21 Ιουνίου 2024
29.9 C
Athens

Το τσάι προστατεύει από τον Διαβήτη


Το τσάι μπορεί στην χώρα μας να μην είναι τόσο διαδεδομένο όσο ο καφές. Έχει όμως και αυτό τις ευεργετικές του ιδιότητες. Και μια νέα έρευνα Αυστραλών και Κινέζων επιστημόνων αναδεικνύει άλλη μια.

Η μελέτη έδειξε πως ακόμα και ένα φλιτζάνι τσάι την ημέρα είναι αρκετό για να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο για διαβήτη  τύπου 2… Μια ασθένεια που ταλαιπωρεί πάνω από 980.000 Έλληνες.

Τσάι στην μάχη κατά του διαβήτη

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η προστατευτική δράση του τσαγιού οφείλεται στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, που βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που χρησιμοποιείτε ο οργανισμός για να ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στον οργανισμό.
Ωστόσο δεν είναι όλα τα είδη τσαγιού εξίσου ωφέλιμα, διευκρινίζουν οι επιστήμονες από Αυστραλία και Κίνα. Ένα από αυτά παρέχει σχεδόν διπλάσια προστασία από τα άλλα.

Η νέα μελέτη παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Διαβήτη (EASD 2023), το οποίο διεξάγεται στο Αμβούργο. Οι μελέτες που παρουσιάζονται σε συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικές έως ότου δημοσιευθούν σε ιατρική επιθεώρηση, έπειτα από αξιολόγηση από ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή.
Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες, στη μελέτη τους ενέταξαν 1.923 εθελοντές από την Κίνα. Άλλοι εξ αυτών έπιναν συστηματικά τσάι και άλλοι όχι. Οι λάτρεις του τσαγιού στην παρούσα μελέτη έπιναν μόνο ένα είδος (πράσινο, μαύρο, σκούρο ή άλλο είδος), άλλοι περιστασιακά ή συχνά και άλλοι καθημερινά.
Οι επιστήμονες τους υπέβαλλαν σε εξετάσεις, για να καταγράφουν την ποσότητα της γλυκόζης που απέβαλλαν στα ούρα τους. Εξέτασαν επίσης την αντοχή τους στην ινσουλίνη και την γλυκαιμική κατάστασή τους. Με τον όρο «γλυκαιμική κατάσταση» περιέγραψαν:

Το να πάσχουν από διαγνωσμένο διαβήτη τύπου 2
Να λαμβάνουν αντιδιαβητικά φάρμακα ή
Να έχουν παθολογικά αποτελέσματα στο τεστ αντοχής της γλυκόζης (καμπύλη σακχάρου)

herbs and flowers for herbal healing tea in a wood 2022 02 23 21 34 01 utc scaled

Τα ευρήματα

Η μελέτη έδειξε πως η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού σχετιζόταν με αυξημένη αποβολή γλυκόζης στα ούρα και μειωμένη αντοχή στην ινσουλίνη. Και τα δύο αυτά ευρήματα σημαίνουν μικρότερο κίνδυνο αναπτύξεως διαβήτη και προδιαβήτη.
Στην πραγματικότητα, όσοι έπιναν καθημερινά έστω και 1 φλιτζάνι τσάι διέτρεχαν κατά μέσον όρο:

  • Κατά 15% μικρότερο κίνδυνο να πάσχουν από προδιαβήτη
  • Κατά 28% μικρότερο κίνδυνο να πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

Ωστόσο το όφελος αυτό ήταν ιδιαιτέρως ισχυρό στους εθελοντές που έπιναν σκούρο τσάι. Πρόκειται για ένα είδος, στη διαδικασία παρασκευής του οποίου συμπεριλαμβάνεται μικροβιακή ζύμωση.
Οι εθελοντές που έπιναν σκούρο τσάι είχαν 53% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν προδιαβήτη. Είχαν επίσης 47% λιγότερες πιθανότητες διαβήτη τύπου 2.

Οι συσχετίσεις αυτές ίσχυαν ακόμα και όταν οι επιστήμονες συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες κινδύνου για τύπου 2 διαβήτη, όπως:

  1. Το σωματικό βάρος
  2. Η μέση αρτηριακή πίεση
  3. Το σάκχαρο όταν κάποιος είναι νηστικός (γλυκόζη νηστείας)
  4. Τα επίπεδα της χοληστερόλης
  5. Η κατανάλωση αλκοόλ
  6. Το κάπνισμα
  7. Το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη
  8. Οι συνήθειες όσον αφορά την άσκηση

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks