20 Ιουνίου 2024
28.3 C
Athens

Σεξ: Κρατά τον εγκέφαλο νέο


Αμέτρητες έρευνες έχουν δείξει τα οφέλη του σεξ στην υγεία μας. Τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική. Ενισχύει την υγεία της καρδιάς, διώχνει το άγχος και την καταθλιψη, τονώνει το ανοσοποιητικό. Τώρα, μια νέα μελέτη αποδεικνύει πως μπορεί να κρατήσει νέο και τον εγκέφαλο μας.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Sex Research δείχνει πως υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους το σεξ μπορεί να βελτιώνει τον εγκέφαλό μας

1.  Tο σεξ θεωρείται (από όσους ασχολούνται με τον ιατρικό τομέα τουλάχιστον) ένας τύπος σωματικής άσκησης που οι μελέτες δείχνουν ότι έχει ισχυρό αντίκτυπο στη γνωστική απόδοση αυξάνοντας τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, μειώνοντας τη φλεγμονή στο σώμα και αυξάνοντας πρωτεΐνες που ενισχύουν την ανάπτυξη και την επιβίωση των νευρώνων.

2. Μετριάζει το άγχος, διατηρεί τη γνωστική λειτουργία και ενθαρρύνει το σχηματισμό νέων νευρώνων στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη.

3. H διέγερση και ο οργασμός οδηγούν στην απελευθέρωση ντοπαμίνης. Σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, η ντοπαμίνη έχει βρεθεί ότι βελτιώνει την επεισοδιακή μνήμη, δηλαδή τη μνήμη της εμπειρίας (του γεγονότος) που έχει βιώσει ένα άτομο.

Άρα καθώς οι άνθρωποι προχωρούν στη ζωή τους και η ηλικία τους μεγαλώνει, το σεξ θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για την καταπολέμηση της εξασθένισης του εγκεφάλου λόγω της ικανότητάς του να μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, να περιορίζει το άγχος και να απελευθερώνει ντοπαμίνη.

Σεξ: Κρατά τον εγκέφαλο νεο

Σεξ και εγκέφαλος

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του National Social Life, Health and Aging Project, NSHAP, είχε ως δείγμα 2.409 ανθρώπους, οι οποίοι εξετάστηκαν σε δύο χρονικές φάσεις με διαφορά πέντε ετών. Οι συμμετέχοντες ανήκαν σε δύο ηλικιακές ομάδες: 62 έως 74 ετών και 75 έως 90.

Οι συντάκτες της έρευνας ανακάλυψαν τέσσερα σημαντικά ευρήματα σχετικά με την επίδραση του έρωτα στη γνωστική λειτουργία σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας: Το συχνό σχετίζεται με καλύτερη γνωστική λειτουργία επειδή βελτιώνει την κυκλοφορία, όπως και οι άλλες μορφές άσκησης.

Επίσης η σεξουαλική ποιότητα επηρεάζει θετικά τη γνωστική λειτουργία. Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να οφείλεται στις ορμόνες ευχαρίστησης, και συγκεκριμένα στην ντοπαμίνη, που σχετίζονται με την ικανοποίηση από τις σεξουαλικές σχέσεις. Υψηλότερα επίπεδα ντοπαμίνης μεταφράζονται σε βελτιωμένη μνήμη σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Οι ερευνητές κατέληξαν πως υπάρχει σαφής αιτιολογική κατεύθυνση από τη σεξουαλική δραστηριότητα προς την ενισχυμένη γνωστική λειτουργία. Αυτό σημαίνει ότι οι ενήλικες που είχαν ενεργή και ικανοποιητική ζωή, παρουσίασαν σημαντικά γνωστικά οφέλη όταν αξιολογήθηκαν πέντε χρόνια αργότερα.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης υπογραμμίζουν τη σημασία του έρωτα στη λειτουργία του εγκεφάλου. Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι τα πλεονεκτήματα της σεξουαλικής δραστηριότητας, όπως προσδιορίζονται μέσω αυτής της μελέτης, είναι πιθανώς καθολικά, υπερβαίνοντας τις ηλικιακές ομάδες.

Τα φυσιολογικά οφέλη του -λειτουργώντας ως μορφή σωματικής άσκησης, διεγείροντας την απελευθέρωση ντοπαμίνης και βοηθώντας τη μνήμη- ισχύουν για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Όλοι αξίζουν μια υγιή σεξουαλική ζωή και αυτό φαίνεται πως επηρεάζει θετικά και τον εγκέφαλό μας.

Σεξ: Κρατά τον εγκέφαλο νέο

Άρθρα Σεξουαλικής Υγείας

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks