Το περπάτημα είναι η καλύτερη άσκηση λένε οι ειδικοί σε πολλές περιπτώσεις. Εκτός από την φυσική μας κατάσταση και την απώλεια βάρους, βοηθά πολύ και στην γενικότερη υγεία μας. Νέα έρευνα έδειξε πως το περπάτημα μπορεί να μας προστατέψει ακόμα και από τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.
Ερευνητές από το University at Buffalo μελέτησαν 6.000 γυναίκες ηλικίας 63-99 ετών. Οι γυναίκες φορούσαν επιταχυνσιόμετρο και οι ερευνητές υπολόγισαν τον χρόνο καθιστικής ζωής και τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Στη διάρκεια μιας μέσης περιόδου 7,5 ετών, καταγράφηκαν 407 περιστατικά καρδιακής ανεπάρκειας.
Περπάτημα και καρδιά
Τα αποτέλεσμα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Cardiology. Κι έδειξαν πως ένας μέσος αριθμός 3.600 βημάτων την ημέρα, συνδέεται με 26% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας.
Ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας ήταν 12% χαμηλότερος για τις ηλικιωμένες που έκαναν ήπιες δραστηριότητες επί για 70 λεπτά καθημερινά και 16% για όσες αφιέρωναν 30 λεπτά καθημερινά σε μέτρια και έντονη άσκηση.
Κάθε 1,5 ώρα καθιστικής ζωής συνδεόταν κατά μέσον όρο με 17% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.
Ο Michael J. LaMonte, δήλωσε ότι σε περιπατητικές ηλικιωμένες, υψηλότερες ποσότητες καθημερινών ελαφράς και μέτριας έντασης δραστηριοτήτων συνδέονταν με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας με διατηρούμενο κλάσμα εξώθησης ανεξάρτητα από δημογραφικούς και κλινικούς παράγοντες που συνδέονται με τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.
Οι γυναίκες φορούσαν επιταχυνσιόμετρο για έως 7 συνεχόμενες ημέρες εκτός από το διάστημα παραμονής τους στο νερό.
Στην ελαφρά σωματική δραστηριότητα περιλαμβάνονταν καθημερινές δραστηριότητες όπως οικιακές εργασίες και φροντίδα άλλων ατόμων, ενώ μέτρια έως έντονη δραστηριότητα θεωρούνταν το περπάτημα και το ανέβασμα σκάλας.
Η ένταση του βηματισμού δεν επηρέαζε τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.