21 Μαΐου 2024
22.4 C
Athens

Σελίν Ντιόν: Πάσχει απο Σύνδρομο Δύσκαμπτου Ατόμου


Παρά τις προσπάθειες των ιατρών και των αγαπημένων της ανθρώπων, η Σελίν Ντιόν αγωνίζεται να βρει ανακούφιση από τον ανυπόφορο πόνο που προκαλεί η σπάνια διαταραχή που διαγνώστηκε πριν από έναν χρόνο. Ειδικότερα, η διάσημη τραγουδίστρια αποκάλυψε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι πάσχει από το σύνδρομο της δυσκαμψίας, μια ανίατη νευρολογική πάθηση. Με δάκρυα στα μάτια, αναγκάστηκε να ανακοινώσει στους αφοσιωμένους της θαυμαστές πως ήταν υποχρεωμένη να ακυρώσει τις επερχόμενες συναυλίες της περιοδείας της.

Το Σύνρομο Δύσκαμτπου Ατόμου είναι μια σπάνια αυτοάνοση νευρολογική διαταραχή κατά την οποία οι μύες ενός ατόμου παρουσιάζουν σπασμούς και γίνονται ακαμψία. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε αυθόρμητα είτε λόγω υπερβολικής αντίδρασης σε θορυβώδεις ή συναισθηματικές διαταραχές και άλλους διεγερτικούς παράγοντες.

Δέν βρίσκεται σε αναπηρικό καροτσάκι ούτε έχει καρκίνο όπως μεταδίδουν διάφορα μέσα.

Η αδερφή της Κλοντέντ αναφέρει: «Έχει σπασμούς – είναι αδύνατο να τους ελέγξεις» είπε. «Πώς είναι όταν κάποιος σηκώνεται μέσα στη νύχτα εξαιτίας μιας κράμπας στο πόδι ή στη γάμπα; Είναι κάπως έτσι, αλλά σε όλους τους μυς. Δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα για να την υποστηρίξουμε, να ανακουφίσουμε τον πόνο της».
Παράλληλα, η Κλοντέτ δήλωσε πως η αδερφή τους Λίντα ζει με τη Σελίν Ντιόν στο σπίτι της στο Λας Βέγκας, γεγονός που «μας παρηγορεί όλους».

«Προσευχόμαστε για ένα θαύμα κι ελπίζουμε πως οι ερευνητές θα βρουν μια θεραπεία γι’ αυτή την απαίσια ασθένεια» πρόσθεσε. «Την αγαπάμε γι’ αυτό που είναι».

Οι θαυμαστές της στέλνουν τις ευχές τους καθ’ όλον αυτό το διάστημα, κάτι που εκτιμούν τόσο η Σελίν όσο και η οικογένειά της. Όπως δήλωσε, “Έχουμε λάβει μερικά όμορφα μηνύματα αγάπης και προσπαθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο να τα λαμβάνει. Επειδή ξέρω ότι ηθικά, ψυχικά, είναι δυνατή. Δεν έχει κατάθλιψη, το αντίθετο μάλιστα, είναι γεμάτη με τη χαρά της ζωής.”

Τι είναι το Stiff Person Syndrome

Το ΣΔΑ (Σύνδρομο Δύσκαμπτου Ατόμου) είναι μια σπάνια νευρολογική ασθένεια με χαρακτηριστικά αυτοάνοσης νόσου. Οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτήν την κατάσταση βιώνουν επανειλημμένη  μυική ένταση στα άκρα και τον κορμό, καθώς και σπασμούς των μυών που συμβαίνουν είτε αυθόρμητα είτε λόγω υπερευαισθησίας στις διεγερτικές επιδράσεις.

Δυνατοί ήχοι, όπως ήχοι αυτοκινήτων ή άλλοι διεγερτικοί παράγοντες, μπορεί να εκδηλώσουν σπασμούς και πτώσεις, που μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους που πάσχουν από αυτήν την κατάσταση να φοβούνται να εκτελούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Τα συμπτώματα της ΣΠΣ προοδεύουν συχνά αργά και μπορεί να οδηγήσουν σε αναπηρία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ΣΠΣ μπορεί να είναι θανατηφόρα. Ορισμένοι άνθρωποι που πάσχουν από αυτήν την κατάσταση μπορεί επίσης να έχουν και άλλες αυτοάνοσες διαταραχές, όπως:

 • περισταλμένη αναιμία, μια αυτοάνοση κατάσταση που οδηγεί σε έλλειψη κόκκινων αιμοσφαιρίων
 • βιτιλίγκο, μια κατάσταση όπου οι εκδηλώσεις απωλείβουν το χρώμα τους στο δέρμα
 • διαβήτης
 • κοιλιακή νόσος (κοιλιακή νόσος)

Πότε Εμφανίζεται

Οι άνθρωποι αναπτύσσουν συνήθως τα συμπτώματα του ΣΔΑ μεταξύ των ηλικιών των 20 και 60 ετών, με την κατάσταση να επηρεάζει συνήθως τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια των 30ς και 40ς τους.

Τα συμπτώματα του ΣΔΑ περιλαμβάνουν:

 • μυϊκή ακαμψία στους μυς του κορμού
 • δυσκολία στο να γυρίσουν και να κάνουν στροφές
 • ακαμψία στα άνω και κάτω άκρα
 • συγκεκριμένη στάση σώματος
 •  δυσκολία στο περπάτημα
 •  μυϊκοί σπασμοί που είναι επώδυνοι
 • πτώσεις
 • υπερβολικές αντιδράσεις ενώπιον διεγερτικών παραγόντων όπως ο θόρυβος ή οι συναισθηματικές αντιδράσεις

Οι άνθρωποι με ΣΔΑ συνήθως αναπτύσσουν ψυχολογικά συμπτώματα λόγω της προβλεπόμενης εμφάνισης σπασμών από διεγερτικούς παράγοντες και των κοινωνικών και σωματικών περιορισμών. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • κατάθλιψη
 • άγχος
 • φόβο ανοιχτών χώρων
 • φοβίες σχετικές με συγκεκριμένες εργασίες που μπορεί να προκαλέσουν σπασμούς

Στα πιο προηγμένα στάδια του ΣΔΑ, η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει τους μυς του προσώπου. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί επίσης να έχουν σοβαρούς, μακροχρόνιους σπασμούς που απαιτούν ενδοφλέβιες χαλαρωτικές ουσίες. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει τους αναπνευστικούς μυς.
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks