24 Σεπτεμβρίου 2023

Κύκλωμα χορηγούσε πλαστά πιστοποιητικά αναπηρίας σε «πελάτες», για να παίρνουν επίδομα πρόνοιαςΖημία άνω των 700.000 ευρώ υπολογίζεται πως υπέστη το Δημόσιο από κύκλωμα που εξασφάλιζε πλαστά πιστοποιητικά αναπηρίας στους «πελάτες» του μέσω της παραποίησης εγγράφων του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας, προκειμένου να μπορούν να λαμβάνουν τα σχετικά επιδόματα πρόνοιας.

Από την παράνομη δραστηριότητά τους, τα μέλη της οργάνωσης αποκόμιζαν για κάθε «πελάτη» από 1.200 έως 2.000 ευρώ ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας.

Αναλυτικότερα, τα μέλη του κυκλώματος συμμετείχαν σε απάτες σε βάρος του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ), μέσω της παραποίησης εγγράφων του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Τα έγγραφα αυτά χρησιμοποιούνταν για τη χορήγηση επιδομάτων πρόνοιας σε άτομα που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν έπειτα από επιχείρηση της Οικονομικής Αστυνομίας επτά άτομα, τέσσερις γυναίκες και τρεις άνδρες, ηλικίας από 50 έως 84 ετών.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, εγκέφαλος του κυκλώματος ήταν μια 50χρονη, ενώ θέση -κλειδί κατείχε ένας 53χρονος υπάλληλος του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας του ΙΚΑ.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο «κύκλος εργασιών» του κυκλώματος αφοράς σε τουλάχιστον 253 «πελάτες», οι οποίοι έχουν ταυτοποιηθεί. Παράλληλα, και από την μέχρι τώρα έρευνα, εκτιμάται ότι η ζημία σε βάρος του Δημοσίου εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 700.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο ερευνών από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας σε περιοχές της Αττικής και της Εύβοιας, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τεράστιος όγκος φακέλων, πιστοποιητικών, καρτέλες ενσήμων, πλαστές στρογγυλές σφραγίδες δημοσίων υπηρεσιών, σφραγίδες ονομάτων, σφραγίδα γνησίου φωτοαντιγράφου, βιβλιάρια ασθενείας και ταυτότητες Ελλήνων πολιτών.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, απ’ όπου παραπέμφθηκαν στον 33ο τακτικό ανακριτή.

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας