18 Μαΐου 2024
22.5 C
Athens

Είναι μύθος ότι η εμμηνόπαυση αυξάνει το βάρος;


Εάν πλησιάζετε στην εμμηνόπαυση, μπορεί να φοβάστε την απώλεια του ελέγχου του βάρους και του σώματός σας. Εάν είστε στην εμμηνόπαυση και έχετε ήδη πάρει βάρος, λογικά το αποδίδεται σε αυτήν. Ωστοσο, αυτό δεν ισχύει στην πραγματικότητα!

Γιατί δεν φταίει η εμμηνόπαυση;

Ευτυχώς, η έρευνα δηλώνει ξεκάθαρα ότι η εμμηνόπαυση δεν ευθύνεται για την αύξηση βάρους στη μέση ηλικία. Μια έρευνα, που ολοκληρώθηκε στην Αυστραλία, μελέτησε την αύξηση βάρους και το συσχετισμό της με την κατάσταση της εμμηνόπαυσης. Διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στην αύξηση βάρους, καθώς οι γυναίκες προχωρούσαν στην εμμηνόπαυση.

Οι περισσότερες μελέτες, που επισημαίνουν την εμμηνόπαυση ως αιτία αύξησης βάρους, δεν χρησιμοποιούν τον τρόπο ζωής ως έλεγχο. Αν το έκαναν, θα έβλεπαν ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες συχνά ασκούνται λιγότερο συχνά και εντατικά, καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ και τρώνε μια λιγότερο ισορροπημένη διατροφή –όλοι αυτοί είναι παράγοντες καθοριστικοί για την αύξηση βάρους. Όμως η διατροφή και η άσκηση δεν είναι οι μόνοι παράγοντες, που προκαλούν αύξηση βάρους.

Πώς να βρείτε (και να μετριάσετε) τα αίτια της αύξησης βάρους στη μέση ηλικία.

Στην πραγματικότητα, το υπερβολικό λίπος είναι απλώς ένα σύμπτωμα ενός υποκείμενου προβλήματος και όχι το ίδιο το πρόβλημα. Πιθανότατα βλέπετε το λίπος ως ανεπιθύμητο, αλλά έχει έναν σκοπό. Το λίπος είναι η δεξαμενή αποθήκευσης ενέργειας μας. Για να φτάσετε με επιτυχία στο υγιές βάρος σας και να το διατηρήσετε, πρέπει να καταλάβετε, γιατί το σώμα σας αποθηκεύει λίπος αντί να το καίει. Το σώμα σας στέλνει σήματα, για να αποθηκεύσει θερμίδες ως λίπος, όταν οι ορμόνες είναι εκτός ισορροπίας, όταν η διατροφική αξία της διατροφής σας είναι περιορισμένη και όταν αισθάνεστε αβέβαιοι για τη θέση σας στον κόσμο.

εμμηνόπαυση

Ας δούμε αναλυτικά καθένα από αυτά:

Ορμονική ισορροπία

Οι επτά κύριες μεταβολικές ορμόνες περιλαμβάνουν την ινσουλίνη, τον θυρεοειδή, την κορτιζόλη, την DHEA, τα οιστρογόνα, την προγεστερόνη και την τεστοστερόνη. Οι ορμόνες σηματοδοτούν πότε το σώμα πρέπει να καίει λίπος για τη δημιουργία ενέργειας και πότε πρέπει να αποθηκεύει λίπος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Και οι επτά ορμόνες πρέπει να είναι σε ισορροπία, ώστε το αποθηκευμένο λίπος μας να λάβει τα κατάλληλα σήματα.

Οι ορμόνες του θυρεοειδούς καθορίζουν τον ρυθμό, με τον οποίο καίγεται το καύσιμο στο σώμα σας. Αν δεν έρχεται αρκετό λίπος, το σώμα σας θα διατηρήσει ένα ποσοστό και θα χάσετε απροσδόκητα βάρος. Η δουλειά της ινσουλίνης είναι να μετατρέπει τη ζάχαρη σε ενέργεια. Είτε χρησιμοποιεί την ενέργεια αμέσως, είτε αποθηκεύει τη ζάχαρη στο σώμα για μελλοντική χρήση. Εάν έχετε υπερβολική αφθονία ζάχαρης στη διατροφή σας, το σώμα σας θα την αποθηκεύσει ως λίπος. Μπορείτε να το καταπολεμήσετε μειώνοντας την ποσότητα ζάχαρης, που καταναλώνετε συμπεριλαμβανομένων των απλών υδατανθράκων και των επεξεργασμένων σακχάρων.

Η κορτιζόλη, η DHEA και οι ορμόνες του φύλου μας παράγονται στα επινεφρίδια μας. Τα επινεφρίδια μας ανταποκρίνονται στο στρες. Σε μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση, το άγχος μας παρέχει μια ορμή ενέργειας. Ωστόσο, μόλις περάσει η αγχωτική κατάσταση, νιώθουμε κουρασμένοι, πεινασμένοι και πιθανώς ακόμη πιο αγχωμένοι από πριν. Αυτό μας ωθεί να αναζητήσουμε μια γρήγορη λύση, πιθανότατα ένα σνακ με ζάχαρη ή ένα μπολ με υδατάνθρακες.

Τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη και η τεστοστερόνη έρχονται δεύτερα μετά τις πιο απαραίτητες ορμόνες ινσουλίνης και κορτιζόλης. Εάν οι ορμόνες του σώματος είναι εκτός ισορροπίας, αυτές οι «δευτερεύουσες» ορμόνες δεν θα παράγονται με υγιείς ρυθμούς. Τα χαμηλά οιστρογόνα μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεσή σας. Η χαμηλή προγεστερόνη μπορεί να οδηγήσει σε βαριά περίοδο και αυξημένη όρεξη. Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να αυξήσει την κατακράτηση λίπους, προκαλώντας άμεσα αύξηση βάρους.

Η εξισορρόπηση των ορμονών σας θα φαίνεται διαφορετική για τον καθένα. Ορισμένες ορμονικές ανισορροπίες είναι εύκολα ορατές από έξω. Άλλες ορμονικές ανισορροπίες απαιτούν εξετάσεις αίματος και φαρμακευτική αγωγή, για να αντιμετωπιστούν σωστά. Ανεξάρτητα από αυτό, εάν πιστεύετε ότι κάτι δεν πάει καλά, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Διατροφική ανεπάρκεια

Τα θρεπτικά συστατικά δημιουργούν ενέργεια, ρυθμίζουν τη διάθεσή μας, καίνε λίπος και χτίζουν μυς. Τι θα συμβεί, λοιπόν, αν δεν λαμβάνουμε αρκετά θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή μας; Εάν το σώμα μας δεν έχει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεται, ο μεταβολισμός μας αρχίζει να επιβραδύνεται. Ένας αργός μεταβολισμός σημαίνει λιγότερη ενέργεια, ασταθείς διαθέσεις, περισσότερη αποθήκευση λίπους και λιγότερους μυς.

Η λύση σε αυτό είναι απλή: μια διατροφή με βιολογικά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων πρωτεϊνών, υγιών λιπών και σύνθετων υδατανθράκων. Επιλέγοντας γεύματα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά έναντι επεξεργασμένων σνακ παρέχετε στο σώμα μας όλα όσα χρειάζεται, για να σας κρατήσει ενεργητικούς και ικανοποιημένους.

διατροφή για εμμηνόπαυση

Ενεργειακή ισορροπία

Τέλος, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα «άυλα» της ενεργειακής ανισορροπίας. Η ψυχική μας υγεία παίζει καθοριστικό ρόλο στη σωματική μας υγεία. Οι λόγοι για την ενεργειακή ανισορροπία είναι τόσο διαφορετικοί, όσο ο αριθμός των ανθρώπων σε αυτή τη γη. Μπορεί να είστε δυσαρεστημένοι σε μια σχέση ή δυσαρεστημένοι με μια δουλειά. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η κρίσιμη ισορροπία μεταξύ νου, σώματος και ψυχής χάνεται.

Ο μόνος τρόπος, για να αντιμετωπίσετε μια ενεργειακή ανισορροπία, είναι να κοιτάξετε μέσα σας. Ο διαλογισμός και οι τεχνικές αναπνοής μας παρέχουν τον μόνο χρόνο που χρειαζόμαστε, για να κάνουμε αυτή την ουσιαστική εσωτερική εργασία. Η εύρεση ισορροπίας στο μυαλό και την ψυχή μας ενδεχομένως να φαντάζει τρομακτική και δύσκολη. Η λύση είναι διαφορετική για τον καθένα, αλλά μερικές φορές η αναζήτηση εξωτερικής βοήθειας είναι η ώθηση που χρειαζόμαστε, για να επανέλθουμε.

happy mature woman laughing

Το συμπέρασμα για την εμμηνόπαυση

Αντί να αποδίδουμε την αύξηση του σωματικού βάρους στην εμμηνόπαυση, πρέπει να μάθουμε να εξετάζουμε τις βαθύτερες αιτίες. Μπορείτε να μάθετε να ελέγχετε το βάρος σας ερμηνεύοντας τα σήματα του σώματός σας. Η ορμονική ισορροπία, η διατροφική ανεπάρκεια και η ενεργειακή ισορροπία έχουν όλα διαφορετικά συμπτώματα και μοναδικές λύσεις. Ωστόσο, μόλις αντιμετωπιστεί, το καθένα θα σας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην απομυθοποίηση της πεποίθησης, ότι η αύξηση βάρους συμβαίνει αναπόφευκτα, καθώς μεγαλώνετε.

ΑΡΘΡΑ ΥΓΕΙΑΣ
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks