15 Ιουλίου 2024
34.4 C
Athens

Μειώνεται σταθερά ο αριθμός των σπερματοζωαρίων στους άνδρες


Η υπογονιμότητα είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας. Παρά τον φαινομενικά αυξανόμενο πληθυσμό (8 δισεκατομμύρια), ένα στα έξι ζευγάρια εκτιμάται ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες σύλληψης. Τα προβλήματα ανδρικής γονιμότητας είναι ολοένα και πιο κοινά και αντιπροσωπεύουν σχεδόν τις μισές περιπτώσεις.

Η ανθρωπότητα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια αναπαραγωγική κρίση εάν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της μείωσης του αριθμού των σπερματοζωαρίων, προειδοποιούν ερευνητές. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Human Reproduction Update, δείχνει ότι η μέση συγκέντρωση σπερματοζωαρίων μειώθηκε από 101,2 σε 49,0 εκατομμύρια ανά ml μεταξύ 1973 και 2018, μια πτώση 51,6%.

Έρευνα της ίδιας ομάδας, που δημοσιεύθηκε το 2017, βρήκε ότι η συγκέντρωση σπερματοζωαρίων είχε μειωθεί περισσότερο από το μισό τα τελευταία 40 χρόνια. Ωστόσο, τα ευρήματα τότε επικεντρώνονταν σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Αυστραλία. Η τελευταία μελέτη περιλαμβάνει πιο πρόσφατα δεδομένα από 53 χώρες και στοιχεία 57.000 ανδρών.

 

Αν και δεν είναι σαφές τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την τάση αυτή, μια υπόθεση είναι ότι μπορεί να παίζουν ρόλο οι χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινολογικό σύστημα ή άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες, που δρουν στο έμβρυο όταν βρίσκεται στη μήτρα.

Πηγή:

https://lifesciencesintelligence.com/news/average-sperm-count-dropped-51.6-between-1973-and-2018
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks