16 Ιουλίου 2024
31.1 C
Athens

Σεξ: Είναι σημαντικό σε μια σχέση; 12 πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη


Ναι; Όχι; Μπορεί;

Είναι σημαντικό το σεξ σε μια ρομαντική σχέση; Δεν υπάρχει μια ομόφωνη απάντηση σε αυτό.

Για ορισμένους είναι σημαντικό, ενώ για άλλους μπορεί να μην είναι καθόλου. Κάθε άτομο είναι διαφορετικό και έχει διαφορετικές ανάγκες και προτεραιότητες.

Εξαρτάται από τις προσωπικές σας πεποιθήσεις, τις φυσικές επιθυμίες και τη φύση της σχέσης σας.

Το σεξ δεν είναι απαραίτητο, από μόνο του

Πολλοί άνθρωποι έχουν ευτυχισμένες, ικανοποιητικές και υγιείς ρομαντικές σχέσεις χωρίς να έρχονται σε ερωτική επαφή με τους συντρόφους τους (ή να κάνουν μόνο μια στο τόσο).

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι δεν θέλουν ή δεν κάνουν. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή:

 • έχουν χαμηλή λίμπιντο (γνωστή και ως «σεξουαλική ορμή»)
 • ζουν με μια ιατρική κατάσταση, όπως ο χρόνιος πόνος
 • θέλουν να βγουν ραντεβού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πριν κάνουν σεξ
 • είναι άγαμος και θέλει να απέχει από τις ερωτικές επαφές πριν από το γάμο

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η σχέση τους θα είναι “ανθυγιεινή” και σίγουρα δεν είναι σημάδι ότι ο σύντροφός σας δεν σας αγαπά ή δεν σας εκτιμά, καθώς η σεξουαλική δραστηριότητα δεν είναι απαραίτητη για μια υγιή σχέση.

Αλλά το σεξ μπορεί να είναι σημαντικό για κάποιους

Για ορισμένους ανθρώπους, η συνουσία είναι σημαντικό μέρος των ρομαντικών σχέσεων και θέλουν να έχουν μια σαρκική σύνδεση με τον σύντροφό τους. 

Στη σεξουαλικότητα υπάρχει ένα φάσμα. Οι ασεξουαλ άνθρωποι βιώνουν ελάχιστη έως καθόλου σαρκική έλξη (και συνήθως δεν κάνουν σεξ, αν και κάθε άτομο είναι διαφορετικό), ενώ τα αλλόσεξουαλ άτομα βιώνουν σεξουαλική έλξη.

Λόγω της τόσο μεγάλης ποικιλίας στα συναισθήματά μας για το σεξ και τις ικανότητές μας για σεξουαλική έλξη, όλοι έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις στο σεξ, αλλά καμία δεν είναι λάθος.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό

Σεξ: Είναι σημαντικό σε μια σχέση; 12 πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το σεξ μπορεί να είναι σημαντικό μέρος της σχέσης σας. Για παράδειγμα:

 • Θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία να δεθείτε με τον σύντροφό σας.
 • Μπορεί να είναι τρόπος έκφρασης για να δείξετε στον σύντροφό σας αγάπη και στοργή.
 • Μπορεί να αισθάνεστε πιο ασφαλείς στη σχέση σας  αν έχετε συχνά σεξουαλικές επαφές
 • Απλά μπορεί να είναι ευχάριστο και διασκεδαστικό.
 • Μπορεί να προσπαθείτε να κάνετε παιδί.

Και υπάρχουν αρκετά οφέλη που προκύπτουν από την τακτική ερωτική δραστηριότητα.

Το σεξ προσφέρει πολλά οφέλη εκτός της ευχαρίστησης και υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους είναι καλό για τον εγκέφαλο, το σώμα και τη σχέση σας.

Συναισθηματικοί

Πολλοί άνθρωποι έχουν συναισθηματικούς λόγους για να κάνουν σεξ. Υπάρχουν πολλά συναισθηματικά οφέλη όπως:

 • Βελτιώνει την αυτοπεποίθησή σας.
 • Μπορεί να σας βοηθήσει να συνδεθείτε με το σώμα σας με ευχάριστο τρόπο.
 • Θα μπορούσε να σας βοηθήσει να δεθείτε με τον σύντροφό σας και αυτός να είναι ένας τρόπος έκφρασης αγάπης και φροντίδας για αυτόν.
 • Μπορεί να ανακουφίσει από το άγχος.

Φυσικοί λόγοι 

Το σεξ μπορεί να είναι καλό για το σώμα και τη σωματική υγεία. Για παράδειγμα, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί:

 • Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μια μελέτη του 2004 έδειξε ότι οι άνθρωποι που είχαν πιο συχνά ερωτικές επαφές είχαν καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα.
 • Είναι μια μορφή ελαφράς άσκησης. Μια μελέτη του 2013 έδειξε ότι έχουμε ένα αρκετά καλό πρόγραμμα άσκησης εξαιτίας του.
 • Βελτιώσει την καρδιακή υγεία. Μια μελέτη του 2010 βρήκε ότι η τακτική επαφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων.
 • Βελτιώσει την γνωστική λειτουργία. Μια μελέτη του 2016 έδειξε ότι οι σαρκικά ενεργοί άνθρωποι ηλικίας 50 έως 90 ετών έχουν καλύτερη μνήμη.
 • Ανακουφίζει τον πονοκέφαλο. Μια μελέτη του 2013 έδειξε ότι οι ερωτικές επαφές μπορεί να ανακουφίσει τις ηλεκτροεγκεφαλογραφικές ή τις συνεχείς πονοκεφάλους.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα άτομα που απέχουν από τη σεξουαλική επαφή θα αρρωστήσουν σωματικά ή θα δυσκολευτούν συναισθηματικά – σημαίνει απλώς ότι τα άτομα που κάνουν μπορεί να δουν βελτίωση και σε άλλους τομείς.

Αυτά τα οφέλη δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να αναγκάσουν τους ανθρώπους να κάνουν έρωτα, αν δεν θέλουν να το κάνουν.

Η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να δημιουργήσει έναν κύκλο αμοιβαίας επικοινωνίας

Μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο Personality and Social Psychology Bulletin έδειξε ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ συχνής σεξουαλικής δραστηριότητας και συνολικής ευημερίας.

Δείχνει επίσης ότι η επαφή προβλέπει την στοργή, και η στοργή με την σειρά της οδηγεί σε περισσότερη ερωτική δραστηριότητα. Έτσι, αν θέλετε να έχετε ερωτικές επαφές, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι περισσότερο σεξ! Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά στην τελική μπορεί να βελτιώσει τον σεξουαλικό σας ενθουσιασμό και τη συνολική σεξουαλική σας ζωή -τρώγοντας έρχεται η όρεξη.

Αλλά το σεξ δεν είναι ο μόνος τρόπος για να έχετε οικειότητα με τον σύντροφό σας

Σεξ: Είναι σημαντικό σε μια σχέση; 12 πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη

Συχνά συνδέουμε την επαφή με την επικοινωνία. Αλλά παρόλο που μπορεί να είναι ένας υπέροχος τρόπος επικοινωνίας, σίγουρα δεν είναι ο μοναδικός τρόπος.

Το στοργικό άγγιγμα, για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος επικοινωνίας. Ορισμένες μη σεξουαλικές μορφές φυσικής επικοινωνίας περιλαμβάνουν:

 • μασάζ
 • φιλιά
 • αγκαλιές
 • κράτημα χεριών

Πέρα ​​από τη φυσική επικοινωνία, η συναισθηματική επικοινωνία – δηλαδή των ειλικρινών και ευάλωτων συνομιλιών – μπορεί επίσης να είναι σημαντική για πολλούς ανθρώπους όσον αφορά τις σχέσεις τους.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Η σεξουαλική συμβατότητα είναι σημαντική

Αρκετά δύσκολη κατάσταση είναι όταν ένα άτομο αισθάνεται ότι το σεξ είναι απαραίτητο σε μια σχέση ενώ, το άλλο άτομο δεν το ενδιαφέρει ιδιαίτερα.

Επίσης, μπορεί να είναι δύσκολο αν ένα άτομο έχει υψηλή λίμπιντο ενώ το άλλο όχι.

Ωστόσο, δεν είναι αδύνατο να διαχειριστείτε αυτήν την κατάσταση καθώς η επικοινωνία μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη.

Ορισμένοι άνθρωποι βρίσκουν ότι η πρακτική της ηθικής μη-μονογαμίας μπορεί να είναι ένας τρόπος για να ικανοποιήσουν τις σαρκικές τους ανάγκες χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη σχέση τους με τον μη σεξουαλικό τους σύντροφο.

Είναι φυσιολογικό να αντιμετωπίζετε κάποιες αλλαγές με την πάροδο του χρόνου

Σύμφωνα με την Mayo Clinic, διάφορα πράγματα μπορούν να προκαλέσουν αλλαγή της λίμπιντο σας με την πάροδο του χρόνου.

Ακολουθούν κάποιοι πιθανοί λόγοι την πτώση της λίμπιντο:

 • Στρες. Οι αγχωτικές καταστάσεις και ο αγχωτικός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσουν την λίμπιντο.
 • Δυσκολίες σχέσεων. Οι διαφωνίες, η ανεντιμότητα και η έλλειψη εμπιστοσύνης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαμηλότερη λίμπιντο.
 • Ηλικία. Η λίμπιντο σας μπορεί να αλλάξει καθώς μεγαλώνετε.
 • Ορμονικές αλλαγές. Η εμμηνόπαυση, η εγκυμοσύνη και άλλα γεγονότα προκαλούν ορμονικές αλλαγές, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να επηρεάσουν τη λίμπιντο σας.
 • Φαρμακευτική αγωγή. Πολλά φάρμακα αναφέρουν τις αλλαγές στη λίμπιντο ως παρενέργεια.
 • Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις. Η αρθρίτιδα και η στεφανιαία νόσος, για παράδειγμα, συνδέονται με χαμηλή ερωτική ορμή.
 • Τραύμα. Οι τραυματικές εμπειρίες προκαλούν ψυχολογικό στρες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες με τις ορμές σας…

Εάν η χαμηλή λίμπιντο σας ενοχλεί, μιλήστε με έναν γιατρό ή άλλο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Το να μη θέλετε σαρκική επαφή δεν σημαίνει ότι κάτι πάει λάθος με εσάς, και δεν είναι απαραίτητα ένα πρόβλημα που πρέπει να διορθωθεί, εκτός αν σας προκαλεί στεναχώρια.

Οι υποκείμενες κλινικές αιτίες για χαμηλή λίμπιντο συχνά μπορούν να θεραπευτούν – ή μπορεί να βρείτε ότι η ερωτική σας ορμή επιστρέφει στην προηγούμενη κατάστασή της με την πάροδο του χρόνου. Υπάρχουν επίσης αρκετοί φυσικοί τρόποι για να αυξήσετε τη λίμπιντό σας.

Αλλά η ασυμβατότητα μπορεί να μην λειτουργήσει μακροπρόθεσμα

Μερικοί άνθρωποι δεν τους πειράζει να περιμένουν να επιστρέψει η λίμπιντο του συντρόφου. Άλλοι δεν τους πειράζει να μην ικανοποιήσουν την δική τους και ακολουθήσουν τις χαμηλές ορμές του συντρόφου τους και να κάνουν ελάχιστα έως καθόλου.

Όμως ορισμένοι μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες με την έλλειψη επαφής μακροπρόθεσμα. Μπορεί να είναι δύσκολο να διαχειριστείτε αυτό το πρόβλημα όταν η συνουσία είναι πολύ σημαντικό για εσάς και όχι για τον σύντροφό σας.

Έτσι, εάν εσείς και ο σύντροφός σας φαίνεστε σεξουαλικά ασύμβατοι, είναι σημαντικό να συζητήσετε για αυτό. Μπορεί να είναι δυνατόν να διορθωθεί η κατάσταση έτσι ώστε να είστε και οι δύο ευτυχισμένοι.

Εάν αισθάνεστε ότι έχετε ξεφύγει από το δρόμο, δοκιμάστε αυτό

Η επικοινωνία για την ερωτική οικειότητα είναι απαραίτητη. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον σύντροφό σας εάν αλλάζουν οι ερωτικές σας επιθυμίες.

Αναφέρονται μερικοί τρόποι να ξεκινήσετε μια συζήτηση γι ‘αυτό:

 • “Το τελευταίο διάστημα, η λίμπιντος μου έχει αλλάξει, και θα ήθελα να συζητήσουμε γι ‘αυτό.”
 • «Αν προσέξατε ότι ήμουν διαφορετικός στο κρεβάτι, δεν θέλω να το πάρετε προσωπικά. Να τι συμβαίνει.”
 • «Η λίμπιντο μου είναι χαμηλή τελευταία. Θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε τα βασικά πάλι στο κρεβάτι;»
 • «Έχω παρατηρήσει ότι δεν ήθελες να κάνεις σεξ τελευταία. Μπορούμε να το συζητήσουμε;»
 • «Δεν κάνουμε έρωτα όσο συχνά κάναμε και θα ήθελα αυτό να αλλάξει. Πως νιώθεις για αυτό;”

Βρίσκετε αυτό δύσκολο; Το βρίσκετε δύσκολο; Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να απευθυνθείτε σε σύμβουλο ή σεξοθεραπευτή ενός ζευγαριού. Μπορούν να σας βοηθήσουν να επικοινωνήσετε με τον σύντροφό σας και να βρείτε μαζί μια λύση.

Μπορεί η ερωτική σας ζωή να φαίνεται να έχει μείνει στάσιμη χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Μερικές φορές, ένα ρομαντικό Σαββατοκύριακο μακριά, μια νέα στάση ή νέα ερωτικά παιχνίδια μπορεί να αναζωπυρώσουν τη σπίθα.

Το κύριο συμπέρασμα

Δεν χρειάζεται όλοι να κάνουν σεξ για να έχουν μια υγιή και ευτυχισμένη σχέση — αλλά μερικοί άνθρωποι το χρειάζονται.

Αυτό που είναι σημαντικό είναι να βρείτε έναν σύντροφο που καταλαβαίνει τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας, ανεξάρτητα από το ποιες είναι αυτές. Η ανοιχτή επικοινωνία είναι απαραίτητη για κάθε ρομαντική και σεξουαλική σχέση.

Σεξ: Είναι σημαντικό σε μια σχέση; 12 πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη

ΑΡΘΡΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΗΓΗ
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks