20 Ιουνίου 2024
28.8 C
Athens

Θηλασμός και αντιβιοτικά


Εάν σας έχει συνταγογραφηθεί ένα αντιβιοτικό ενώ θηλάζετε, είναι λογικό να ανησυχείτε για την ασφάλειά του. Θα περάσει το φάρμακο στο μητρικό γάλα; Είναι ασφαλές για το μωρό σας; Εάν το συγκεκριμένο αντιβιοτικό δεν είναι ασφαλές, υπάρχουν ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις; Καθώς όλες αυτές οι ερωτήσεις μπορούν να δημιουργήσουν τρομερό άγχος στη νέα μητέρα, παρακάτω προσπαθούμε να τις απαντήσουμε.

Μπορείτε να πάρετε αντιβιοτικά με ασφάλεια κατά το θηλασμό;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αντιβιοτικά είναι ασφαλή κατά το θηλασμό. Σύμφωνα με την Ακαδημία Αμερικανών Παιδιάτρων, είναι από τα πιο κοινά φάρμακα, που συνταγογραφούνται στις μητέρες και όλα περνούν σε κάποιο βαθμό στο γάλα. Μάλιστα, αν το αντιβιοτικό χορηγείται απευθείας σε πρόωρο βρέφος ή νεογνό, τότε είναι ασφαλές και για τη μητέρα να το παίρνει κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Τι σημαίνει λοιπόν αυτό για εσάς και το μωρό σας; Πρώτον, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου πώς λειτουργούν γενικά τα φάρμακα, όταν θηλάζετε. Η πλειοψηφία των φαρμάκων, που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματός σας, θα εισέλθουν και στο μητρικό γάλα. Ωστόσο, η ποσότητα στο γάλα σας είναι συνήθως χαμηλότερη από την ποσότητα στο αίμα σας και τα περισσότερα φάρμακα δεν αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για τα περισσότερα βρέφη. Υπάρχουν, όμως, εξαιρέσεις και ως εκ τούτου, κάθε φάρμακο που παίρνετε –συμπεριλαμβανομένων  των αντιβιοτικών- θα πρέπει να εγκρίνεται από τον παιδίατρο του μωρού σας. 

Εκτός από το ίδιο το φάρμακο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, που πρέπει να λάβετε υπόψη, όπως η ηλικία του μωρού. Η έκθεση σε αντιβιοτικά θα δημιουργήσει μεγαλύτερο κίνδυνο για τα πρόωρα μωρά και τα νεογνά, σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα μωρά και τα νήπια. 

Ποια αντιβιοτικά είναι ασφαλή;

Αυτή η ερώτηση συχνά εξετάζεται κατά περίπτωση ανάλογα με την ηλικία, το βάρος και τη γενική υγεία του μωρού σας και πάντα σε συνεννόηση με τον παιδίατρο του. Ωστόσο, η Mayo Clinic απαριθμεί αρκετά αντιβιοτικά, που γενικά θεωρούνται ασφαλή για τις γυναίκες που θηλάζουν, όπως:

 • πενικιλλίνες, συμπεριλαμβανομένης της αμοξικιλλίνης και της αμπικιλλίνης
 • κεφαλοσπορίνες, όπως η κεφαλεξίνη
 • φλουκοναζόλη, η οποία δεν είναι αντιβιοτικό αλλά ένα κοινό αντιμικροβιακό, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μυκητιασικών λοιμώξεων

Εάν σκέφτεστε να πάρετε ένα αντιβιοτικό (είτε αυτό θεωρείται ασφαλές σύμφωνα με την παραπάνω λίστα, είτε όχι) είναι απαραίτητο να μιλήσετε με τον παιδίατρο του μωρού σας και με το γυναικολόγο σας. Οι πιθανότητες είναι ότι το αντιβιοτικό είναι ασφαλές ή ότι υπάρχει μια ασφαλής εναλλακτική λύση.

Τι αποτελέσματα μπορεί να έχει η λήψη αντιβιοτικών κατά τον θηλασμό;

Τα αντιβιοτικά δρουν σκοτώνοντας τα βακτήρια στο σώμα σας, τόσο αυτά που σας προκαλούν βλάβη, όσο και τα «καλά» βακτήρια, που σας κρατούν υγιείς. Ως εκ τούτου, τα αντιβιοτικά μπορούν να προκαλέσουν ορισμένες απρόσμενες καταστάσεις για τη μητέρα και το μωρό.

 • Στομαχικές διαταραχές και ανησυχία στα μωρά

Μερικές φορές οι μαμάδες αναφέρουν ότι τα μωρά τους έχουν στομαχικές διαταραχές μετά τη λήψη αντιβιοτικών. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τα αντιβιοτικά εξαντλούν τα «καλά» βακτήρια στο έντερο του μωρού σας. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η επίδραση είναι συνήθως βραχύβια, δεν είναι επιβλαβής και δεν προκαλείται πάντα. Επίσης, έχετε κατά νου ότι το μητρικό γάλα είναι εξαιρετικό για την υγεία του εντέρου του μωρού σας, επομένως είναι σημαντικό να συνεχίσετε να θηλάζετε. Μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να δώσετε στο μωρό σας προβιοτικά, για να λύσετε αυτό το πρόβλημα, εφόσον συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

 • Καντινίαση

Για τον ίδιο λόγο εσείς ή/και το μωρό σας μπορεί να αναπτύξετε καντινίαση, δηδαλή κολπική μυκητίαση και μυκητώδη στοματίτιδα (άφθα), αντίστοιχα. Η υπερανάπτυξη του εν λόγω μύκητα, μπορεί να προκαλέσει στα μωρά στομαχικές διαταραχές, εξάνθημα από την πάνα και άφθες στη γλώσσα και το στόμα τους. Η μητέρα μπορεί να εμφανίσει πόνο στη θηλή και κόκκινες, γυαλιστερές θηλές.

Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει αντιμυκητιακή φαρμακευτική αγωγή τόσο για τις μητέρες όσο και για τα μωρά. Αλλά η πρόληψη είναι το κλειδί. Εάν παίρνετε ένα αντιβιοτικό, συνιστάται να πάρετε και ένα προβιοτικό, ώστε να διατηρείται το μικροβίωμα του εντέρου ισορροπημένο.

Τι πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας, εάν σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά;

Εάν σας έχει συνταγογραφηθεί ένα αντιβιοτικό, συμβουλευτείτε πρώτα τον παιδίατρο του μωρού σας. Είναι καλό να ρωτήσετε, αν:

 • Το συγκεκριμένο φάρμακο είναι ασφαλές για το μωρό σας;
 • Υπάρχουν παρενέργειες, που μπορεί να εμφανίσει το μωρό σας;
 • Πρέπει να δώσετε προβιοτικά στο μωρό σας;

Εάν τα αντιβιοτικά δεν είναι ασφαλή για το μωρό σας, μην ανησυχείτε. Συνήθως υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.

 • Ρωτήστε τον γιατρό σας εάν υπάρχουν εναλλακτικά αντιβιοτικά, φιλικά προς το θηλασμό.
 • Ρωτήστε εάν μια ήπια δοσολογία του αντιβιοτικού θα μπορούσε να λειτουργήσει. 
 • Ρωτήστε πόσο καιρό θα χρειαστεί να πάρετε το φάρμακο και πόσο καιρό παραμένει στο σύστημά σας.

Εάν θεωρήσετε ότι ο παιδίατρος ή ο γιατρός σας δεν παίρνει στα σοβαρά τις ανησυχίες σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με έναν άλλο γιατρό για μια δεύτερη γνώμη. 

Τι γίνεται αν πρέπει να πάρετε ένα φάρμακο που δεν είναι ασφαλές για το θηλασμό;

Μερικές φορές η λήψη ενός αντιβιοτικού που αντενδείκνυται για το θηλασμό είναι σημαντική για τη δική σας υγεία και δεν θα πρέπει να αισθάνεστε ενοχές, αν συμβεί αυτό. Το μωρό σας χρειάζεται μια υγιή μαμά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, γι’ αυτό κάντε ότι χρειάζεται, για να παραμείνετε υγιείς.

Εάν δεν μπορείτε να θηλάσετε λόγω της αντιβίωσης, φροντίστε να αντλείτε γάλα με το θήλαστρο, ώστε να διατηρήσετε την παροχή γάλακτος. Χρησιμοποιήστε εναλλακτικά μέσα (φόρμουλα), όσο καιρό παίρνετε αντιβίωση. Μόλις το το σώμα σας καθαρίσει από το αντιβιοτικό, θα μπορείτε να συνεχίσετε το θηλασμό κανονικά.

Επιμέλεια κειμένου: Ηλιάνα Θεοδωρίδου
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks