14 Απριλίου 2024
20.2 C
Athens

Πως το σκόρδο καταπολεμά τις βακτηριακές λοιμώξεις?


Ένα θειούχο μόριο που βρίσκεται στο σκόρδο, το αχοένιο (ajoene), έχει αντιβακτηριακή δράση όπως γράφουν ερευνητές από το University of Copenhagen, στη Δανία, σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

σκόρδο
Garlic.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος (Staphylococcus aureus) και η αεριογόνος ψευδομονάδα (Pseudomonas aeruginosa) καταστρέφονται από το αχοένιο. Τα δύο βακτήρια προσβάλλουν κυρίως ανοσοκατασταλμένους ασθενείς.

Το αχοένιο απομονώθηκε για πρώτη φορά στο εργαστήριο και μελετήθηκε το 1984. Το όνομα προέρχεται από την ισπανική λέξη για το σκόρδο, “ajo” (“άχο”). Έχει ιδιότητες που παρουσιάζουν ιατρικό ενδιαφέρον καθώς λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό. Έχει επίσης αντιθρομβωτικές ιδιότητες και ευρύ φάσμα αντιβακτηριδιακών και αντιμυκητιακών ιδιοτήτων.

Fragrant garlic on a wooden tray.

Όπως αναφέρουν σε μελέτη τους οι ερευνητές, το αχοένιο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για θεραπείες ασθενών που έχουν κακή πρόγνωση λόγω χρόνιων λοιμώξεων, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της κυστικής ίνωσης.

Στο πλαίσιο της μελέτης, φάνηκε ότι το αχοένιο αναστέλλει τα μικρά ρυθμιστικά μόρια RNA (sRNAs) σε δύο είδη βακτηρίων: την gram-αρνητική αεριογόνο ψευδομονάδα και τον gram-θετικό χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο. Το αχοένιο επέτρεπε την χαμηλότερη έκφραση δύο sRNAs, των RsmY και RsmZ στην αεριογόνο ψευδομονάδα και το μικρό διπλής λειτουργίας ρυθμιστικό RNA, RNAIII στον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο.

σκόρδο

Τα δύο είδη βακτηρίων είναι πολύ σημαντικά. Ανήκουν σε διαφορετικές οικογένειες βακτηρίων και αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Αλλά το συστατικό του σκόρδου μπόρεσε να τα καταπολεμήσει και τα δύο, επομένως μπορεί να αποδειχθεί ένα αποτελεσματικό φάρμακο αν χρησιμοποιηθεί συνδυαστικά με τα αντιβιοτικά, είπαν οι ερευνητές.

Εκτός από το να καταστρέφει τα μόρια RNA των βακτηρίων, το αχοένιο επίσης καταστρέφει το προστατευτικό λεπτό πλέγμα που περιβάλλει τα βακτήρια, το λεγόμενο βιοφίλμ. Όταν καταστραφεί ή αποδυναμωθεί το βιοφίλμ, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να επιτεθεί στα βακτήρια και να αντιμετωπίσει τη λοίμωξη.

Διαβάστε για το μελισσόχορτο

Διαβάστε για τα οφέλη των πατατών

Πηγή: A broad range quorum sensing inhibitor working through sRNA inhibition.
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks