15 Ιουλίου 2024
31.6 C
Athens

Άσπονδοι-ψεύτικοι φίλοι: προσοχή στα σημάδια


Οι ψεύτικοι φίλοι είναι αυτοί που προσποιούνται ενδιαφέρον για την ευημερία σας, αλλά στην πραγματικότητα, αποβλέπουν αλλού και δεν είναι αφοσιωμένοι στην φιλία σας. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τους πραγματικούς φίλους μας, οι οποίοι μας υποστηρίζουν σε κάθε πτυχή της ζωής μας, διότι αυτού του είδους οι φιλίες συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα στρες και καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία σύμφωνα με μία επιστημονική έρευνα.

Ο βασιλιάς Αντίγονος Β’ Γονατάς της Μακεδονίας, ο οποίος έζησε μεταξύ 319 και 239 π.Χ., εξέφρασε μια σοφή σκέψη: “Θεέ μου, προφύλαξέ με από τους φίλους μου, τους εχθρούς μου τους αναλαμβάνω εγώ.” Σε αυτήν τη διαπραγμάτευση, αναφέρθηκε στον κίνδυνο των ψεύτικων φίλων, των ανθρώπων που προσποιούνται ότι είναι φίλοι, οι οποίοι δεν έχουν καλές προθέσεις και μπορεί να επιφέρουν βλάβη.

Είναι σίγουρο ότι στο μέλλον, οι ψεύτικοι φίλοι θα αποκαλυφθούν, αλλά μαθαίνοντας να τους ξεχωρίζουμε, μπορούμε να αποφύγουμε την απογοήτευση και την ματαίωση

young two women using mobile phone while brunette 2023 04 14 00 05 24 utc scaled

Σημάδια για να ξεχωρίζεις τους ψεύτικους φίλους

Αναξιοπιστία: Σπάνια να κρατούν τις υποσχέσεις τους. Είναι δύσκολο να βασιστείτε πάνω τους για οτιδήποτε. Εξαφανίζονται την τελευταία στιγμή, αφήνοντάς σας ξεκρέμαστους.

Ασέβεια: Μπορεί να σας ματαιώνουν, να σας μειώνουν, να σας γελοιοποιούν ή να σας εξευτελίζουν μπροστά σε άλλους με την επίφαση του αστείου.

Ασυνέπεια: Σε περίοδο που τους έχετε ανάγκη, ίσως εξαφανιστούν ή βρίσκουν δικαιολογίες για να μην βρίσκονται δίπλα μας.

Μονόπλευρη σχέση: Για παράδειγμα, οι συζητήσεις σας μαζί τους περιστρέφονται μόνο γύρω από εκείνους, τη ζωή τους και τις απόψεις τους.

Προδοσία: Δεν είναι έμπιστοι. Λένε σε άλλους αυτά που τους εκμυστηρεύεστε, μιλούν άσχημα για εσάς πίσω από την πλάτη σας ή ακόμα και διασπείρουν φήμες για εσάς.

Χειραγώγηση:  Χρησιμοποιούν τις ενοχές, τη χειραγώγηση ή τον συναισθηματικό εκβιασμό για να πάρουν αυτό που θέλουν από εσάς.

Σας πληγώνουν: Τα άτομα αυτά μπορεί να σας απορρίπτουν, λέγοντας ή κάνοντας πράγματα που σας πληγώνουν.

Ζήλια: Νιώθουν πως απειλούνται από τις επιτυχίες σας και από ότι έχετε καταφέρει. Αντί να γιορτάζουν μαζί σας, προσπαθούν να τα υποβιβάσουν και σας ανταγωνιστούν.

Φιλία υπό προϋποθέσεις: Η φιλία τους συχνά εξαρτάται από το τι μπορούν να κερδίσουν από εσάς, είτε κοινωνικά, είτε υλικά ή άλλου είδους οφέλη. Μόλις πετύχουν τον στόχο τους, το ενδιαφέρον τους για σας μειώνεται.

Υπερβαίνουν τα όρια: Τα άτομα αυτά διαρκώς καταπατούν ή παραβλέπουν τα όριά σας, είτε πρόκειται για τον προσωπικό σας χώρο, την ιδιωτικότητα ή τις συναισθηματικές αντοχές σας.

Είναι αρκετά δύσκολο να εντοπίσετε ότι κάποιος είναι ψεύτικος φίλος και οι απατηλές σχέσεις μπορεί να αναπτυχθούν χωρίς να φταίτε εσείς. Το πρόβλημα  είναι ότι μπορεί οι φίλοι-εχθροί να σας ταλαιπωρήσουν και να σας τραυματίσουν  ακόμα και μετά τη λήξη της σχέσης σας.

jealous girls whispering about third girl in front 2021 09 03 06 34 38 utc scaled

Παρακάτω θα βρείτε χαρακτηριστικούς τύπους φίλων που σας δημιουργούν υποσυνείδητα προβλήματα και ψυχικά τραύματα

Ο κόλακας: Σας λούζει με κομπλιμέντα και επαίνους, όμως οι προθέσεις του δεν είναι αυθεντικές. Χρησιμοποιεί την κολακεία να σας χειραγωγήσει για να κάνετε πράγματα γι’ αυτόν.

Φίλος μόνο στα εύκολα: Είναι κοντά σας στις καλές περιόδους, αλλά όταν τα πράγματα είναι δύσκολα, εξαφανίζεται.

Ο εκμεταλλευτής: Εκμεταλλεύονται την ευγένεια, τη γενναιοδωρία και τους πόρους σας, είτε πρόκειται για χρήματα, αποκτήματα ή χάρες, χωρίς να είναι πραγματικά ευγνώμονες ή να ανταποδίδουν.

Ενεργειακό βαμπίρ: Τα ενεργειακά βαμπίρ «τρέφονται» με την ενέργειά σας και σας αφήνουν σωματικά και ψυχικά εξουθενωμένους.

Ο καιροσκόπος: Πάντα ψάχνει τι μπορεί να κερδίσει από τη σχέση. Θα είναι κοντά σας όταν θέλει κάτι από εσάς, αλλά θα εξαφανιστεί όταν χρειάζεστε βοήθεια ή στήριξη.

Ο κουτσομπόλης: Είναι τα άτομα που χαίρονται με το δράμα και τις φήμες. Ίσως διασπείρουν ψέματα ή μιλούν για τα προσωπικά σας, κάτι που μπορεί να βλάψει τη φήμη και τις σχέσεις σας.

Ο ανταγωνιστής: Αυτοί βλέπουν τα επιτεύγματά σας ως απειλή. Τα υποβαθμίζουν, υποβιβάζουν τις προσπάθειές σας ή προσπαθούν να σας ξεπεράσουν για να διατηρήσουν μια αίσθηση ανωτερότητας.

Αυτός που αναζητεί επιβεβαίωση: Τα άτομα αυτά χρειάζονται την προσοχή σας, την επιβεβαίωση και τον έπαινο για να βελτιώσουν την αυτοεκτίμησή τους. Δεν ενδιαφέρονται για σας ούτε για τη ζωή σας.

«Μαγνήτης» της συμφοράς: Αυτά τα άτομα «ανθίζουν» με το χάος και τη σύγκρουση. Προκαλούν προβλήματα στη ζωή σας ή σας εμπλέκουν στα δικά τους, για τη δική τους διασκέδαση.

Ο χειριστικός: Οι χειριστικοί τύποι χρησιμοποιούν τις ενοχές και τη χειραγώγηση για να σας ελέγξουν και να πάρουν αυτό που επιθυμούν.

Αμφισβητεί την ορθότητα της σκέψης σας: Τα άτομα αυτά λένε ψέματα, αρνούνται πράγματα και σας προκαλούν σύγχυση, μέχρι να μην ξέρετε τι είναι πλέον αληθινό.

Όταν αντιληφθείτε κάτι που σας φαίνεται ασυνήθιστο, μην αγνοείτε το ένστικτό σας. Είναι σημαντικό να θέσετε όρια σε ανθρώπους που σας προκαλούν ανησυχία, και αν απαιτείται, να μειώσετε σταδιακά την επικοινωνία σας μαζί τους.
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks