15 Ιουλίου 2024
34.4 C
Athens

Κατοικίδια: Πως βοηθούν στην διατήρηση της υγείας μας


Τα κατοικίδια είναι η ιδανική συντροφιά και η ωραιότερη παρεά. Επιπλέον, μπορούν να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε την υγεία μας και να την βελτιώσουμε!

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο καθηγητής ηθικής των ζώων στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, Τζέιμς Σέρπελ, εφαρμόζοντας μια πρωτοποριακή προσέγγιση, αποφάσισε να παρακολουθήσει για δέκα μήνες τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων μετά την υιοθέτηση των αγαπημένων τους κατοικιδίων. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας ανέδειξαν εντυπωσιακά ευρήματα. Εκείνοι που είχαν σκύλο ή γάτα εμφάνισαν σημαντική μείωση σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως πονοκεφάλους, δυσκολίες στον ύπνο, δυσπεψία και προβλήματα στα ιγμόρεια τον πρώτο μήνα. Ενδιαφέρον παρουσίασε το γεγονός ότι αυτές οι θετικές αλλαγές διατηρήθηκαν σε όλη τη διάρκεια της μελέτης.

Οι βαθμολογίες τους στο δείκτη γενικής υγείας βελτιώθηκε επίσης,  και οι ιδιοκτήτες σκύλων αύξησαν σημαντικά τη φυσική τους δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal… που επικαλείται πληθώρα ερευνών στο εξωτερικό, τα σκυλιά φαίνεται να μας κάνουν πιο υγιείς από ό,τι θα ήμασταν χωρίς αυτά. Επιβεβαιώνει έτσι την πεποίθηση πως «ένας σκύλος την ημέρα κάνει τον γιατρό πέρα».

Ακόμα και η ακαταστασία που προκαλούν  τα κατοικίδια είναι ευεργετική

Ωστόσο, όπως ανακοινώνεται στο άρθρο, τα οφέλη φαίνεται να υπερβαίνουν αυτά που παρουσιάστηκαν στη μελέτη του Σέρπελ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα παιδιά που μεγαλώνουν με σκύλους έχουν λιγότερες αλλεργίες σε σχέση με αυτά που μεγαλώνουν σε σπίτια χωρίς κατοικίδια. Μια έρευνα από τη Σουηδία το 2018, που περιλάμβανε παιδιά ηλικίας 7 έως 8 ετών, έδειξε ότι το 49% των παιδιών που μεγάλωσαν χωρίς κατοικίδια εξέλισσαν αλλεργίες, ενώ το ποσοστό μειώθηκε στο 43% για τα παιδιά με ένα κατοικίδιο και στο 24% για εκείνα με τρία κατοικίδια.

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν χρόνιο πόνο αναφέρουν ότι τα κατοικίδια τους έχουν θετική επίδραση στη διάθεσή τους, την αίσθηση της ελπίδας, τα επίπεδα δραστηριότητας, την άνεση και τη λειτουργικότητά τους. Φυσικά, η εικόνα αυτή μπορεί να φαίνεται σαν εφιάλτης για τους γονείς, καθώς η ανεξέλεγκτη κατάσταση με 2 ή 3 κατοικίδια μέσα στο σπίτι αποτελεί πραγματική πρόκληση.

Cat and dog friendship. Beagle dog lying together with his cat friend on cozy blanket at home

Πως βοηθάει το κατοικίδιο την διατήρηση της υγείας μας

Σε μια μελέτη του 2018, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα σκόνης από τα σπίτια 54 οικογενειών, οι μισές εκ των οποίων είχαν σκύλο. Μετά από έναν χρόνο που είχε μπει σκύλος το σπίτι, η παρουσία ενός σκύλου στο σπίτι συσχετίστηκε με «υψηλότερο ποσοστό διακύμανσης στη σύνθεση της βακτηριακής σκόνης», συμπεριλαμβανομένων ιχνών από βακτήρια Moraxella, Porphyromonas, Capnocytophaga, Fusobacterium, Streptococcus και Treponema.

 • Αντοχή στις αλλεργίες
  Η σκόνη που περιέχουν τα αλλεργιογόνα από τα σκυλιά στα σπίτια, μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και την απόκριση του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος, αλλάζοντας τη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος με τρόπους που μειώνει τον κίνδυνο για αλλεργίες και άσθμα. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με σκύλους, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν αλλεργίες, έκζεμα ή άσθμα, τα οποία συχνά εμφανίζονται μαζί ως μέρος της “αλλεργικής τριάδας”. Σύμφωνα με αλλεργιολόγους, η πρώιμη έκθεση στο τρίχωμα του σκύλου μπορεί να προκαλέσει ανοχή σε υψηλή δόση στα αλλεργιογόνα. Αυτό ενθαρρύνει το ανοσοποιητικό σύστημα να μην αντιδρά στο τρίχωμα του σκύλου και σε άλλα μικρόβια που μεταφέρουν οι σκύλοι. Έτσι, το να μεγαλώνουν με έναν σκύλο μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν μεγαλύτερη αντοχή σε ορισμένα μικρόβια και αλλεργιογόνα, προλαμβάνοντας έτσι την εμφάνιση πιθανών αλλεργιών.
 • Αύξηση διάθεσης και κινητικότητας  στους ηλικιωμένους
  Εκτός όμως των μικρών φίλων, οι σκύλοι έχουν τη δύναμη να κάνουν τα βάσανα πολύ πιο υποφερτά, και στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με τους ερευνητές. Έρευνα με επικεφαλής τη Mary Janevic της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν εξέτασε πώς οι ηλικιωμένοι με χρόνιο πόνο ένιωσαν ότι τα κατοικίδιά τους τους επηρέαζαν. Τους παρακίνησαν να σηκωθούν και να κινηθούν, κάτι που βοήθησε στην ανακούφιση του πόνου τους.
 • Μείωση του πόνου
  “Η φροντίδα των κατοικιδίων μπορεί να προσφέρει στο άτομο μια αίσθηση καθημερινού σκοπού και ρουτίνας που συμβάλλει στο να συνεχίζει, ακόμα και όταν αντιμετωπίζει έξαρση του πόνου. Κατά αυτόν τον τρόπο, τα κατοικίδια μπορούν να θεωρηθούν ως ένας φυσικός πόρος για την αυτοδιαχείριση του χρόνιου πόνου,” δήλωσε η Janevic. Αυτά τα ευρήματα επικυρώθηκαν και σε μια μελέτη του 2020 από την April DuCasse και την ομάδα της στο Florida A&M University. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, άτομα με χρόνιο πόνο ανέφεραν ότι τα κατοικίδιά τους είχαν θετική επίδραση στη διάθεσή τους, στην αίσθηση ελπίδας, στα επίπεδα δραστηριότητας, στην άνεση και στη λειτουργικότητά τους. Ένα κατοικίδιο, σε όλη τη σημασία της λέξης “φίλος.”
 • Μείωση καρδιολογικών προβλημάτων
  Φτάνοντας στην καρδιά, όπως αναφέρει η The Wall Street Journal, η ιδιοκτησία σκύλου σχετίζεται με 31% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Αυτό εξηείται εν μέρει από το γεγονός ότι η ύπαρξη σκύλου σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης, μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και μειωμένες φυσιολογικές αντιδράσεις στο στρες.
 • Μείωση στρες
  Σε διάφορες ηλικιακές ομάδες, πολλές μελέτες έχουν βρει ότι ο καρδιακός ρυθμός, η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα στρες τείνουν να είναι χαμηλότερα όταν υπάρχει σκύλος τριγύρω. Μια μελέτη του 1995 κατέδειξε ότι οι μετρήσεις του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης των παιδιών ήταν χαμηλότερες όταν ο σκύλος ήταν παρών, καθώς η παρουσία σκύλου έκανε το περιβάλλον πιο φιλικό και λιγότερο απειλητικό.
  Παρόμοια αποτελέσματα έχει και για τους ενήλικες. Σε έρευνα του 2002 που τέσταρε ενήλικες σε στρεσογόνες καταστάσεις φάνηκε ότι σε όλα τα σενάρια, οι συμμετέχοντες που είχαν μαζί τα κατοικίδια ζώα τους είχαν χαμηλότερους καρδιακούς παλμούς και χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης.
  Αν και το να έχεις σκύλο δεν αρκεί για να μην εμφανίσει κάποιος καρδιαγγειακές παθήσεις, ωστόσο, όταν προκύπτουν σοβαρά προβλήματα, τα σκυλιά βοηθάνε στην ανάκαμψη. Έρευνα από τη Mary Herrald του New Mexico State University και τους συνεργάτες της διαπίστωσε ότι μεταξύ των ανθρώπων που έχουν καρδιακές προσβολές, εκείνοι που έχουν σκυλιά είναι πολύ πιο πιθανό να αναρρώσουν.
  Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks