20 Ιουνίου 2024
28.8 C
Athens

Κοινές αιτίες του αλλεργικού άσθματος


Κάθε τύπος άσθματος έχει ένα μοναδικό σύνολο παραγόντων, που το πυροδοτεί. Στην πράξη αυτό σημαίνει, ότι, αν γνωρίζετε τι προκαλεί το άσθμα σας, μπορείτε να το αποφύγετε! Το αλλεργικό άσθμα είναι, μια αντίδραση σε κάτι στο περιβάλλον σας. 

Ποια είναι τα συμπτώματα του αλλεργικού άσθματος;

Τα συμπτώματα του αλλεργικού άσθματος είναι παρόμοια με εκείνα άλλων μορφών άσθματος –απλώς έχουν διαφορετικό έναυσμα. Περιλαμβάνουν:

 1. Δυσκολία στην αναπνοή
 2. Ταχεία αναπνοή
 3. Βήχας συχνά, ειδικά τη νύχτα
 4. Δυσκολία στον ύπνο
 5. Συριγμός
 6. Σφίξιμο στο στήθος
 7. Κούραση

Πώς μπορούν οι αλλεργίες να προκαλέσουν άσθμα;

Σε πολύ βασικό επίπεδο, το αλλεργικό άσθμα είναι το άσθμα, που προκαλείται από αλλεργιογόνα. Όταν, λοιπόν, υπάρχουν παράγοντες στο περιβάλλον, που προκαλούν αλλεργική αντίδραση, οι αεραγωγοί σας φλεγμονώνονται και μπορεί να στενέψουν, καθιστώντας δύσκολη ή άβολη την κανονική αναπνοή.

Από την άλλη, οι αλλεργίες συμβαίνουν όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντιδρά υπερβολικά σε μια εξωτερική ουσία. Κάθε φορά, που το ανοσοποιητικό σας σύστημα αναγνωρίζει κάτι ως ξένο εισβολέα, παράγει αντισώματα, για να βοηθήσει το σώμα σας να αντιμετωπίσει αυτόν τον αντιληπτό εισβολέα στο μέλλον. Στην περίπτωση των αλλεργιών, το ανοσοποιητικό σας σύστημα παράγει αντισώματα σε αλλεργιογόνα, που στην πραγματικότητα δεν είναι επιβλαβή για το σώμα σας. 

Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες, που προκαλούν αλλεργικό άσθμα;

 1. Τρίχωμα κατοικίδιων

Μπορεί να είστε αλλεργικοί στο τρίχωμα των ζώων, το οποίο αποτελείται από μικροσκοπικά σωματίδια δέρματος, πρωτεΐνες σάλιου και ούρα ή περιττώματα, που προέρχονται από κατοικίδια ζώα, συνήθως γάτες, σκύλους, τρωκτικά ή πουλιά. Επειδή αυτές οι ουσίες είναι τόσο μικροσκοπικές, μπορούν να μείνουν στον αέρα για μεγάλες χρονικές περιόδους και να κολλήσουν εύκολα σε υφάσματα, στα ρούχα και τα έπιπλα.

2.Γύρη

Η γύρη είναι μια λεπτή ουσία, σε μορφή σκόνης, που προέρχεται από φυτά και είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες πρόκλησης εποχικών αλλεργιών. Η γύρη τείνει να βρίσκεται στον αέρα την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, προκαλόντας σοβαρά συμπτώματα αλλεργικού άσθματος. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι γύρης, που πυροδοτούν το αλλεργικό άσθμα, προέρχονται από αγριόχορτα, έντομα και ορισμένα δέντρα, όπως ο κέδρος και η βελανιδιά.

3. Μούχλα

Η μούχλα συνίσταται από μύκητες, που παράγουν μη ορατά σπόρια, που απελευθερώνονται στον αέρα. Η μούχλα τείνει να ευδοκιμεί σε ζεστά και υγρά περιβάλλοντα, γεγογός που σημαίνει ότι το καλοκαίρι και το φθινόπωρο προκαλεί έξαρση στα συμπτώματα άσθματος. Η μούχλα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και μέσα στο σπίτι σας, ειδικά σε χώρους με υγρασία, όπως υπόγεια ή μπάνια.

4. Ακάρεα σκόνης

Δεν μπορείτε να δείτε τα ακάρεα της σκόνης, αλλά μπορούν να ενεργοποιήσουν τα συμπτώματα του αλλεργικού σας άσθματος. Στην πραγματικότητα, είναι η πιο κοινή αιτία αλλεργιών και άσθματος. Αυτοί οι οργανισμοί έχουν σχήμα κατσαρίδας και ζουν σε μέρη όπως στρώματα, κλινοσκεπάσματα, έπιπλα, χαλιά και κουρτίνες. Επιβιώνουν τρώγοντας το τρίχωμα κατοικίδιων ή νιφάδες δέρματος, που οι άνθρωποι αποβάλλουν φυσικά. Τόσο τα ακάρεα της σκόνης όσο και τα περιττώματά τους μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικό άσθμα.

5. Κατσαρίδες

Οι κατσαρίδες μπορεί να κρύβονται σε πολλά σπίτια και κτίρια—αγαπούν τα ζεστά μέρη που παρέχουν φαγητό και νερό, όπως οι κουζίνες και τα μπάνια. Τα μέρη του σώματός τους, το σάλιο και τα περιττώματά τους περιέχουν μια πρωτεΐνη, που είναι ένα κοινό αλλεργιογόνο όλες τις εποχές του χρόνου για πολλούς ανθρώπους.

Θεραπείες για το αλλεργικό άσθμα

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε αλλεργικό άσθμα, είναι σημαντικό να συναντηθείτε με έναν πιστοποιημένο αλλεργιολόγο, για να λάβετε πρώτα τη σωστή διάγνωση. Θα προβεί σε δερματικές ή αιματολογικές εξετάσεις, προκειμένου να εντοπίσει τα αλλεργιογόνα, που σας προκαλούν άσθμα.

Από εκεί και έπειτα, εσείς και ο γιατρός σας μπορείτε να καταλήξετε σε ένα σωστό σχέδιο θεραπείας βάση των παραγόντων, που οφείλονται για το άσθμα σας. 

 • Αλλεργία στο τρίχωμα των κατοικίδιων: Είναι καλύτερο να αποφύγετε να αποκτήσετε κατοικίδιο. Αν έχετε ήδη, να το πλένετε συχνά και να το κρατάτε έξω από την κρεβατοκάμαρά σας. Διαφορετικά, μπορεί να καταλήξετε να εισπνέετε μεγάλες ποσότητες τριχώματος, ενώ κοιμάστε, επιδεινώνοντας τα συμπτώματά σας.
 • Αλλεργία στη γύρη: Κρατήστε τα παράθυρά σας κλειστά κατά την περίοδο έξαρσης των αλλεργιών και γενικά προτιμήστε τους κλειστούς χώρους. 
 • Αλλεργία στη μούχλα: Προσπαθήστε να εξαλείψετε πηγές υγρασίας μέσα στο σπίτι σας, καθώς συνιστούν έδαφος αναπαραγωγής της μούχλας. Ένας αφυγραντήρας θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα επίπεδα υγρασίας μέσα στο σπίτι σας σε φυσιολογικό επίπεδο.
 • Αλλεργία στα ακάρεα σκόνης: Θα θελήσετε να μειώσετε την υγρασία στο σπίτι σας και να αγοράσετε σεντόνια και μαξιλαροθήκες ανθεκτικά στα ακάρεα. Είναι καλή ιδέα να πλένετε τακτικά τα σεντόνια και τα παπλώματα με ζεστό νερό (τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα). Εάν μπορείτε, αφαιρέστε το χαλί και αντικαταστήστε το με σκληρό ξύλο ή πλακάκι.
 • Αλλεργίες στις κατσαρίδες: Αποθηκεύστε το νερό και τα τρόφιμα τα σε μέρη, όπου οι κατσαρίδες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση και κάντε απεντόμωση.

Συμπέρασμα: Εντοπίζοντας τους παράγοντες, που προκαλούν το αλλεργικό άσθμα, θα καταφέρετε να τους εξαλείψετε.

Η αντιμετώπιση μιας αλλεργικής αντίδρασης δεν είναι ποτέ εύκολη, ειδικά όταν περιλαμβάνει τα αναπνευστικά συμπτώματα του άσθματος. Ακόμα κι αν πιστεύετε ότι είναι απλώς εποχικές αλλεργίες, φροντίστε να αναφέρετε τυχόν συμπτώματα άσθματος στον γιατρό σας, ώστε να ξεκινήσετε θεραπεία.

Επιμέλεια κειμένου: Ηλιάνα Θεοδωρίδου
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks