15 Απριλίου 2024
20.7 C
Athens

Αλλεργίες: Μπορείτε να αναπτύξετε αργότερα στη ζωή σας;


Οι αλλεργίες συμβαίνουν όταν ο οργανισμός ανιχνεύει κάποιου είδους ξένη ουσία, όπως ένας κόκκος γύρης ή το τρίχωμα των κατοικίδιων, και ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό το οποίο αντιδρά για να το καταπολεμήσει.

Πώς αναπτύσσονται οι αλλεργίες:

Οι αλλεργίες αναπτύσσονται σε δύο φάσεις.

Φάση 1

Πρώτον, το ανοσοποιητικό σας σύστημα θεωρεί λανθασμένα μια αβλαβή ουσία (αντιγόνο) που εισπνέετε, καταπίνετε ή απορροφάτε μέσω του δέρματός σας, ως επικίνδυνη και δημιουργεί αντισώματα που ονομάζονται ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE).

Ανάλογα με το είδος της αλλεργίας που έχετε, όπως γύρη ή φαγητό, αυτά τα αντισώματα εντοπίζονται στο αναπνευστικό σύστημα- συμπεριλαμβανομένης της μύτης, του στόματος, του λαιμού, της τραχείας, των πνευμόνων σας – του γαστρεντερικού σωλήνα και του δέρματός σας.

Φάση 2

Εάν εκτεθείτε ξανά σε αυτό το αλλεργιογόνο, το σώμα σας απελευθερώνει φλεγμονώδεις ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της χημικής ισταμίνης. Αυτό προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, σχηματισμό βλέννας, φαγούρα στο δέρμα και πρήξιμο των ιστών του αναπνευστικού.

Αυτή η αλλεργική αντίδραση έχει σκοπό να σταματήσει την είσοδο αλλεργιογόνων και να καταπολεμήσει κάθε ερεθισμό ή μόλυνση που μπορεί να προκληθεί από τα αλλεργιογόνα που εισέρχονται. Ουσιαστικά, μπορείτε να σκεφτείτε τις αλλεργίες ως υπεραντίδραση του οργανισμού σε αυτά τα αλλεργιογόνα.

Από εκεί και πέρα, το σώμα σας αντιδρά παρόμοια όταν εκτίθεται σε αυτό το αλλεργιογόνο και στο μέλλον. Για ελαφριές αλλεργίες, μπορεί να βιώσετε συμπτώματα όπως δάκρυσμα, βουλωμένης μύτης και κνησμού στο λαιμού. Και για σοβαρές αλλεργίες, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε δυσκολίες στην αναπνοή, ταχυπαλμία, κνίδωση, εμετό και διάρροια.

Πότε αναπτύσσονται οι αλλεργίες;

Οι περισσότεροι άνθρωποι θυμούνται ότι εμφανίστηκαν τα πρώτα συμπτώματα αλλεργίας σε νεαρή ηλικία – περίπου 1 στα 5 παιδιά έχουν κάποιο είδος αλλεργίας ή άσθματος.

Πολλοί άνθρωποι ξεπερνούν τις αλλεργίες τους στα 20 και στα 30 τους, καθώς γίνονται πιο ανθεκτικοί στα αλλεργιογόνα τους, ειδικά στα τροφικά αλλεργιογόνα όπως το γάλα, τα αυγά και τα δημητριακά.

Αλλά είναι πιθανό να αναπτύξετε αλλεργία σε οποιοδήποτε σημείο της ζωής σας. Μπορεί ακόμη και να γίνετε αλλεργικοί σε κάτι στο οποίο δεν είχατε αλλεργία πριν.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί ορισμένες αλλεργίες αναπτύσσονται στην ενήλικη ζωή, ειδικά στα 20 ή τα 30.

Ας εξετάσουμε πώς και γιατί μπορείτε να αναπτύξετε αλλεργία αργότερα στη ζωή, πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε μια νέα αλλεργία και αν υπάρχει περίπτωση μια νέα αλλεργία ή μια υπάρχουσα να εξαφανιστεί με τον χρόνο.

Συχνές αλλεργίες ενηλίκων

Μπορείτε να αναπτύξετε αλλεργίες αργότερα στη ζωή σας;

Εποχιακές αλλεργίες

Οι πιο συχνά αναπτυσσόμενες αλλεργίες που εμφανίζονται στους ενήλικες είναι εποχιακές. Η γύρη, ο ανθός από φυτά και άλλα φυτικά αλλεργιογόνα αυξάνονται σε ορισμένες περιόδους του έτους, συνήθως την άνοιξη ή το φθινόπωρο.

Αλλεργία στα ζώα

Έχετε κατοικίδιο; Η συνεχής έκθεση στο δέρμα τους, στο τρίχωμά τους που μεταδίδεται στον αέρα, καθώς και χημικές ουσίες από τα ούρα και το σάλιο που βγάζουν μπορεί να σας προκαλέσουν αλλεργία.

Τροφική αλλεργία 

Σχεδόν το 11% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάποιον τύπο αλλεργίας στο φαγητό, και σχεδόν το μισό από αυτούς αναφέρουν ότι παρατηρούν πρώτα τα συμπτώματα κατά την ενηλικίωση, ιδιαίτερα σε ορισμένα είδη ψαριών.

Άλλα κοινά τροφικά αλλεργιογόνα στους ενήλικες είναι τα φιστίκια και οι ξηροί καρποί και η γύρη φρούτων και λαχανικών.

Πολλά παιδιά αναπτύσσουν αλλεργίες στο φαγητό και συχνά έχουν όλο και λιγότερα σοβαρά συμπτώματα καθώς μεγαλώνουν.

Γιατί συμβαίνει;

Δεν είναι ακριβώς σαφές γιατί οι αλλεργίες μπορεί να αναπτυχθούν στην ενηλικίωση.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση κατά την παιδική ηλικία, ακόμη και ένα μεμονωμένο επεισόδιο συμπτωμάτων, μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα να αναπτύξετε αλλεργίες ως ενήλικες όταν εκτεθείτε ξανά σε αυτό το αλλεργιογόνο σε υψηλότερα επίπεδα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτοί οι σύνδεσμοι είναι εύκολο να διακριθούν και αντιπροσωπεύουν την γνωστή ως αλλεργική πορεία. Τα παιδιά που έχουν αλλεργίες στο φαγητό ή προβλήματα δέρματος όπως η εκζέματα μπορεί να αναπτύξουν συμπτώματα εποχικών αλλεργιών, όπως φτέρνισμα, κνίδωση και πονόλαιμο, όσο μεγαλώνουν.

Στη συνέχεια, τα συμπτώματα μπορει να ξαναεμφανιστούν για κάποιο διάστημα. Μπορεί να επανέλθουν στα 20, 30 και 40 σας όταν εκτίθεστε σε έναν παράγοντα αλλεργίας. Πιθανά εναύσματα αλλεργιών στην ενηλικίωση μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Έκθεση σε αλλεργιογόνα όταν η λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος είναι μειωμένη. Αυτό συμβαίνει όταν είστε άρρωστοι, έγκυες ή έχετε μια κατάσταση που υπονομεύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
 • Να έχετε λίγη έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο ως παιδί. Μπορεί να μην έχετε εκτεθεί σε αρκετά υψηλά επίπεδα για να προκαλέσετε αντίδραση μέχρι την ενηλικίωση.
 • Μετακίνηση σε ένα νέο σπίτι ή χώρο εργασίας με νέα αλλεργιογόνα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει φυτά και δέντρα στα οποία δεν είχατε εκτεθεί προηγουμένως.
 • Να έχετε κατοικίδιο για πρώτη φορά. Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι αυτό μπορεί να συμβεί επίσης μετά από μια μεγάλη περίοδο χωρίς κατοικίδια.

Άλλες πιθανές αιτίες εμφάνισης αλλεργιών στην ενηλικίωση περιλαμβάνουν:

 • γενετικοί παράγοντες
 • αλλαγές στη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας καθώς γερνάτε
 • έχοντας ορισμένες παθήσεις υγείας
 • φαρμακευτικά προϊόντα

Μπορούν οι αλλεργίες να υποχωρήσουν με τον καιρό;

Η σύντομη απάντηση είναι ναι.

Ακόμα και αν αναπτύξετε αλλεργίες ως ενήλικας, ενδέχεται να παρατηρήσετε ότι αρχίζουν να εξαφανίζονται όταν φτάνετε τα 50 και μετά.

Αυτό συμβαίνει επειδή η λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος μειώνεται καθώς γερνάτε, έτσι η ανοσολογική αντίδραση στα αλλεργιογόνα γίνεται λιγότερο σοβαρή.

Ορισμένες αλλεργίες που έχετε ως παιδί μπορεί επίσης να υποχωρήσουν όταν είστε έφηβοι και στην ενήλικη ζωή σας, κάνοντας ίσως μόνο μερικές εμφανίσεις σε κατά τη διάρκεια της ζωή σας μέχρι να εξαφανιστούν οριστικά.

Θεραπείες

Ακολουθούν ορισμένες πιθανές θεραπείες για τις αλλεργίες, είτε έχετε μια ήπια εποχιακή αλλεργία είτε μια σοβαρή τροφική αλλεργία ή αλλεργία εξ επαφής:

 • Πάρτε αντιισταμινικά. Πάρτε ένα μη καταπραϋντικό αντιισταμινικό, όπως σετιριζίνη (Zyrtec), λοραταδίνη (Claritin), φεξοφεναδίνη (Allegra) προτού εκτεθείτε σε ένα αλλεργιογόνο για να αποτρέψετε τα συμπτώματα. Μπορείτε να πάρετε διφαινυδραμίνη (Benadryl) το συντομότερο δυνατό μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων για να μειώσετε τη σοβαρότητα και τη διάρκειά τους.
 • Κάντε ένα τεστ με τσιμπήματα δέρματος. Αυτό το τεστ μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε ποια συγκεκριμένα αλλεργιογόνα προκαλούν τις αντιδράσεις στο σώμα σας. Μόλις μάθετε σε τι είστε αλλεργικοί, μπορείτε να προσπαθήσετε να αποφύγετε αυτό το αλλεργιογόνο ή να μειώσετε την έκθεσή σας όσο το δυνατόν περισσότερο.
 • Εξετάστε το ενδεχόμενο να κάνετε εμβόλια για αλλεργίες (ανοσοθεραπεία). Τα εμβόλια μπορούν σταδιακά να δημιουργήσουν την ανοσία σας στους παράγοντες που προκαλούν αλλεργία μέσα σε λίγα χρόνια από τακτικές βολές.
 • Διατηρήστε αυτοενέσεις αδρεναλίνης (EpiPen) κοντά σας. Είναι σημαντικό να έχετε ένα EpiPen σε περίπτωση που εκτεθείτε κατά λάθος σε έναν παράγοντα αλλεργίας, που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αρτηριακή πίεση και πρήξιμο του λαιμού/σύσφιξη των αεραγωγών που δυσκολεύει ή κάνει αδύνατη την αναπνοή (αναφυλαξία).
 • Πείτε στους ανθρώπους γύρω σας για τις αλλεργίες σας. Εάν τα συμπτώματά σας μπορεί να είναι σοβαρά ή απειλητικά για τη ζωή, θα ξέρουν πώς να σας θεραπεύσουν εάν έχετε αλλεργική αντίδραση.

Πότε να πάτε σε γιατρό;

Ορισμένα συμπτώματα αλλεργίας είναι ήπια και μπορούν να αντιμετωπιστούν με μειωμένη έκθεση στο αλλεργιογόνο ή με λήψη φαρμάκων.

Ωστόσο, ορισμένα συμπτώματα είναι τόσο σοβαρά που μπορούν να διαταράξουν τη ζωή σας, ή ακόμη και να την απειλήσουν.

Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια ή ζητήστε βοήθεια από κάποιον γύρω σας εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

Μπορείτε να αναπτύξετε αλλεργίες αργότερα στη ζωή σας;

 • Αίσθημα ασυνήθιστης ζάλης
 • Μη φυσιολογικό πρήξιμο της γλώσσας ή του λαιμού
 • Εξάνθημα ή κνίδωση σε όλο το σώμα σας
 • κοιλιακές κράμπες
 • Εμετός 
 • Διάρροια
 • Αίσθημα σύγχυσης ή αποπροσανατολισμού
 • Πυρετό
 • Αναφυλαξία (πρήξιμο και κλείσιμο του λαιμού, συριγμός, χαμηλή αρτηριακή πίεση)
 • Σπασμούς/ επιληπτικές κρίσεις
 • Απώλεια συνείδησης

Συμπέρασμα

Το συμπέρασμα είναι ότι μπορείτε να αναπτύξετε αλλεργίες οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωή σας.

Ορισμένες μπορεί να είναι ελαφριές και να εξαρτώνται από εποχιακές διακυμάνσεις δηλαδή στο πόσο από αυτό το αλλεργιογόνο είναι στον αέρα. Άλλες μπορεί να είναι σοβαρές ή απειλητικές για τη ζωή.

Επισκεφθείτε τον γιατρό σας εάν αρχίσετε να παρατηρείτε νέα συμπτώματα αλλεργίας, ώστε να μάθετε ποιες επιλογές θεραπείας, φαρμάκων ή αλλαγών στον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσουν να μειώσετε τα συμπτώματά σας ή να τα κρατήσετε υπό έλεγχο.

Αλλεργίες: Μπορείτε να αναπτύξετε αργότερα στη ζωή σας;

ΑΡΘΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΗΓΗ
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks