20 Ιουνίου 2024
28.3 C
Athens

Κυκλική ρουτίνα περιποίησης δέρματος: Τι είναι;


Η κυκλική ρουτίνα περιποίησης δέρματος αναφέρεται στην πρακτική της εναλλαγής των προϊόντων περιποίησης που χρησιμοποιείτε προκειμένου να αποφύγετε ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως ερεθισμό και ξηρότητα.

Ο όρος κυκλική ρουτίνα περιποίησης επινοήθηκε από την Whitney Bowe, MD–μια πιστοποιημένη από το διοικητικό συμβούλιο δερματολόγος που έκανε δημοφιλή την ιδέα στο TikTok. Περιλαμβάνει την αλλαγή της ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας σας, για να δώσετε στο πρόσωπό σας, το απαραίτητο διάλειμμα και ξεκούραση από δυνητικά σκληρά ενεργά συστατικά.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με την κυκλική περιποίηση, όπως τον τρόπο λειτουργίας του, των πιθανών πλεονεκτημάτων, μειονεκτημάτων και εάν είναι κατάλληλο για εσάς.

Skin Cycling

Πώς λειτουργεί η κυκλική ρουτίνα περιποίησης;

Σύμφωνα με την Nkem Ugonabo, MD, MPH, πιστοποιημένη δερματολόγο, η κυκλική περιποίηση του δέρματος συνήθως περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ρουτίνας με «έναν κύκλο ανταλλαγής βασικών προϊόντων για τέσσερις νύχτες. Για την αποκτάτε τα οφέλη από τα προϊόντα με λιγότερο ερεθισμό στο δέρμα.” Αντί να εφαρμόζετε τα ίδια προϊόντα στο δέρμα σας κάθε μέρα, θα τα εναλλάσσετε και θα δίνετε στο δέρμα σας έως και δύο νύχτες ανάπαυσης ενδιάμεσα.

Μια συνηθισμένη κυκλική ρουτίνα δέρματος μπορεί να είναι η εξής:

Ημέρα 1: Χρησιμοποιήστε ένα χημικό απολεπιστικό που περιέχει άλφα υδροξυοξέα (όπως γλυκολικό οξύ και γαλακτικό οξύ) ή βήτα υδροξυοξέα (όπως σαλικυλικό οξύ) για την αφαίρεση των ανώτερων στρωμάτων του νεκρού δέρματος.

Ημέρα 2: Εφαρμογή ενός ρετινοειδούς προϊόντος με βάση τη βιταμίνη Α, όπως ρετινόλη ή τρετινοΐνη για τη θεραπεία της ακμής, των μαύρων κηλίδων, τη βελτίωση της υφής ή/και την πρόληψη των επιπτώσεων της γήρανσης.

Ημέρες 3 και 4: Χρησιμοποιήστε μόνο ένα ήπιο καθαριστικό προσώπου, ελαφρύ αντηλιακό και ενυδατική κρέμα για ξεκούραση στο δέρμα σας.

Ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες σας και τις συστάσεις του δερματολόγου σας, μπορείτε επίσης να ενσωματώσετε άλλα προϊόντα στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματος σας.

«Η κάλυψη με μια παχιά αλοιφή μπορεί να είναι ένα άλλο εξαιρετικό προϊόν για τη ρουτίνα του δέρματος, καθώς η καθημερινή χρήση μπορεί να φράξει το δέρμα και να προκαλέσει εξάρσεις», δήλωσε η Mary Alice Mina, MD, πιστοποιημένη δερματολόγος.

Κυκλική ρουτίνα περιποίησης δέρματος: Τι είναι;

Οφέλη από την κυκλική ρουτίνα του δέρματος

Ο Δρ Ugonabo είπε στο Health ότι ο πρωταρχικός στόχος της κυκλικής περιποίησης για το δέρμα είναι να το κάνει πιο ανθεκτικό στα ενεργά συστατικά, όπως στα ρετινοειδή, γαλακτικά, γλυκολικά και σαλικυλικά οξέα. «Μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα δυνατά προϊόντα ταυτόχρονα, αλλά δεν είναι σε θέση να τα αντέξουν», είπε.

Συνολικά, τα πιθανά οφέλη της κυκλικής περιποίησης του δέρματος μπορεί να περιλαμβάνουν την προστασία του δερματικού φραγμού, την πρόληψη ανεπιθύμητων παρενεργειών από τα προϊόντα περιποίησης δέρματος και την αποφυγή του ξηρού και ερεθισμένου δέρματος.

Προστασία του φραγμού του δέρματος

Ο φραγμός του δέρματος (επιδερμίδα), ή το πιο εξωτερικό στρώμα του δέρματος, εκτελεί αρκετές σημαντικές λειτουργίες. Βοηθά το δέρμα σας να παραμείνει ενυδατωμένο “κλειδώνοντας” την υγρασία και σας προστατεύει από περιβαλλοντικούς ερεθισμούς, υπεριώδεις ακτίνες και αλλεργιογόνα.

Η χρήση δυνατών προϊόντων περιποίησης του δέρματος ή η πολύ συχνή εφαρμογή τους, μπορεί να βλάψει τον φραγμό του δέρματος, αφήνοντάς σας πιο ευάλωτους σε φλεγμονές και ερεθισμούς. Το να κάνετε ένα διάλειμμα από τα έντονα ενεργά συστατικά και την απολέπιση βοηθάει να διατηρήσετε τον φραγμό της επιδερμίδας σας σε καλή κατάσταση.

Πρόληψη ανεπιθύμητων παρενεργειών

Πολλά προϊόντα που είναι αποτελεσματικά συνοδεύονται από ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως ερεθισμό. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι που χρησιμοποιούν ρετινόλη αναφέρουν ότι τους καίει—δηλαδη κοκκινίζει, λεπταίνει και ξεφλουδίζει το δέρμα.

Σύμφωνα με την Δρ Μίνα, η κυκλική ρουτίνα περιποίησης του δέρματος μπορεί να σας βοηθήσει να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη από ένα συγκεκριμένο προϊόν, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τα πιθανά μειονεκτήματα της συχνής χρήσης τούς. Μπορεί, επίσης, να βοηθήσει το δέρμα σας να συνηθίσει σταδιακά νέα προϊόντα.

«Η κυκλική περιποίηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συνηθίσετε ένα προϊόν που μπορεί να είναι δυνητικά ερεθιστικό ή ξηραίνει το δέρμα σας», είπε η Δρ Μίνα. «Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείτε ένα τοπικό στεροειδές στο δέρμα σας, είναι σημαντικό να μην το χρησιμοποιείτε περισσότερο από 1-2 εβδομάδες τη φορά, καθώς μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως λέπτυνση του δέρματος-ατροφία-και χρωστικές αλλαγές με ελαφρύτερες κηλίδες στο το δέρμα.”

Αποφυγή Ξηρού Δέρματος

Εάν έχετε τάση για ξηρό, ευαίσθητο δέρμα ή ζείτε σε ξηρό κλίμα, ίσως αξίζει να δοκιμάσετε τη κυκλική ρουτίνα περιποίησης. Πολλά δημοφιλή προϊόντα που θεραπεύουν την ακμή, τον αποχρωματισμό και τα σημάδια γήρανσης προκαλούν, επίσης, ξηροδερμία. Μπορείτε να αποφύγετε την ξηρότητα του δέρματός σας χρησιμοποιώντας ένα απαλό καθαριστικό και ενυδατικές κρέμες στις «ημέρες ανάπαυσης» του δέρματός σας.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα που ορκίζονται σε ρετινοειδή προϊόντα για την πρόληψη των ρυτίδων. «Αυτά τα παράγωγα βιταμίνης Α μπορεί να είναι ερεθιστικά και να ξηραίνουν το δέρμα, ειδικά το χειμώνα ή στην ξηρασία», είπε η Δρ Μίνα.

Μειονεκτήματα

Ενώ η κυκλική περιποίηση του δέρματος έχει πολλά πιθανά οφέλη, μπορεί να μην λειτουργεί για όλους. Εάν έχετε μια συγκεκριμένη πάθηση  δέρματος που απαιτεί συνεπή θεραπεία, η κύκλωση της ρουτίνας  θα μπορούσε να καταστήσει τα προϊόντα σας λιγότερο αποτελεσματικά.

«Ορισμένα προϊόντα, όπως τα ρετινοειδή, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν σε συγκεκριμένο ρυθμό προκειμένου να επιτευχθούν πλήρη κλινικά αποτελέσματα», είπε ο Δρ. Uganobo. «Για ασθενείς με ακμή, για παράδειγμα, συνήθως προτείνω να χρησιμοποιούν ένα ρετινοειδή πιο συχνά. .» Με άλλα λόγια, τα ενεργά συστατικά στα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας σας μπορεί να έχουν λιγότερο ισχυρά αποτελέσματα εάν δεν τα εφαρμόζετε για κάποιες μέρες.

Επίσης, η κυκλική ρουτίνα περιποίησης μπορεί να μην είναι κατάλληλη για εσάς, εάν ο δερματολόγος σας έχει ήδη συνταγογραφήσει ένα τοπικό φάρμακο για καθημερινή χρήση. Ορισμένα προϊόντα, όπως το αντηλιακό, πρέπει να εφαρμόζονται σε καθημερινή βάση για να είναι αποτελεσματικά. Σε περίπτωση αμφιβολίας, μιλήστε με τον δερματολόγο σας για να προσαρμόσει μια συγκεκριμένη ρουτίνα περιποίησης  γιας τις μοναδικές σας ανάγκες και τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Κυκλική ρουτίνα περιποίησης δέρματος: Τι είναι;

Ποιος πρέπει να τη δοκιμάσει;

Όποιος έχει βιώσει ερεθισμό και άλλες ανεπιθύμητες παρενέργειες από προϊόντα περιποίησης δέρματος στο παρελθόν, αλλά θα ήθελε μια καθημερινή ρουτίνα περιποίησης δέρματος, μπορεί να επωφεληθεί από μια κυκλικη περιποίηση.

Επιπλέον, μπορεί να σας βοηθήσει αν θέλετε να βελτιώσετε την καθημερινή σας ρουτίνα. Αντί να βασίζεστε σε περίπλοκες διαδικασίες πολλαπλών σταδίων με έναν τόνο προϊόντων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη κυκλική ρουτίνα για να διατηρήσετε απλό το πρόγραμμα περιποίησης.

Εάν έχετε ορισμένες δερματικές παθήσεις που περιλαμβάνουν ερυθρότητα, ξηρότητα, κνησμό ή πρήξιμο, όπως έκζεμα, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τη κυκλική περιποίηση του δέρματος, καθώς είναι κατάλληλη για αυτόν το τύπο επιδερμίδας», είπε ο Δρ Ugonabo.

Μια γρήγορη ανασκόπηση

Η κυκλική ρουτίνα περιλαμβάνει τη στρατηγική χρήση προϊόντων περιποίησης δέρματος, συνήθως με εναλλαγή απολεπιστικών, ρετινοειδή, αντηλιακά και ενυδατικές κρέμες σε ένα πρόγραμμα τεσσάρων ημερών. Δίνοντας στο δέρμα σας μια ή δύο μέρες ηρεμίας από σκληρά συστατικά, μπορείτε να αποφύγετε παρενέργειες όπως ερεθισμό και ξηρότητα, ενώ ταυτόχρονα αποκομίζετε τα οφέλη των προϊόντων που έχετε επιλέξει.

Εάν είστε περίεργοι για αυτό το τύπο περιποίησης του δέρματος, μιλήστε με τον δερματολόγο σας. Μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες συστάσεις σχετικά με το ποια συστατικά να συμπεριλάβετε και ποια να παραλείψετε, ανάλογα με τους στόχους φροντίδας του δέρματός σας και τις παθήσεις που θέλετε να αντιμετωπίσετε.

Άρθρα Ομορφιάς 

Πηγή 
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks