17 Σεπτεμβρίου 2024
21.8 C
Athens

Μερικές φορές το τσάι αλληλεπιδρά με τα φάρμακα-Προσοχή!


Το τσάι είναι μια εξαιρετική εναλλακτική για όσους δεν αγαπούν τον καφέ, ενώ παράλληλα έχει πολλά οφέλη για την υγεία! Ωστόσο, το τσάι, όπως και όλα τα αφεψήματα από βότανα, δεν είναι πάντα ασφαλές προς κατανάλωση από όλους. Ωστόσο, είναι αρκετοί αυτοί, που πιστεύουν ότι ένα προϊόν φυσικής προέλευσης είναι πάντα πιο ασφαλές, με αποτέλεσμα να μην εξετάζουν την πιθανότητα τα φυσικά αφεψήματα βοτάνων να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα ή να έχουν αρνητικές παρενέργειες για ορισμένες καταστάσεις, όπως η εγκυμοσύνη. Για το λόγο αυτό, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν επικοινωνούν με το γιατρό ή τον διαιτολόγο τους πριν τα εισάγουν στη διατροφή τους.

Αν και τα περισσότερα αφεψήματα από βότανα θεωρούνται γενικά ασφαλή σε εύλογες ποσότητες, τα άτομα, που πάσχουν από ορισμένες παθήσεις, πρέπει να περιορίσουν ή να αποφεύγουν ορισμένα αφεψήματα από βότανα. Για παράδειγμα, εάν έχετε διαβήτη, αν παίρνετε αντιπηκτικά, κυκλοσπορίνη (ανοσοκατασταλτικό), διγοξίνη (φάρμακα για καρδιακή ανεπάρκεια ή αρρυθμίες) ή αντικαταθλιπτικά, η κατανάλωση ορισμένων τσαγιών δύναται να αλληλεπιδράσει με τη φαρμακευτική σας αγωγή, αναστέλλοντας της και δημιουργώντας σας προβλήματα. 

Γενικότερα, οι ειδικοί συνιστούν τη λήψη των φαρμάκων με διαφορά 2 έως 3 ωρών από την κατανάλωση τσαγιού, εάν ανησυχείτε για πιθανές αλληλεπιδράσεις. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να μίλησετε με το γιατρό σας, προκειμένου να σας ενημερώσει για συγκεκριμένες αλληλεπιδράσεις βοτάνων-φαρμάκων και να προσδιορίσετε ποια αφεψήματα είναι ασφαλέστερα για εσάς. Τα φάρμακα, που έχουν ένα στενό θεραπευτικό παράθυρο –που σημαίνει ότι μικρές αλλαγές στη συγκέντρωση του φαρμάκου στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες- έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα αλληλεπίδρασης με αφεψήματα βοτάνων.

Παρακάτω θα βρείτε 5 αφεψήματα από βότανα, που πρέπει να περιορίσετε ή να αποφύγετε εντελώς, εάν ανήκειτε σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες.

  1. Τσάι χαμομηλιού

Αυτό το αγαπημένο τσάι βοηθάει στον ύπνο, επειδή συμβάλλει στη μείωση του άγχους, χάρη στην ήπια ηρεμιστική του δράση. Το χαμομήλι μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη. Σύμφωνα με μια μικρή μελέτη του Ιανουαρίου 2016, η βραχυπρόθεσμη πρόσληψη χαμομηλιού έχει ευεργετικά αποτελέσματα στον γλυκαιμικό έλεγχο σε άτομα με Διαβήτη Τύπου 2.

Εντούτοις, η κατανάλωση άφθονων ποσοτήτων μπορεί να μειώσει σημαντικά το σάκχαρό σας, με αποτέλεσμα να οδηγήσει σε υπογλυκαιμικό επεισόδιο. Εάν είστε διαβητικοί, δεν χρειάζεται να αποφύγετε το τσάι χαμομηλιού, αντιθέτως μπορείτε να το καταναλώνετε, εφόσον παρακολουθείτε στενά το σάκχαρό σας. Η συνεργασία σας με έναν διαιτολόγο θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν ή πόσο χαμομήλι είναι ασφαλές για εσάς.

2. Πράσινο τσάι

Έχει αποδειχθεί ότι το πράσινο τσάι αλληλεπιδρά με ορισμένα φάρμακα, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία καρδιακών παθήσεων. Επομένως, είναι καλύτερο να το περιορίσετε, εάν παίρνετε φάρμακα για την καρδιά σας.

Τα (αποξηραμένα) φύλλα πράσινου τσαγιού περιέχουν βιταμίνη Κ, η οποία μπορεί να αυξήσει την πήξη του αίματος. Μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Κ δύναται να επηρεάσουν τη δραστηριότητα ορισμένων αντιπηκτικών, όπως η βαρφαρίνη. Η λισινοπρίλη συνταγογραφείται συχνά για τη θεραπεία της υπέρτασης και της καρδιακής ανεπάρκειας, συνεπώς τα άτομα που τη λαμβάνουν θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση πράσινου τσαγιού και εκχυλισμάτων πράσινου τσαγιού, επειδή μπορούν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.

3. Τσάι Ginkgo

Το τσάι Gingko και το πράσινο τσάι θα πρέπει να αποφεύγονται, εάν σας χορηγούνται αντιπηκτικά φάρμακα, όπως βαρφαρίνη, κλοπιδογρέλη, ασπιρίνη. Αυτό συμβαίνει, επειδή το ginkgo biloba επιβραδύνει την πήξη του αίματος και η λήψη του σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη, η ναπροξένη ή η ασπιρίνη, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Ακόμα, το τσάι ginkgo δεν συνίσταται σε επιληπτικούς και όσους λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά, καθώς η λήψη μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις και να μειώσει την αποτελεσματικότητα των αντισπασμωδικών φαρμάκων. Τέλος, δύναται να αποδυναμώσει ορισμένα αντικαταθλιπτικά, όπως η φλουοξετίνη και η ιμιπραμίνη.

4. Τσάι τζίνσενγκ και τσάι γλυκόριζας

Ακριβώς όπως το ginkgo biloba, το τσάι ginseng και το τσάι γλυκόριζας μπορούν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των αντιπηκτικών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένης της βαρφαρίνης. Σε περίπτωση, που εμφανίσετε θρόμβους αίματος ή που έχετε εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (ΕΒΦΘ) ή άλλες καταστάσεις υγείας, που αντιμετωπίζονται με αντιπηκτικά, είναι απαραίτητο να αποφύγετε την κατανάλωσή τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με ειδικούς το τζίνσενγκ μπορεί ακόμα και να μειώσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων χημειοθεραπευτικών παραγόντων και παραγόντων HIV, αναστολέων διαύλων ασβεστίου, ορισμένων φαρμάκων με στατίνες και ορισμένων αντικαταθλιπτικών. Οι αναστολείς διαύλων ασβεστίου χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, ενώ παράλληλα συνταγογραφούνται και για τον μετριασμό των συμπτωμάτων της στεφανιαίας νόσου, της αρρυθμίας, της στηθάγχης, της υψηλής χοληστερόλης και άλλων παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.

5. Βαλσαμόχορτο

Το βαλσαμόχορτο αλληλεπιδρά με μια ποικιλία φαρμάκων, όπως αντικαταθλιπτικά, αντισυλληπτικά, κυκλοσπορίνη, φάρμακα για τον HIV και αντιπηκτικά. Στην περίπτωση, που παίρνετε οποιοδήποτε από αυτά τα φάρμακα, είναι απαραίτητο να μιλήσετε με το γιατρό σας, προτού καταναλώσετε τσάι από βαλσαμόχορτο.

Αν και πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι το βαλσαμόχορτο μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της κατάθλιψης σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή (αντικαταθλιπτικά), το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι η προσθήκη του στο πρόγραμμα θεραπείας της κατάθλιψης μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνα επίπεδα σεροτονίνης στο σώμα.

Επιμέλεια κειμένου: Ηλιάνα Θεοδωρίδου




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks