20 Ιουνίου 2024
28.8 C
Athens

Εσείς κοιμάστε με ανοιχτή τηλεόραση? Ξανασκεφτείτε το…


Για μερικούς ανθρώπους, το να αποκοιμούνται με ανοιχτή την τηλεόραση είναι μέρος της νυχτερινής τους ρουτίνας, καθώς τους βοηθά να μειώσουν την υπερένταση και να χαλαρώσουν. Συγχρόνως, ο ήχος της τηλεόρασης κατά τη διάρκεια του ύπνου λειτρουγεί ως λευκός ήχος, που καταπνίγει άλλους περισπασμούς (όπως θορυβώδεις γείτονες ή έντονη κίνηση στο δρόμο).

4 αρνητικές συνέπειες του ύπνου με την τηλεόραση ανοιχτή 

Ωστόσο, αυτή η πρακτική δύναται να σαμποτάρει τον ύπνο σας (και ίσως ακόμη και τις σχέσεις σας). Ακολουθούν μερικοί λόγοι για τους οποίους είναι κακό να κοιμάστε με την τηλεόραση ανοιχτή:

  1. Διαταράσσει το εσωτερικό σας ρολόι

Οι τηλεοράσεις, όπως και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, εκπέμπουν μπλε φως, το οποίο μπορεί να διαταράξει τον ύπνο, τους κιρκάδιους ρυθμούς και την ορμονική ισορροπία. Πράγματι, το μπλε φως μπλοκάρει την παραγωγή μελατονίνης από το σώμα σας, μιας ορμόνης που βοηθά στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού σας (το «βιολογικό ρολόι» σας). 

2. Κοιμάστε πιο αργά

Όταν παρακολουθείτε μια τηλεοπτική εκπομπή ή την αγαπημένη σας σειρά, είναι πιθανό να μείνετε ξύπνιοι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, για να δείτε ένα ακόμη επεισόδιο (ή δύο ή τρία). Αυτό ήταν το συμπέρασμα της μελέτης του ​Behavioral Sleep Medicine​: Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν μέσα όπως η τηλεόραση για να αποκοιμηθούν, κοιμούνται πιο αργά. Αυτό συμβαίνει, επειδή η ροή τηλεοπτικών εκπομπών έχει σχεδιαστεί για να είναι ιδιαίτερα απορροφητική, καθιστώντας πολύ δύσκολη τη διακοπή της παρακολούθησης.

3. Διακόπτει τον ύπνο σας

Όχι μόνο σας κρατά ξύπνιους μέχρι αργά, αλλά μπορεί, επίσης, να διακόψει τον ύπνο σας. Για άλλη μια φορά, το εξαιρετικά διεγερτικό περιεχόμενο είναι συνήθως ο ένοχος. Για παράδειγμα, αν αποκοιμηθείτε παρακολουθώντας μια ταινία τρόμου, οι εικόνες μπορεί να στοιχειώνουν τα όνειρά σας και να προκαλέσουν εφιάλτες. Ακόμη και το να παρακολουθείτε ειδήσεις τον τελευταίο καιρό μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικό και στρεσογόνο.

Άλλες φορές, ο θόρυβος από την τηλεόραση είναι υπεύθυνος για τη διακοπή του ύπνου. Για παράδειγμα, η αλλαγή στην ένταση του ήχου, όταν εμφανίζεται μια νέα εκπομπή ή διαφήμιση, μπορεί να σας ξυπνήσει.

4. Μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση με τον σύντροφό σας

Αυτή είναι μια σημαντική (και συχνά παραμελημένη) συνέπεια, που πρέπει να λάβετε υπόψη. Για τα ζευγάρια οι συμπεριφορές ύπνου είναι αλληλεξαρτώμενες.

Αυτό σημαίνει ότι, αν στον έναν σύντροφο αρέσει να κοιμάται με ανοιχτή την τηλεόραση και στον άλλον όχι (επειδή επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου του), αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση και δυσαρέσκεια στη σχέση.

Πώς να αλλάξετε τις συνήθειες σας

Εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε χωρίς την τηλεόραση ανοιχτή, ενδεχομένως να αντιμετωπίζετε ένα πιο σοβαρό πρόβλημα όπως η αϋπνία ή κάποια άλλη διαταραχή ύπνου. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλύτερο να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.

Τι μπορείτε να κάνετε εσείς οι ίδιοι, για να αλλάξετε συνήθειες.

  1. Αποφύγετε περιεχόμενο, που σας αναστατώνει

Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ στην παρακολούθηση μιας ανάλαφρης κωμωδίας και ενός θρίλερ. Όταν είστε απορροφημένοι σε έντονη δράση, ο εγκέφαλός σας παραμένει σε εγρήγορση. Αυτή η πνευματική ενεργοποίηση ακριβώς πριν τον ύπνο συχνά παραμένει κατά τη διάρκεια της νύχτας, εμποδίζοντας σας να φτάσετε στα βαθύτερα στάδια του ύπνου. Επομένως, επιλέξτε περιεχόμενο που είναι ελαφρύ, διασκεδαστικό και χαλαρωτικό.

2. Θέστε όρια

Για να αποφύγετε την αναβλητικότητα της ώρας του ύπνου, ορίστε μια συγκεκριμένη ώρα (περίπου μια ώρα πριν τον ύπνο), μέχρι την οποία θα μπορείτε να παρακολοθείτε έντονο περιεχομένο. Σκοπός είναι να δεσμευτείτε στην τήρηση αυτού του ορίου.

3. Διατηρήστε την ένταση του ήχου χαμηλή

Εάν κοιμάστε με ανοιχτή τηλεόραση για τον ανακουφιστικό λευκό ήχο, φροντίστε να χαμηλώσετε την ένταση του ήχου πριν κοιμηθείτε. 

Εναλλακτικές λύσεις

Υπάρχουν καλύτερες επιλογές από το να κοιμάστε με ανοιχτή την τηλεόραση, για να ηρεμήσετε το μυαλό πριν κοιμηθείτε.

  1. Κάντε διαλογισμό

Διάφορες μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν αποδείξει​ ότι οι ενήλικες με χρόνιες δυσκολίες ύπνου, που έκαναν διαλογισμό προτού κοιμηθούν, παρουσίασαν λιγότερη αϋπνία, κόπωση, κατάθλιψη και άγχος.

2. Δοκιμάστε μια εφαρμογή ύπνου

Εάν οι φυσικοί ήχοι (π.χ. πουλιά που κελαηδούν) σας βοηθούν να αποκοιμηθείτε, μπορείτε να δοκιμάσετε μια εφαρμογή ύπνου. Από καθοδηγούμενους διαλογισμούς ύπνου έως ήχους της φύσης και χαλαρωτική μουσική, οι εφαρμογές ύπνου είναι ένας εκπληκτικός τρόπος, για να αποκοιμηθείτε γρήγορα, χωρίς την τηλεόραση.

3. Δώστε έμφαση στον ήχο και όχι την εικόνα

Ένας άλλος τρόπος για να λαμβάνετε τον θόρυβο του περιβάλλοντος είναι να ακούτε λίγη χαλαρωτική μουσική ή ένα podcast πριν τον ύπνο.

Μια μελέτη του Μαρτίου 2020 στο ​JMIR Mental Health​ διαπίστωσε ότι τα ακουστικά ερεθίσματα (όπως η ακρόαση μελωδιών) δεν επηρεάζουν αρνητικά την ώρα του ύπνου με τον ίδιο τρόπο όπως τα οπτικά ερεθίσματα.

4. Επισκεφτείτε έναν ειδικό ύπνου

Αν πραγματικά δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε και πιστεύετε ότι η τηλεόραση είναι ο μόνος τρόπος για να το καταφέρετε, μπορείτε να αναζητήσετε επαγγελματική θεραπεία. Σε περίπτωση που έχετε κάποια διαταραχή ύπνου, όπως αϋπνία ή χρόνιους εφιάλτες η τηλεόραση αντιμετωπίζει μόνο τα συμπτώματα και όχι την αιτία.

Λοιπόν, πόσο κακό είναι πραγματικά να κοιμάστε με ανοιχτή την τηλεόραση;

Με λίγα λόγια, είναι κακό να κοιμάστε με ανοιχτή την τηλεόραση, καθώς οι επιπτώσεις ξεπερνούν τα οφέλη. Άλλωστε, υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις, που επιτελούν τον ίδιο ρόλο με την τηλεόραση, χωρίς τις αρνητικές συνέπειες.

Επιμέλεια κειμένου: Ηλιάνα Θεοδωρίδου
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks