστων πολιτών είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή. Οφείλουμε απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που τους βρήκε η κρίση για την οποία δεν είναι υπεύθυνοι, να τους εξασφαλίσουμε μια αξιοπρεπή φροντίδα περίθαλψης», ενώ προσθέτει ότι «Το ζήτημα στην Υγεία είναι να είμαστε πρακτικοί και αποτελεσματικοί σε αυτά τα ζητήματα, γιατί έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο, με την καθημερινότητά του. Και κυρίως με το αίσθημα της ανασφάλειας που νιώθει όταν ξέρει ότι δεν έχει πρόσβαση χωρίς διακρίσεις στο εθνικό σύστημα υγείας».

Ακόμα, αποκαλύπτει ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει ως νέος υπουργός Υγείας θα είναι να ζητήσει απολογισμό από όλες τις διοικήσεις των νοσοκομείων: «Μέσα σε ένα τριήμερο πρέπει να έχω μια εικόνα του τι γίνεται, του τι προβλήματα υπάρχουν, από όλες τις διοικήσεις των νοσοκομείων».

Σε ερώτησή μας για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο ίδιος ως νέος υπουργός Υγείας πρόκειται να «πολεμήσουν» τις πολυεθνικές του φαρμάκου, απαντά: «Όταν έχεις πολιτική βούληση και δεν έχεις δεσμεύσεις μπορείς να το κάνεις. Μιλώντας νωρίτερα σε μια γερμανική εφημερίδα, διερωτήθηκα για το πώς είναι δυνατόν να μειώνονται οι συντάξεις και οι μισθοί, και από την άλλη μεριά να είναι γνωστό, ότι υπάρχουν πολυεθνικές εδώ, που επί 7-8 χρόνια έχουν τζίρο πάνω από ένα δισεκατομμύριο, και παρουσιάζουν ζημίες; Μπορούν να μου πούνε στη Γερμανία τη φόρο πληρώνουν, οι ίδιες; Όλα αυτά θα μπουν στο τραπέζι», αναφέρει και προσθέτει με έμφαση: «Δεν πάμε να χαϊδέψουμε αυτιά ούτε να υπηρετήσουμε τα προσωπικά μας συμφέροντα. Την πατρίδα θα υπηρετήσουμε με κάθε κόστος. Και το τονίζω αυτό. Με κάθε κόστος».

Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε και στα ΑμεΑ, ένα ζήτημα που, όπως τόνισε, τον απασχολεί και θα ασχοληθεί με αυτό «ανεξάρτητα από το αν είναι στην αρμοδιότητά μου, ή όχι»: «Είναι στις απόλυτες προτεραιότητές μου. Όχι γιατί, μπορεί να πει κανείς, ότι έχω τη συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα, όσο γιατί έχω τη σχέση και τη γνώση των αγώνων αυτού του χώρου».

Τέλος, ο κ. Κουρουμπλής μίλησε και για την παραγωγή του φαρμάκου στην Ελλάδα, αναφέροντας ότι: «Η Ελλάδα έχει επιστήμονες εκπληκτικούς, έχει ερευνητικά κέντρα αξιόπιστα, έχει τεχνογνωσία. Θα στηρίξουμε την παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα. Όχι από Έλληνες μόνο, από οποιονδήποτε, ξεκινώντας από το ίδιο το κράτος, όπου μπορεί να κάνει κάτι, σε κάποια φάρμακα, όσο και από οποιαδήποτε πολιτική που μπορεί να στηρίξει την παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα. Αυτό θα σημαίνει, δημιουργία θέσεων εργασίας και προστιθέμενη αξία».

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας