20 Ιουνίου 2024
28.3 C
Athens

Στομάχι: Οι 7 συνήθειες που το βλάπτουν


Το στομάχι μας είναι το πρώτο όργανο που μας ενοχλεί όταν έχουμε άγχος. Αν από πάνω το επιβαρύνουμε και με κούραση ή κακή διατροφή τότε το πρόβλημα επιδεινώνεται.

Οι καούρες, τα φουσκώματα, η δυσπεψία κ.ά. είναι συμπτώματα με τα οποία το στομάχι μάς προειδοποιεί και αντιδρά στα λάθη που κάνουμε και το επιβαρύνουμε.

7 λάθη που βλάπτουν το στομάχι μας

1. Το βαρύ φαγητό: Τα φαγητά που περιέχουν πολλά μπαχαρικά, είναι τσιγαριστά, πικάντικα, λιπαρά, τηγανητά, καυτερά κ.λπ. αλλά και συγκεκριμένες τροφές, που γνωρίζετε ότι σας ενοχλούν επειδή έχετε κάποιου είδους «δυσανεξία» σε αυτές, όπως είναι για παράδειγμα η σοκολάτα, τα καρυκεύματα, το κρεμμύδι, η πιπεριά, το αβγό, το σκόρδο κ.ά., είναι πιθανό να σας προκαλέσουν δυσπεψία με αποτέλεσμα να έχετε πόνο, ρεψίματα, καούρες κ.λπ.

2. Το στρες: Το άγχος και η ψυχολογική πίεση μπορεί να δώσουν το «έναυσμα» ώστε να ξεκινήσουν οι ενοχλήσεις από το στομάχι, ειδικά όταν έχετε ευαίσθητο στομάχι και είναι το σημείο στο οποίο σωματοποιείτε το άγχος σας.

3. Το κάπνισμα: Το τσιγάρο, το αλκοόλ και ο καφές αποτελούν ερεθιστικούς παράγοντες για το στομάχι. Σε συνδυασμό με άγχος, κούραση, ξενύχτι και κάποια συγκεκριμένα φαγητά, δίνουν το έναυσμα για υπερέκκριση του γαστρικού υγρού και συσπάσεις.

4. Φαγητό αργά το βράδυ: Είναι σημαντικό να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα αντί για μεγάλα και βαριά. Ειδικά σε ότι αφορά το δείπνο, πρέπει να τρώτε τουλάχιστον δύο ώρες πριν ξαπλώσετε και αν πάσχετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση να ανασηκώνετε την πάνω πλευρά του στρώματος ώστε να βρίσκεται ο οισοφάγος ψηλότερα.

5. Φάρμακα: Κάποια φάρμακα και κυρίως τα αντιφλεγμονώδη, ειδικά αν λαμβάνονται σε χρόνια βάση ή/και σε μεγάλες δόσεις και κυρίως χωρίς παράλληλη γαστροπροστασία, μπορεί να δημιουργήσουν πρόσκαιρα προβλήματα στο στομάχι, όπως ενοχλήσεις και πόνο, τάση για εμετό ή και μόνιμες παθήσεις,
όπως το έλκος. Σε αυτές τις περιπτώσεις συζητήστε το πρόβλημα με τον γιατρό σας.

6. Όξινες τροφές: Αν έχετε ευαίσθητο στομάχι είναι πιθανό να έχετε παρατηρήσει ότι τα όξινα τρόφιμα, όπως για παράδειγμα οι πορτοκαλάδες αλλά και τα ποτά ή τα αναψυκτικά, σας δημιουργούν καούρες, βήχα, πόνο στον λαιμό και δυσπεψία. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν πάσχετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, όπου το γαστρικό οξύ ανεβαίνει προς τα επάνω ερεθίζοντας τον οισοφάγο.

7. Τα παστά και τα καπνιστά: Μια διατροφή πλούσια σε πίκλες και τουρσιά, πολύ αλάτι, παστά και καπνιστά τρόφιμα, εκτός από το γεγονός ότι θα ερεθίσει το στομάχι μας, αυξάνει και τις πιθανότητες για προβλήματα στο στομάχι, ακόμα και για την εμφάνιση καρκίνου του στομάχου. Αντίθετα, μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα σας προστατεύει από τον κίνδυνο.

Άρθρα Υγείας

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks