16 Ιουλίου 2024
35.8 C
Athens

Xozal: όσα πρέπει να γνωρίζετε


XOZAL– Ενδείξεις & Παρενέργειες

Το XOZAL (“ξοζάλ”) είναι  αντιαλλεργικό φάρμακο, με ηρεμιστικές και αντιχολινεργικές ιδιότητες (αντιϊσταμινικό). Η κύρια χρήση του  είναι για την αντιμετώπιση αλλεργιών και συμπτωμάτων που σχετίζονται με αλλεργική ρινίτιδα (περιλαμβάνεται η εμμένουσα αλλεργική ρινίτιδα) και το κνιδωτικό εξάνθημα (εξανθήματα με φαγούρα). Βοηθάει, όμως, και στην αντιμετώπιση της αϋπνίας και του άγχους, χωρίς να έχει τις παρενέργειες των βενζοδιαζεπινών (αγχολυτικά φάρμακα).

To Xozal λειτουργεί αναστέλλoντας την ισταμίνη πoυ παράγει το σώμα κατά τη διάρκεια μιας αλλεργικής αντίδρασης.

It's Time Of Allergies

Η λεβoσετιριζίνη δεν προλαμβάνει την κνίδωση oύτε προλαμβάνει/θεραπεύει μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση (όπως η αναφυλαξία) για αυτό εάν ο γιατρός σας έχει συνταγογραφήσει αδρεναλίνη για την άμεση αντιμετώπιση έντονων αλλεργικών αντιδράσεων (αλλεργικό σoκ), πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας τις ενέσεις αδρεναλίνης (και όχι να στηρίζεστε στο Xozal).

Σκευάσματα Xozal

Το Xozal κυκλοφορεί σε χάπια, σε πόσιμο διάλυμα 0,5mg/ml και σε σταγόνες 5 mg/ml.

Μορφή mg και ποσότητα Xozal Τιμή
Χάπια XOZAL F.C.TAB 5MG BTx30 4,81 ευρώ
Πόσιμες σταγόνες XOZAL OR.SO.DROPS 5MG/ML (20 ML) 5,46 ευρώ
Σιρόπι XOZAL ORAL.SOL 0,5MG/ML (200 ML) 5,48 ευρώ

Πότε και πως παίρνετε το Xozal – δοσολογία

Θα πρέπει να παίρνετε το Xozal πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού που σας παρακολουθεί. Γενικά, η συνιστώμενη δόση είναι:

  • Xozal χάπια: ένα δισκίο Xozal 5 mg την ημέρα, για ενήλικες και παιδιά ηλικίας 6 ετών και άνω. Μπορείτε να πάρετε το Xozal με λίγο νερό, με ή χωρίς φαγητό.
  • Xozal σταγόνες20 σταγόνες του Xozal 5 mg/ml, μία φορά την ημέρα για ενήλικες και εφήβους (ηλικίας άνω των 12 ετών). Οι σταγόνες πρέπει να ενσταλάζονται σε ένα κουτάλι ή να διαλύονται σε νερό και να λαμβάνονται από το στόμα. Οι σταγόνες μπορούν να λαμβάνονται με ή χωρίς τροφή. Για παιδιά ηλικίας 2 έως 6 ετών γενικά η δόση είναι 5 σταγόνες δύο φορές την ημέρα.
  • Xozal σιρόπι: 10 ml μια φορά την ημέρα του Xozal 0.5 mg/ml για ενήλικες και εφήβους (ηλικίας άνω των 12 ετών).

Η διάρκεια της χρήσης του Xozal εξαρτάται από τον τύπο, τη διάρκεια και την εξέλιξη των συμπτωμάτων σας και καθορίζεται επίσης από το γιατρό που σας παρακολουθεί.

Για την αντιμετώπιση της αϋπνίας μπορείτε να πάρετε το Xozal το βράδυ, μισή ώρα με μία ώρα πριν τον ύπνο. Για την αντιμετώπιση του άγχους, παίρνετε το Xozal επί άγχους/κατ’ επίκληση (δηλαδή το παίρνετε όταν έχετε κάποια κρίση άγχους, και όχι καθημερινά).

Η διαλείπουσα αλλεργική ρινίτιδα (συμπτώματα διάρκειας μικρότερης των 4 ημερών την εβδομάδα ή μικρότερης των 4 εβδομάδων το χρόνο) πρέπει να αντιμετωπίζεται σύμφωνα με τη νόσο και το ιστορικό της. Η θεραπεία με Xozal μπορεί να διακοπεί εφόσον εξαφανιστούν τα συμπτώματα και να ξαναρχίσει όταν τα συμπτώματα επανεμφανιστούν. Σε περίπτωση εμμένουσας αλλεργικής ρινίτιδας (συμπτώματα διάρκειας μεγαλύτερης των 4 ημερών την εβδομάδα ή μεγαλύτερης των 4 εβδομάδων το χρόνο), μπορεί να προταθεί συνεχής θεραπεία του ασθενούς κατά τη διάρκεια της περιόδου έκθεσής του στα αλλεργιογόνα.

Girl's allergy to flowers. Selective focus

Πληροφορίες συνοπτικά: Xozal

Φάρμακο: XOZAL
Δραστική Ουσία: ΛΕΒΟΣΕΤΙΡΙΖΙΝΗ / Levocetirizine
Συνήθης δόση: Χάπια: ένα δισκίο την ημέρα
Σταγόνες: 20 σταγόνες την ημέρα
Σιρόπι: 10 ml την ημέρα
Κατηγορία: Αντιϊσταμινικό
Κύρια χρήση: Αλλεργίες, αλλεργική ρινίτιδα, κνιδωτικό εξάνθημα
Δευτερεύουσα χρήση: Αϋπνία, Hρεμιστικό, Άγχος
Γενόσημα φάρμακα: Levocet, Levocetirizine, Contrahist

Παρενέργειες Xozal

  • Συχνές παρενέργειες: ξηροστομία, πονοκέφαλος, κόπωση και υπνηλία/νωθρότητα
  • Λιγότερο συχνές παρενέργειες: εξάντληση και κοιλιακό άλγος
  • Σπάνιες παρενέργειες: διαταραχές της όρασης, πόνος ή δυσκολία στην ούρηση, αδυναμία πλήρους κένωσης της ουροδόχου κύστης, επιθετική ή διεγερμένη συμπεριφορά, ψευδαίσθησηκατάθλιψη, αϋπνία, επαναλαμβανόμενες σκέψεις αυτοκτονίας, εφιάλτες.

Το Xozal όπως όλα τα αντιϊσταμινικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσει ήπια υπνηλία, νωθρότητα, κόπωση και εξάντληση, για αυτό απαιτείται προσοχή κατά την οδήγηση και το χειρισμό μηχανημάτων.

Αναλυτικές πληροφορίες Xozal

Μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε το επίσημο φύλλο οδηγιών του Xozal για το κοινό, και το SPC του Xozal όπου περιγράφονται αναλυτικά όλες οι πιθανές παρενέργειες, προφυλάξεις και αντενδείξεις.

Προφυλάξεις και προειδοποιήσεις για το Xozal

Συνιστάται προσαρμογή της δόσης του Xozal σε ασθενείς με μέτρια έως βαριά νεφρική ανεπάρκεια. Η δόση θα πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα με τη νεφρική κάθαρση και το σωματικό βάρος του ασθενούς. Τα διαστήματα μεταξύ των δόσεων πρέπει να εξατομικεύονται ανάλογα με τη νεφρική λειτουργία.

Μπορεί να εμφανιστεί κνησμός μετά τη διακοπή του Xozal, ακόμα και αν τα συμπτώματα δεν υπήρχαν πριν την έναρξη της αγωγής. Τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρήσουν αυτόματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να είναι έντονα και μπορεί να απαιτείται η επανεκκίνηση της αγωγής. Τα συμπτώματα αναμένεται να υποχωρήσουν με την επανεκκίνηση της αγωγής.

Το Xozal πρέπει να δίδεται με προσοχή σε ασθενείς με επιληψία και σε ασθενείς με κίνδυνο εμφάνισης σπασμών, καθώς η λεβοσετιριζίνη μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση της επιληπτικής κρίσης.

Αντενδείξεις Xozal

  • αν έχετε σοβαρή διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας (βαριά νεφρική ανεπάρκεια με κάθαρση κρεατίνης κάτω από 10 ml/λεπτό)
  • σημεία μιας αντίδρασης υπερευαισθησίας

Γενόσημα φάρμακα: Levocet, Levocetirizine, Contrahist
Άλλα αντιισταμινικά φάρμακα: Atarax, Aerius, Kestine, Bilargen, Clarityne, Fenistil

ΠΗΓH therapia.gr
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks