18 Μαΐου 2024
17.4 C
Athens

Συκώτι: Το λίπος αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο


Πολλές φορές… ιδίως στους ανθρώπους με περιττά κιλά, παρουσιάζεται λίπος το συκώτι. Όταν αυτό είναι πολύ τότε μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην λειτουργία του οργάνου. Ακόμα και να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο.

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD), που σχετίζεται με σημαντική ηπατική βλάβη, εμφανίζεται σε περίπου 25% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ο εκτιμώμενος επιπολασμός της στους ενήλικες προβλέπεται να φτάσει το 33,5% έως το 2030, θέτοντας μια σοβαρή παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία. Με ισχυρή συσχέτιση με τον διαβήτη τύπου 2 και τα μεταβολικά σύνδρομα, η επίπτωση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος αυξάνεται παράλληλα με τον επιπολασμό του διαβήτη και της παχυσαρκίας.

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος και οι επιπλοκές της, συμπεριλαμβανομένης της μη αλκοολικής στεατοηπατίτιδας (NASH) και της κίρρωσης, επηρεάζουν τη λειτουργία του ήπατος και σχετίζονται με άλλες συστηματικές ασθένειες, όπως η καρδιαγγειακή νόσος και η χρόνια νεφρική νόσος. Αρκετές μελέτες  διαπίστωσαν επίσης, ότι η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος συσχετίστηκε με κίνδυνο καρκίνου.

doctor with human liver anatomy model liver cance 2023 06 19 23 39 27 utc scaled

Λίπος στο συκώτι και καρκίνος

Σε πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος είχαν 1,2 έως 15 φορές υψηλότερο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του ήπατος και του γαστρεντερικού συστήματος. Η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα που προκαλείται από τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος έχει αναδειχθεί ως η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο του ήπατος, ξεπερνώντας τον ιό της ηπατίτιδας Β και C.
Η ηλικία διάγνωσης της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD) μειώνεται. Μεταξύ των ασθενών με θανάτους που σχετίζονται με χρόνια ηπατική νόσο, το ένα τρίτο εμφάνισε μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος σε ηλικία μικρότερη των 30 ετών.
Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η νεότερη ηλικία διάγνωσης της NAFLD θα συνδεόταν με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου. Ως εκ τούτου, αυτή η μελέτη διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της ηλικίας της νεοεμφανιζόμενης μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος και του κινδύνου όλων των τύπων καρκίνου σε μια μεγάλη προοπτική μελέτη.

Μεταξύ 63.696 συμμετεχόντων (μέση ηλικία 51,37 έτη· 10932 γυναίκες [17,2%] και 52764 άνδρες [82,8%]), 31.848 άτομα είχαν μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος και 31.848 άτομα ήταν στην ομάδα ελέγχου.
Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 10,16 ετών, 2415 ασθενείς διαγνώστηκαν με καρκίνο. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη ομάδα, οι ασθενείς ηλικίας μικρότερης των 45 ετών στη διάγνωση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος εμφάνισαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καθώς η ηλικία έναρξης της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος αυξανόταν, ο κίνδυνος καρκίνου μειώθηκε.

Μεταξύ των ασθενών ηλικίας κάτω των 45 ετών στη διάγνωση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, οι καρκίνοι ήταν κυρίως καρκίνοι του πεπτικού συστήματος και του πνεύμονα.

Αυτή η μελέτη βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος και αυξημένου κινδύνου καρκίνου, ιδιαίτερα σε ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος πρώιμης έναρξης. Η αυξανόμενη επίπτωση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος στους νεότερους πληθυσμούς υπογραμμίζει την υποεκτίμηση των επιβλαβών αποτελεσμάτων που σχετίζονται με αυτήν την πάθηση.
Τα ευρήματά σε αυτή τη μελέτη υποδηλώνουν ότι ο έγκαιρος έλεγχος και η παρέμβαση για την αντιμετώπιση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση της εμφάνισης καρκίνων που σχετίζονται με τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA.

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks