20 Ιουνίου 2024
28.8 C
Athens

Μύθοι σχετικά με τις παθήσεις του εντέρου


Οι Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου (ΙΦΝΕ) επηρεάζουν κυρίως το γαστρεντερικό σύστημα. Τα συμπτώματα συχνά περιλαμβάνουν κοιλιακές κράμπες, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και διάρροια. Τα συμπτώματα κυμαίνονται και μπορεί να διαρκέσουν για μέρες, εβδομάδες ή μήνες κάθε φορά. Οι πιο κοινές μορφές ΙΦΝΕ είναι η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα, καθώς και οι δύο περιλαμβάνουν χρόνια φλεγμονή του πεπτικού συστήματος.

Παρά τον σχετικά υψηλό επιπολασμό των ΙΦΝΕ, εξακολουθούν να περιβάλλονται από εσφαλμένες πληροφορίες και στίγμα. Παρακάτω απορρίπτουμε τους βασικότερους μύθους, που έχουν δημιουργηθεί γύρω από τα νοσήματα του εντέρου.

  1. Τα ΙΦΝΕ είναι το ίδιο με το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ)

Τα ΙΦΝΕ και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου επηρεάζουν και τα δύο το πεπτικό σύστημα. Αυτό, ίσως, εξηγεί σε ένα βαθμό τη σύγχυση. Ωστόσο, οι δύο παθήσεις δεν είναι ίδιες.

Το ΣΕΕ είναι μια διαταραχή της αλληλεπίδρασης μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου, που οδηγεί σε διάρροια, δυσκοιλιότητα ή και τα δύο, μαζί με φούσκωμα και πόνο. Μάλιστα, δύναται να επιδεινωθεί ή να επιταχυνθεί από το στρες. Αντίθετα, τα ΙΦΝΕ είναι αυτοάνοσα νοσήματα, που οφείλονται σε ένα απορυθμισμένο ανοσοποιητικό, καθώς αυτό αρχίζει να επιτίθεται στο γαστρεντερικό σας σύστημα, προκαλώντας βλάβη. Τα ΙΦΝΕ μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος, κατάθλιψη και απώλεια ύπνου. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αιμορραγία στα κόπρανα, διάρροια, έντονο κοιλιακό άλγος, ακούσια απώλεια βάρους, πυρετούς, ρίγη, πόνο στο ορθό, κόπωση και άλλα.

2.Το άγχος προκαλεί τα ΙΦΝΕ

Από τη στιγμή, που τα ΙΦΝΕ οφείλονται στο ανοσοποιητικό σύστημα, το άγχος δεν είναι η άμεση αιτία. Ωστόσο, μπορεί η ίδια η πάθηση να καταστεί πηγή άγχους στην καθημερηνότητά σας. Με τη σειρά του το άγχος μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις και να επιδεινώσει τα συμπτώματα σε μερικούς ανθρώπους, κάτι που μπορεί να εξηγήσει το συγκεκριμένο μύθο.

3. Μερικοί άνθρωποι έχουν νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα

Η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα είναι οι πιο κοινές μορφές ΙΦΝΕ. Πρόκειται, όμως για διαφορετικές παθήσεις και οι άνθρωποι δεν μπορούν να έχουν και τις δύο, συγχρόνως. Η σύγχυση ως προς αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα συμπτώματα των δύο παθήσεων μοιάζουν τόσο, που σε ένα πολύ μικρό υποσύνολο ασθενών, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί εάν έχουν νόσο του Crohn ή ελκώδη κολίτιδα.

4. Καμία θεραπεία δεν μπορεί να ανακουφίσει τα ΙΦΝΕ

Ευτυχώς, αυτό είναι αναληθές. Υπάρχουν πολλές θεραπείες που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές για την αντιμετώπισή τους. Ανάλογα με το τι έχετε και πόσο σοβαρή είναι η ασθένεια, έχετε μια πληθώρα επιλογών για ιατρική θεραπεία. Αυτές περιλαμβάνουν τους βιολογικούς παράγοντες, τα αντιφλεγμονώδη και τα αντιβιοτικά φάρμακα.

5. Η χειρουργική επέμβαση είναι μονόδρομος

Με την εμφάνιση αποτελεσματικών και ασφαλών ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, τα ποσοστά χειρουργικών επεμβάσεων έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία 20 χρόνια. Σύμφωνα με το Crohn’s & Colitis UK, περίπου το 15% των ατόμων με ελκώδη κολίτιδα θα χρειαστούν χειρουργική επέμβαση 10 χρόνια μετά τη διάγνωση, ποσοστό που μειώνεται συνεχώς.

Ο στόχος της φαρμακευτικής θεραπείας είναι η πρόληψη της χειρουργικής επέμβασης λόγω των επιπλοκών της βλάβης του εντέρου. Για αυτό η έναρξη της αμέσως μετά τη διάγνωση είναι καθοριστικής σημασίας, για να αποτρέψει τη ζημιά και την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση.

6. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα για τα ΙΦΝΕ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Τα περισσότερα φάρμακα για τα ΙΦΝΕ είναι πολύ ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μάλιστα, ο στόχος της αγωγής κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι να διατηρηθεί η πάθηση σε ύφεση, γιατί το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί τόσο για το μωρό όσο και για τη μητέρα είναι να είναι ενεργή η ασθένεια. Υπάρχει μόνο μια σημαντική εξαίρεση: η μεθοτρεξάτη, η οποία παύει να χορηγείται ακόμη και όταν οι γυναίκες με ΙΦΝΕ προσπαθούν να μείνουν έγκυες.

7. Εάν τα συμπτώματά σας υποχωρήσουν, μπορείτε να σταματήσετε τη φαρμακευτική αγωγή

Μόλις η αγωγή αρχίσει να λειτουργεί και τα συμπτώματα εξαφανιστούν, μπορεί να είναι δελεαστικό να σταματήσετε τη λήψη του φαρμάκου. Ωστόσο οι γιατροί δεν το συνιστούν, καθώς η διακοπή της θεραπείας μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Για παράδειγμα, τα συμπτώματα μπορεί να επανέλθουν και εάν το άτομο ξαναρχίσει τις ίδιες θεραπείες, αυτές μπορεί να μην έχουν αποτέλεσμα.

8. Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη θεραπεύει τα ΙΦΝΕ

Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη λειτουργεί για άτομα με κοιλιοκάκη και μη κοιλιοκάκη ευαισθησία στη γλουτένη, αλλά δεν θα ωφελήσει όσους πάσχουν από ΙΦΝΕ.

9. Τα ΙΦΝΕ ​​επηρεάζουν μόνο το έντερο

Αν και, όπως υποδηλώνει το όνομα, τα ΙΦΝΕ επηρεάζουν σημαντικά το έντερο, η ασθένεια μπορεί, επίσης, να έχει επιπτώσεις σε πολλά άλλα μέρη του σώματος. Εκτός από το γαστρεντερικό σύστημα, που ξεκινά από το στόμα και φτάνει μέχρι τον πρωκτό, τα ΙΦΝΕ έχουν και εξωεντερικές εκδηλώσεις, επηρεάζοντας το δέρμα, τα μάτια και τις αρθρώσεις.

10. Τα ΙΦΝΕ ​​είναι ιάσιμα

Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει θεραπεία για τα ΙΦΝΕ. Εντούτοις, οι ερευνητές εργάζονται ακούραστα, για να κατανοήσουν καλύτερα τις παθήσεις, ώστε να μπορέσουν να σχεδιάσουν μια θεραπεία.

11. Τα άτομα με ΙΦΝΕ δεν μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή

Αυτό, ευτυχώς, είναι ένας μύθος. Με σωστή ιατρική διαχείριση και μερικές φορές με χειρουργικές επεμβάσεις, οι ασθενείς με ΙΦΝΕ μπορούν να ζήσουν μια εντελώς φυσιολογική και λειτουργική ζωή.

Επιμέλεια κειμένου: Ηλιάνα Θεοδωρίδου
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks