20 Ιουνίου 2024
28.8 C
Athens

Τριχόπτωση στη μέση ηλικία: Τι την προκαλεί και συμβουλές από ειδικούς για το πώς να την αντιμετωπίσετε


Έχετε δει ποτέ το σιφώνι του ντους ή τη βούρτσα μαλλιών σας και αναρωτιέστε πώς έχουν μείνει ακόμη τρίχες στο κεφάλι σας; Το τριχωτό της κεφαλής σας καίγεται εύκολα από τον ήλιο ή παρατηρείτε αραίωση στη χωρίστρα σας; Αν ισχύουν αυτά, μπορεί να αντιμετωπίζετε γυναικεία τριχόπτωση, ένα πρόβλημα που είναι πολύ πιο κοινό από ό,τι νομίζετε.

Η τριχόπτωση συμβαίνει καθώς μεγαλώνουμε

«Περίπου οι μισές γυναίκες θα έχουν κάποιο σημάδι τριχόπτωσης μέχρι την ηλικία των 50 ετών ή μέχρι των 60 ετών, περίπου το 80% των γυναικών θα εμφανίσουν κάποια απώλεια μαλλιών», λέει η Glynis Ablon, MD, αναπληρώτρια κλινική καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες και δερματολόγος.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η τριχόπτωση ή η φαλάκρα μπορεί να συμβεί στους άνδρες στη μέση ηλικία, αλλά δεν το συζητάμε τόσο πολύ όταν πρόκειται για γυναίκες, λέει. «Συνήθως επηρεάζει τις γυναίκες με διαφορετικό τρόπο, ειδικά την αυτοπεποίθησή τους. Κάποιος σαν τον Μπρους Γουίλις μπορεί απλώς να ξυρίσει το κεφάλι του και να είναι κοινωνικά πιο αποδεκτό, αλλά τείνει να είναι μεγαλύτερη υπόθεση για τις γυναίκες», λέει η Δρ Ablon

Πώς διαφέρει η γυναικεία τριχόπτωση από την ανδρική;

Ο πιο κοινός τύπος τριχόπτωσης στις γυναίκες ονομάζεται ανδρογενετική αλωπεκία ή τριχόπτωση γυναικείου τύπου (FPHL). Οι θύλακες των τριχών συρρικνώνονται, με αποτέλεσμα η τρίχα να γίνεται λεπτότερη, με μειωμένο αριθμό τριχών συνολικά. Η φάση ανάπτυξης της τρίχας μικραίνει πράγμα που σημαίνει ότι λιγότερες τρίχες βρίσκονται στην ενεργή φάση ανάπτυξης ανά πάσα στιγμή.

«Συνήθως σε γυναικεία τριχόπτωση, η μετωπική γραμμή των μαλλιών παραμένει περίπου η ίδια, αλλά μπορεί να υπάρξει διεύρυνση του τμήματος και κεντρική αραίωση των μαλλιών», εξηγεί η Alison Bruce, MBChB, καθηγήτρια δερματολογίας, ερευνήτρια και ασκούμενη δερματολόγος στην Mayo Clinic στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα.

Αντίθετα, η ανδρική φαλάκρα ξεκινά συχνά με υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Τριχόπτωση στη μέση ηλικία: Τι την προκαλεί και συμβουλές από ειδικούς για το πώς να την αντιμετωπίσετε

 

Τι προκαλεί τη γυναικεία τριχόπτωση;

Η τριχόπτωση επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη γενετική και τη διαδικασία γήρανσης, λέει η Bruce. Μια γενετική αιτία δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα κάτι που έχετε κληρονομήσει απευθείας από τη μαμά ή τον μπαμπά σας, προσθέτει.

«Υπάρχουν πολλά διαφορετικά γονίδια που σχετίζονται με την τριχόπτωση και αυτή είναι το αποτέλεσμα μιας πολύ περίπλοκης αλληλεπίδρασης αυτών. Δεν πρέπει να υποθέσετε ότι έχετε κάνει κάτι για να προκαλέσετε την τριχόπτωση σας, ειδικά αν είστε κατά τα άλλα υγιείς», λέει η Δρ. Μπρους.

Η τριχόπτωση μπορεί επίσης να σχετίζεται με μια αλλαγή στις ορμόνες, λέει η Stephanie S. Faubion, MD, διευθύντρια του Κέντρου Γυναικείας Υγείας στην Κλινική Mayo στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα. Τα ανδρογόνα, μια ομάδα ορμονών που περιλαμβάνουν την τεστοστερόνη και την ανδροστενεδιόνη, δεν αυξάνονται κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση, αλλά η αναλογία μεταξύ οιστρογόνων και ανδρογόνων αλλάζει, άρα έχετε λιγότερα οιστρογόνα και σχετικά περισσότερα ανδρογόνα, συμπεριλαμβανομένης της τεστοστερόνης, εξηγεί.

Γιατί έχει σημασία αυτό; Η διυδροτεστοστερόνη, ένας μεταβολίτης της τεστοστερόνης, έχει συνδεθεί με την ανδρική φαλάκρα σε έρευνα. «Υπάρχει μια θεωρία ότι η αλλαγή των αναλογιών μπορεί να σχετίζεται με την τριχόπτωση στις γυναίκες», λέει η Δρ Faubion.

Μάθετε τον λόγο πίσω από την τριχόπτωση

Εάν σας ενοχλεί η αραίωση ή η απώλεια μαλλιών, μια επίσκεψη στον δερματολόγο σας είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε. Αν και είναι πιθανό ότι η γυναικεία τριχόπτωση είναι ο ένοχος, δεν πρέπει να υποθέτουμε ότι αυτός είναι πάντα ο λόγος. Μερικές φορές υπάρχουν υποκείμενα ζητήματα που προκαλούν την πάθηση, εξηγεί η Faubion.

Εάν η απώλεια μαλλιών σας δεν ακολουθεί την τυπική εμφάνιση της γυναικείας τριχόπτωσης, ο γιατρός σας πιθανότατα θα κάνει μερικές εξετάσεις για να διερευνήσει πιθανές αιτίες.

  • Μια εξέταση αίματος χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της συνολικής υγείας και μπορεί να ανιχνεύσει πολλές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναιμίας, η οποία μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών.
  • Τα τεστ λειτουργίας του θυρεοειδούς μπορεί να αποκαλύψει προβλήματα που ίσως να σχετίζονται με την αραίωση των μαλλιών.
  • Μια διατροφική αξιολόγηση ή μια συζήτηση για το τι τρώτε, μπορεί να καθορίσει εάν ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή ή εάν δεν λαμβάνετε αρκετές βιταμίνες.
  • Αυτοάνοση φλεγμονή: Ο γιατρός σας μπορεί να διερευνήσει καταστάσεις που σχετίζονται με φλεγμονή στο τριχωτό της κεφαλής, συμπεριλαμβανομένων των αυτοάνοσων ασθενειών, οι οποίες μπορεί να σχετίζονται με την τριχόπτωση, λέει η Bruce.
  • Μπορεί να γίνει ορμονική εξέταση, αν και σπάνια η ορμονική ανισορροπία είναι ο ένοχος για την τριχόπτωση, λέει η Faubion.

Το υψηλό στρες μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση

«Το έντονο στρες μπορεί να είναι πρόβλημα και να προκαλέσει απώλεια μαλλιών», λέει η Faubion. Η κατάσταση ονομάζεται telogen fluvium και ευτυχώς η τριχόπτωση που προκαλεί είναι προσωρινή, σημειώνει.

Όλα τα τριχοθυλάκια βρίσκονται σε κύκλο και το σημαντικό σωματικό ή συναισθηματικό στρες μπορεί να ωθήσει περισσότερους από το συνηθισμένους θύλακες σε φάση ηρεμίας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια μαλλιών, λέει η Faubion. «Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος μετά από αυτή τη περίοδο άγχους για να επιστρέψει ο κύκλος στο φυσιολογικό», λέει.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα: Η πανδημία φαινόταν να αυξάνει τα επίπεδα στρες και την επακόλουθη απώλεια μαλλιών για πολλές γυναίκες, λέει η Ablon. Ο αριθμός των ασθενών που ζητούσαν τη βοήθειά μου για την τριχόπτωση αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σε σύγκριση με πριν από την άφιξη του COVID-19, προσθέτει.

Τριχόπτωση στη μέση ηλικία: Τι την προκαλεί και συμβουλές από ειδικούς για το πώς να την αντιμετωπίσετε

Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και μη, μπορεί να βοηθήσουν

Τα καλά νέα: Υπάρχουν πολλές επιλογές για την τριχόπτωση σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση, λέει η Bruce.

Τοπική μινοξιδίλη: Η απλούστερη λύση είναι να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε μινοξιδίλη 5%, η οποία διατίθεται χωρίς ιατρική συνταγή, λέει η Bruce. «Η εμπορική ονομασία είναι Rogaine. Αυτή η τοπική θεραπεία είναι αποτελεσματική σε περίπου δύο στους τρεις ανθρώπους που τη χρησιμοποιούν», λέει.

Η πειθαρχία μπορεί να είναι ένα πρόβλημα, επειδή πρέπει να τη χρησιμοποιείτε δύο φορές την ημέρα για να διατηρήσετε τα οφέλη, λέει. «Υπάρχουν φάρμακα που κυκλοφορούν τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, αλλά οι γυναίκες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το σκεύασμα των ανδρών καθώς συχνά είναι φθηνότερα».

Τα από του στόματος συνταγογραφούμενα φάρμακα που έχουν εγκριθεί για χρήση σε άλλες καταστάσεις χρησιμοποιούνται μερικές φορές από τους γιατρούς «εκτός ετικέτας» για τη γυναικεία τριχόπτωση, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD).

Σπιρονολακτόνη: Αυτό το φάρμακο για την αρτηριακή πίεση είναι ένα διουρητικό (ένα φάρμακο που αυξάνει την παραγωγή ούρων) που μπορεί να αποτρέψει την επιδείνωση της τριχόπτωσης και να αποκαταστήσει την ανάπτυξη των μαλλιών, σύμφωνα με την AAD.

Ορμονικά φάρμακα: Φάρμακα που εμποδίζουν τις επιδράσεις των κυκλοφορούντων ανδρογόνων ή χαμηλότερα επίπεδα ανδρογόνων, όπως η φιναστερίδη, η φλουταμίδη ή η ντουταστερίδη μπορεί να συνταγογραφούνται για γυναίκες με τριχόπτωση, σύμφωνα με την AAD. Αυτά τα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από γυναίκες που είναι έγκυες ή σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες.

Μινοξιδίλη που τα παίρνουμε από το στόμα: Η από του στόματος μινοξιδίλη έχει γίνει δημοφιλής για τη θεραπεία της τριχόπτωσης, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, σημειώνει η Bruce. Αν και η τοπική μινοξιδίλη είναι αποτελεσματική, πολλοί άνθρωποι δεν τη χρησιμοποιούν πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες λόγω του ότι πρέπει να την παίρνετε δύο φορές την ημέρα, αλλά και των παρενεργειών όπως η κακή υφή των μαλλιών και ο ερεθισμός του τριχωτού της κεφαλής. Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2021 στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας ανέφερε ότι «η από του στόματος μινοξιδίλη βρέθηκε να είναι μια αποτελεσματική και καλά ανεκτή εναλλακτική θεραπείας για υγιείς ασθενείς που δυσκολεύονται με τοπικά σκευάσματα».

Άλλες μορφές θεραπείας

Αν και δεν υπάρχει «θαυματουργή θεραπεία», λέει η Bruce, άλλες επιλογές μπορούν να βοηθήσουν με την γυναικεία τριχόπτωση.

Η ένεση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP) είναι μια διαδικασία κατά την οποία το αίμα του ασθενούς λαμβάνεται και το αίμα περιστρέφεται σε μια φυγόκεντρο ώστε να συγκεντρωθούν τα αιμοπετάλια· στη συνέχεια, αυτά εγχύονται στο τριχωτό της κεφαλής, λέει η Bruce. “Η θεωρία είναι ότι τα αιμοπετάλια έχουν αυξητικούς παράγοντες και θα διεγείρουν την ανάπτυξη των μαλλιών”, λέει.

Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2022 στο Drug Design, Development, and Therapy διαπίστωσε ότι οι ενέσεις PRP ήταν ασφαλείς, είχαν ελάχιστες παρενέργειες και μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως θεραπευτική επιλογή για γυναικεία τριχόπτωση.

Λέιζερ φωτός χαμηλής στάθμης: Αυτές οι χτένες, τα κράνη και άλλες συσκευές λέιζερ μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σπίτι χωρίς ιατρική συνταγή. Το φως λέιζερ έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει την ανάπτυξη των μαλλιών σε μερικές μελέτες, σύμφωνα με την AAD.

Η φωτοθεραπεία χαμηλού επιπέδου είναι ένας μη επεμβατικός και ασφαλής τρόπος αντιμετώπισης της τριχόπτωσης, είτε μόνη της είτε με τοπική μινοξιδίλη, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery του Οκτωβρίου 2021.

Η μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί να είναι μια επιλογή για ορισμένες γυναίκες

Οι γυναίκες που ταλαιπωρούνται περισσότερο από την τριχόπτωση ή έχουν σημαντική απώλεια, μπορεί να σκεφτούν τη μεταμόσχευση μαλλιών, λέει η Bruce. «Πρόκειται για μια δαπανηρή και κάπως επεμβατική διαδικασία. Παίρνετε τρίχες από μια περιοχή μιας δότριας, συνήθως στο πίσω μέρος του τριχωτού της κεφαλής, και στη συνέχεια ανακατανέμετε αυτά τα τριχοθυλάκια σε περιοχές όπου τα μαλλιά είναι πιο λεπτά», λέει.

Εάν ενδιαφέρεστε για μεταμόσχευση μαλλιών, μιλήστε πρώτα με το γιατρό σας για να δείτε εάν είναι η κατάλληλη θεραπεία για εσάς. Για πολλούς ανθρώπους, η διαδικασία είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την αποκατάσταση των μαλλιών που έχουν χαθεί, σύμφωνα με το StatPearls.

Τριχόπτωση στη μέση ηλικία: Τι την προκαλεί και συμβουλές από ειδικούς για το πώς να την αντιμετωπίσετε

Τρόπος ζωής και σπιτικές θεραπείες για αραιά μαλλιά

Εάν αισθάνεστε αυτοπεποίθηση για την αραίωση των μαλλιών, υπάρχουν επιλογές πέρα ​​από θεραπείες και διαδικασίες που μπορεί να κάνουν την απώλεια μαλλιών λιγότερο αισθητή, λέει η Bruce.

  • Φορέστε περούκα ή εξτένσιον. Μερικές γυναίκες βρίσκουν αυτό την κατάλληλη επιλογή.
  • Φτιάξτε τα μαλλιά σας διαφορετικά. Αυτό μπορεί να κάνει ένα τμήμα αραίωσης λιγότερο αισθητό.
  • Δοκιμάστε πούδρες μαλλιών. Αυτά περιέχουν μικροσκοπικές ίνες. Πασπαλίζετε τη σκόνη στα μαλλιά σας και οι ίνες προσκολλώνται στο στέλεχος της τρίχας, δίνοντας την όψη για πιο πυκνά μαλλιά και κρύβουν την αραίωση.
  • Συμβουλευτείτε έναν κομμωτή. Μερικοί στυλίστες ειδικεύονται στην αραίωση μαλλιών.

Άρθρα Υγείας 

Πηγή 
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks