20 Ιουλίου 2024
31.9 C
Athens

Hangxiety: Γιατί αισθάνεστε άγχος μετά το ποτό;Ο εκτυφλωτικός πονοκέφαλος, η ναυτία και η κόπωση είναι τα κλασικά σημάδια του hangover. Οι ερευνητές έχουν επίσης επινοήσει τον όρο “hangxiety” για να περιγράψουν το άγχος και την ευερεθιστότητα που εμφανίζεται με το hangover την επόμενη μέρα μετά το ποτό. Μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να έχετε hangxiety αν έχετε ήδη υπάρχον άγχος ή κατάθλιψη.

Πώς μπορείτε να ανακουφιστείτε από το αυτό; Είναι σημαντικό να έχετε αυτοσυμπόνια αν νιώθετε αμηχανία, λύπη και ντροπή μετά το ποτό. Η βαθιά αναπνοή, ο διαλογισμός και η γιόγκα μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε γιατί μπορεί να αισθάνεστε άγχος μετά την κατανάλωση αλκοόλ και τρόπους για να το προλάβετε.

Τι είναι το άγχος του Hangxiety;

Το Hangxiety, ένας συνδυασμός των λέξεων “hangover” και “άγχος”, περιγράφει την αμηχανία, τη λύπη και την ντροπή που μπορεί να νιώθετε μετά από μια νύχτα ποτού. Τα συναισθήματα αυτά συνήθως συνοδεύουν τα κλασικά συμπτώματα του hangover, όπως πονοκέφαλος, κόπωση και ναυτία.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το hangxiety αυξάνει το άγχος και την κατάθλιψη, τα οποία περιλαμβάνουν:

 • Πόνοι στο σώμα
 • Κόπωση
 • Αίσθημα ζάλης
 • Αίσθημα αδυναμίας ή απελπισίας
 • Ενοχές
 • Ευερεθιστότητα
 • Έλλειψη ενδιαφέροντος για χόμπι που συνήθως σας αρέσουν
 • Αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό σας
 • Απομάκρυνση
 • Ανησυχητικές σκέψεις

Γιατί αισθάνεστε άγχος μετά την κατανάλωση αλκοόλ;

Η χρήση αλκοόλ για να ξεπεράσετε πρόβληματα, μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά συμπτώματα hangover αν έχετε ήδη άγχος ή κατάθλιψη. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσο περισσότερα συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης και στρες έχετε, τόσο πιο σοβαρό μπορεί να είναι το μεθύσι σας.

Μπορεί επίσης να υπάρχει μια πιο άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και του άγχους. Το αλκοόλ συνδέεται με τους υποδοχείς του γάμμα-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA), οι οποίοι είναι χημικές ουσίες στον εγκέφαλό σας. Το αποτέλεσμα είναι ένα ηρεμιστικό αποτέλεσμα μετά το ένα ή δύο ποτά.

Αντίθετα, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι καθώς η βραδιά προχωράει -συχνά αφού έχετε πέσει για ύπνο- το αλκοόλ ενισχύει τους υποδοχείς γλουταμινικού, οι οποίοι είναι διεγερτικοί. Γι’ αυτό μπορεί να βρεθείτε ξύπνιοι στη μέση της νύχτας, αν είχατε πιει πολύ το προηγούμενο βράδυ. Η ενίσχυση του γλουταμινικού από το αλκοόλ μπορεί να συμβάλει στο άγχος μέχρι και την επόμενη μέρα.

Hangxiety: Γιατί αισθάνεστε άγχος μετά το ποτό;

Ο κύκλος του αλκοόλ και του άγχους

Η διαταραχή της χρήσης αλκοόλ (AUD) εμφανίζεται συνήθως σε συνδυασμό με άγχος. Λάβετε υπόψη ότι η χρήση αλκοόλ για τη διαχείριση των συμπτωμάτων άγχους μπορεί να ξεκινήσει έναν επιβλαβή κύκλο. Το αλκοόλ σας ηρεμεί, ανακουφίζοντας προσωρινά τα αγχώδη συμπτώματα. Μπορεί να αναπτύξετε στερητικά συμπτώματα από το αλκοόλ, εάν εξαρτηθείτε από αυτό. Ως αποτέλεσμα, η χρήση του αυξάνεται και τα συμπτώματα άγχους επιδεινώνονται.

Η κατανάλωση του απελευθερώνει επίσης κορτιζόλη, μια ορμόνη του στρες. Η αύξηση της κορτιζόλης μπορεί να μειώσει την ικανότητά σας να ρυθμίζετε τα συναισθήματά σας την επόμενη μέρα. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021, οι ερευνητές σημείωσαν ότι ένα αρνητικό ψυχικό πλαίσιο είναι πιθανό να εμποδίσει τις υγιείς στρατηγικές αντιμετώπισης.

Πώς να το ξεφορτωθείτε

Μπορείτε να βοηθήσετε να απαλλαγείτε από το hangxiety αντιμετωπίζοντας τα σωματικά συμπτώματα του hangover. Η αντιμετώπιση του πονοκεφάλου από το ποτό συνήθως περιλαμβάνει:

Ενυδάτωση: Το αλκοόλ σας αφυδατώνει, οπότε φροντίστε να αναπληρώσετε τα χαμένα υγρά και τους ηλεκτρολύτες. Δοκιμάστε να πίνετε αθλητικά ποτά και σούπα με ζωμό, που είναι πηγές αλατιού και καλίου. Ο χυμός φρούτων και το μέλι μπορεί να βοηθήσουν, αλλά υπάρχει έλλειψη ερευνών.

Ξεκουραστείτε: Το άγχος της κούρασης μπορεί να προκαλέσει έλλειψη ενέργειας. Βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε αρκετά για να αναζωογονήσετε τον οργανισμό σας.

Πάρτε παυσίπονα:  Avoid Tylenol (acetaminophen), το οποίο μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την ηπατική βλάβη εάν το πάρετε μαζί με αλκοόλ. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε Advil (ιβουπροφαίνη) ή ασπιρίνη για να απαλλαγείτε από τον πονοκέφαλο.

Θυμηθείτε να δείξετε καλοσύνη στον εαυτό σας αν νιώθετε αμηχανία, ενοχή, λύπη ή ντροπή μετά από μια νύχτα ποτού. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αυτοσυμπόνια βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης. Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης, όπως βαθιές αναπνοές, διαλογισμό, γιόγκα και τάι τσι. Αυτές οι προσεγγίσεις μειώνουν την αρτηριακή σας πίεση και τον καρδιακό σας ρυθμό.

Πώς να το προλάβετε

Μπορεί να αποφύγετε εντελώς το αλκοόλ, αν επιδεινώνει τα συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης. Αν επιλέξετε να πιείτε, μείνετε σε ένα είδος οινοπνεύματος και μην πίνετε περισσότερα από ένα ή δύο ποτά σε ένα βράδυ, για τις γυναίκες και τους άνδρες, αντίστοιχα. Δοκιμάστε να πίνετε νερό ή μια σόδα με λάιμ ανάμεσα σε κάθε κοκτέιλ για να αποφύγετε την αφυδάτωση και να μειώσετε την άσκοπη κατανάλωση οινοπνεύματος. 

Μπορείτε επίσης να αναμείξετε ή να επιλέξετε ελαφρύτερα ποτά. Για παράδειγμα, προσθέστε μεταλλικό νερό και μια σταγόνα χυμό σε λευκό κρασί για να φτιάξετε ένα spritzer κρασιού. Μπορείτε να επιλέξετε μια ελαφριά μπύρα, η οποία τείνει να έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ από τις βαρελίσιες μπύρες.

ALCOHOL DRINKS

Πότε να επικοινωνήσετε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης

Ζητήστε υποστήριξη εάν το άγχος σας εμποδίζει να ολοκληρώσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να αξιολογήσει το άγχος και τη κατάθλιψη, εάν έχετε συχνά άγχος του ποτού. Μπορεί να σας προτείνει να περιορίσετε ή να αποφύγετε το αλκοόλ, αν αυτό προκαλεί ή επιδεινώνει τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε αλκοολικό άγχος, το οποίο προκαλεί συμπτώματα όπως:

 • Να πίνετε περισσότερο απ’ ό,τι σχεδιάζετε
 • Ποτό που παρεμποδίζει το σχολείο, την εργασία ή άλλες καθημερινές δραστηριότητες
 • Νιώθετε ότι πρέπει να πιείτε για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης
 • Αδυναμία να μειώσετε ή να σταματήσετε να πίνετε
 • Περνάτε πολύ χρόνο πίνοντας
 • Συμπτώματα στέρησης (π.χ. ευερεθιστότητα, τρέμουλο και προβλήματα ύπνου)

Γρήγορη ανασκόπηση

Το άγχος, η κατάθλιψη και η ευερεθιστότητα είναι κοινά συμπτώματα του hangover μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Αυτές οι αλλαγές στη διάθεση, που μερικές φορές ονομάζονται “hangxiety”, μπορεί να υποδηλώνουν υποκείμενη αγχώδη διαταραχή ή κατάθλιψη. Είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν εμφανίζετε συχνά hangxiety. Μπορεί να σας προτείνει τον περιορισμό ή την αποφυγή του αλκοόλ για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματά σας.

Μπορείτε να απαλλαγείτε από το hangxiety με ενυδάτωση, ξεκούραση και παυσίπονα. Δοκιμάστε να εξασκηθείτε στην αυτοσυμπόνια και στις τεχνικές χαλάρωσης για να ανακουφιστείτε από την αμηχανία, τη ντροπή ή τη λύπη που μπορεί να νιώθετε μετά το ποτό. Θυμηθείτε να περιορίζεστε σε ένα με δύο ποτά την ημέρα και να βάζετε ρυθμό πίνοντας νερό ανάμεσα σε κάθε ποτό.

Χρήσιμα Άρθρα

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks