21 Απριλίου 2024
14.4 C
Athens

Πότε η ουρολοίμωξη εξελίσσεται σε λοίμωξη των νεφρών;


Οι περισσότερες γυναίκες παθαίνουν ουρολοίμωξη έστω και μια φορά στη ζωή τους. Ωστόσο, αν αυτή η λοίμωξη του ουροποιητικού αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να αναπτύξετε λοίμωξη στα νεφρά. Αν και η επιπλοκή είναι σπάνια, μπορεί να γίνει σοβαρή, αν δεν επισκεφθείτε άμεσα στον γιατρό σας.

Τι είναι η λοίμωξη των νεφρών;

Η λοίμωξη των νεφρών, ή αλλιώς πυελονεφρίτιδα, είναι ένας τύπος ουρολοίμωξης που προέρχεται από την ουροδόχο κύστη (λοίμωξη του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος) και εξαπλώνεται σε έναν ή και στους δύο νεφρούς. Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να προκληθούν από βακτήρια ή ιούς, αλλά το βακτήριο Escherichia coli (E. coli) είναι συχνότερα ο ένοχος. Οι περισσότεροι τύποι E. coli είναι συνήθως αβλαβείς και βρίσκονται στα έντερα σας. Η λοίμωξη προκαλείται όταν αυτά τα βακτήρια εισέλθουν στο ουροποιητικό σύστημα.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στη λοίμωξη των νεφρών και την ουρολοίμωξη;

Οι λοιμώξεις των νεφρών είναι ένας τύπος ουρολοίμωξης συχνά πιο επιθετικός, επειδή η λοίμωξη έχει εξαπλωθεί περαιτέρω στα όργανά σας. Για το λόγο αυτό είναι καθοριστική η άμεση θεραπεία.

Όσον αφορά το χρονικό διαστήμα, μέσα στο οποίο η λοίμωξη της ουροδόχου κύστης μπορεί να μετατραπεί σε νεφρική λοίμωξη, αυτό δεν είναι ίδιο για όλους. Στην πραγματικότητα, τη στιγμή κατά την οποία τα βακτήρια περάσουν από την ουροδόχο κύστη προς τα νεφρά, τα συμπτώματα σας θα αρχίσουν να εντείνονται.

Τι προκαλεί μια λοίμωξη των νεφρών και ποιοι παράγοντες κινδύνου πρέπει να λαμβάνονται υπόψη;

Πως, όμως, φτάνουν τα εν λόγω βακτήρια στην ουροδόχο κύστη; Συνήθως τα βακτήρια μετακινούνται από τον πρωκτό προς την ουρήθρα, τον μικρό σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα έξω από το σώμα σας και συνιστά την είσοδο στο ουροποιητικό σύστημα. Από εκεί τα βακτήρια μπορούν να φτάσουν στην ουροδόχο κύστη και μετά στα νεφρά μέσω των ουρητηρών, δηλαδή των σωληνών, που συνδέουν την κύστη με τους νεφρούς.

Τα βακτήρια μπορούν να μετακινηθούν πιο εύκολα από τον πρωκτό στην ουρήθρα, εάν σκουπίζεστε από πίσω προς τα εμπρός αντί από εμπρός προς τα πίσω. Πιο σπάνια, μπορεί να πάθετε λοίμωξη των νεφρών, εάν τα βακτήρια εισέλθουν στο αίμα σας κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης και φτάσουν στα νεφρά σας.

Αναφορικά με τους παράγοντες κινδύνου, ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς από άλλους. Εάν διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο, είναι ακόμη πιο σημαντικό να γνωρίζετε τα πιθανά σημάδια λοίμωξης των νεφρών. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε λοίμωξη των νεφρών, εάν έχετε έναν από τους ακόλουθους παράγοντες κινδύνου:

 • Έχετε κόλπο: Επειδή ο κόλπος και ο πρωκτός είναι ανατομικά κοντά μεταξύ τους και η ουρήθρα στον κόλπο είναι πιο κοντή από την ουρήθρα στο πέος, τα βακτήρια είναι πιο εύκολο να εισέλθουν στην ουροδόχο κύστη και πιθανώς να εξαπλωθούν στα νεφρά.
 • Είστε έγκυος: Οι ανατομικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο για νεφρικές λοιμώξεις.
 • Έχετε περάσει την εμμηνόπαυση: Μετά την εμμηνόπαυση, μια πτώση της παραγωγής οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσει κολπική ξηρότητα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για κολπικό ερεθισμό, που μπορεί να οδηγήσει σε ουρολοιμώξεις, 
 • Έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα: Παθήσεις, όπως ο διαβήτης και ο HIV, καθώς και η λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, μπορεί να δυσκολέψουν το σώμα σας να καταπολεμήσει τα επιβλαβή βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη στα νεφρά.
 • Χρησιμοποιήσατε πρόσφατα καθετήρα: Οι καθετήρες χρησιμοποιούνται για την αποστράγγιση των ούρων από την ουροδόχο κύστη, αλλά μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης.
 • Έχετε άλλα προβλήματα με το ουροποιητικό σύστημα: πέτρες στα νεφρά, διογκωμένοι αδένες του προστάτη, νευρική βλάβη γύρω από την ουροδόχο κύστη ή κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση (όταν μια μικρή ποσότητα ούρων ρέει με λάθος τρόπο στο ουροποιητικό σύστημα). 

Ποια είναι τα σημάδια μιας λοίμωξης των νεφρών; 

Τόσο οι λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης όσο και των νεφρών μοιράζονται ορισμένα συμπτώματα όπως επώδυνη, συχνή και επείγουσα ούρηση. Εντούτοις, μόνο οι λοιμώξεις των νεφρών παρουσιάζονται με πόνο στην πλάτη, ναυτία ή έμετο, πυρετό και ρίγη. Αυτός ο πόνος είναι γνωστός ως πόνος στα πλευράμ καθώς τείνει να εμφανίζεται και στις δύο πλευρές του σώματος μεταξύ της άνω κοιλιάς και του κάτω μέρους της πλάτης. 

Συγκεκριμένα, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • επώδυνη ούρηση
 • επείγουσα και συχνή ούρηση
 • σκούρα ή θολά ούρα
 • αίμα στα ούρα
 • δυσοσμία των ούρων
 • πυρετός ή ρίγη
 • πόνος στην πλάτη, στο πλάι ή στην περιοχή της βουβωνικής χώρας
 • ναυτία ή έμετος

Μια σημαντική πληροφορία: Τα σημάδια λοίμωξης των νεφρών μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία σας. Οι ενήλικες άνω των 65 ετών μπορεί να μην έχουν κανένα από τα τυπικά συμπτώματα και αντίθετα να παρουσιάζουν γνωστικά προβλήματα, όπως σύγχυση, παραισθήσεις και αποδιοργανωμένη ομιλία.

Για τα μωρά και τα νήπια οι λοιμώξεις των νεφρών είναι δεύτερες μετά τις αναπνευστικές λοιμώξεις, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής. Όταν προσβάλλονται παιδιά κάτω των δύο ετών, το μόνο σύμπτωμα, που εμφανίζουν, είναι υψηλός πυρετός. 

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τη λοίμωξη των νεφρών;

Η πρόληψη της λοίμωξης των νεφρών έχει να κάνει πραγματικά με την πρόληψη μιας λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος και τη λήψη έγκαιρης θεραπείας. Αν και πιθανότατα έχετε ακούσει ότι η κατανάλωση χυμού κράνμπερι ή η λήψη ορισμένων συμπληρωμάτων σας θωρακίζουν ενάντια στις ουρολοιμώξεις, η επιστήμη δεν θεωρεί ότι κάποιο από αυτά είναι ένας αποφαστικός τρόπος πρόληψης των ουρολοιμώξεων.

Η πιο επιστημονικά τεκμηριωμένη συμβουλή είναι η ενυδάτωση. Κάθε φορά που αισθάνεστε ότι εμφανίζεται μια πιθανή μόλυνση της ουροδόχου κύστης, προσπαθήστε να πίνετε αρκετό νερό. Αυτό θα εξασφαλίσει συχνή ούρηση, οδηγώντας στην αποβολή των επιβλαβών βακτηρίων από τον οργανισμό σας. Εξίσου σημαντική είναι η ούρηση μετά τη σεξουαλική επαφή. 

Τέλος, πρέπει να φροντίσετε να σκουπίζεστε από μπροστά προς τα πίσω, καθώς το σκούπισμα από πίσω προς τα εμπρός μπορεί να εξαπλώσει επιβλαβή βακτήρια από το ορθό σας ουρήθρα, προκαλώντας μόλυνση.

Επιμέλεια κειμένου: Ηλιάνα Θεοδωρίδου
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks