14 Ιουνίου 2024
34.1 C
Athens

Έχετε αισθανθεί ποτέ ότι κάποιος πάει να σας μειώσει; Διαβάστε το γιατί.


Η σχέση με τον εαυτό μας αποτελεί τη σημαντικότερη σχέση που θα αναπτύξει κάποιος. Θα διαρκέσει όλη τη ζωή του και θα διαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο θα αλληλεπιδρά και θα επικοινωνεί με άλλους ανθρώπους.

Διαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους άλλους. Όσο πιο υψηλή αυτοεκτίμηση και αυτογνωσία έχει ένα άτομο, τόσο λιγότερο θα προσπαθεί να μειώσει τους άλλους για να αποδείξει την αξία του.Πολλές φορές, η προσπάθεια μείωσης κρύβει μέσα της ακόμα και ζήλια ή φθόνο για το άτομο που προσπαθούμε να υποβιβάσουμε.

Είναι σημαντικό να εργαστούμε για την υγιή αυτοεκτίμηση και αυτοαποδοχή, καθώς αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να είμαστε πιο συναισθηματικά υγιείς και να αλληλεπιδρούμε με τους άλλους με σεβασμό και συμπόνια.

Γιατί κάποιος θέλει να υποβιβάσει ή να προσβάλει κάποιον;

Γιατί κάποιος αισθάνεται την ανάγκη να μειώσει κάποιον άλλον; Ποιο όφελος αντλεί από τη λεκτική ή σωματική κακοποίηση και τις απαξιωτικές συμπεριφορές;

Ο λόγος που κάποιοι ανθρώποι προσπαθούν να μειώσουν άλλους είναι για να αυξήσουν τη δική τους αυτοεκτίμηση και να νιώσουν ότι είναι ανώτεροι.

Για παράδειγμα, μια γυναίκα που ειρωνεύεται μια άλλη γυναίκα για το βάρος της μπορεί να το κάνει για να νιώσει πιο σίγουρη για το δικό της σώμα και τη θηλυκότητά της, μειώνοντας ταυτόχρονα τη θηλυκότητα της άλλης γυναίκας. Με παρόμοιο τρόπο, ένας άνδρας που κάνει προσβλητικά και ομοφοβικά σχόλια για έναν ομοφυλόφιλο μπορεί να το κάνει για να νιώσει πιο σίγουρος για την δική του σεξουαλικότητα.

hands with heart in gay lgbt colors 2022 05 31 21 32 54 utc scaled

Αυτές οι πράξεις περιλαμβάνουν προσβλητικά σχόλια για την εμφάνιση ενός ανθρώπου, την υποτίμηση των δυνατοτήτων του, τον ειρωνικό σχολιασμό για τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την καταγωγή του, και άλλα παρόμοια παραδείγματα.

Σε γενικές γραμμές, η μείωση των άλλων συμβαίνει συχνά όταν οι άνθρωποι διαπιστώνουν αβεβαιότητες ή ανασφάλειες σε διάφορους τομείς της ζωής τους και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις ανασφαλείς συναισθηματικές καταστάσεις με αρνητικό τρόπο, προσπαθώντας να αναδείξουν τον εαυτό τους μέσω της υποβάθμισης των άλλων.

Αυτές οι πράξεις έχουν ως στόχο να υποβαθμίσουν την αξία της προσωπικότητας και της ψυχής του ατόμου που τις αντιμετωπίζει. Επιπλέον, μπορούν εύκολα να εξελιχθούν από απλές λεκτικές επιθέσεις σε φυσική βία ή άλλες επιζήμιες συμπεριφορές.

bullying at school 2021 08 26 15 34 41 utc scaled

Σχολικός εκφοβισμός

Στα παιδιά  το πρόβλημα της αυτοεκτίμησης είναι πολύ μεγάλο.  Μπορεί εύκολα να επηρρεαστεί και οδηγήσει σε ψυχολογικό αδιέξοδο. Ο λόγος που κάποιος μπορεί να οδηγηθεί σε σχολικό εκφοβισμό προς άλλους μαθητές είναι  η επίτευξη ευχαρίστησης και το αίσθημα ανωτερότητας που νοιώθει. Είναι το ίδιο συναίσθημα που βιώνει ένα άτομο όταν ασκεί βία, είτε σωματική είτε λεκτική, σε ένα άλλο άτομο. Όλη αυτή η συμπεριφορά συνδέεται με την αυτοεκτίμηση και την υγιή σχέση που έχει χτίσει με τον εαυτό του. Όσο καλύτερα νιώθει  για τον εαυτό του, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να προβαίνει σε λεκτικές ή σωματικές επιθέσεις και προσπάθειες μείωσης των άλλων.

Συμπερασμα

Η προσπάθεια μείωσης δεν αφορά μόνον τον άλλον ανθρώπο έξω από εμάς. Στην πραγματικότητα, αφορά τη δική μας αυτοεκτίμηση, το πόσο αισθανόμαστε καλά με τον εαυτό μας και το πόσο αγαπάμε και αποδεχόμαστε αυτό που είμαστε. Όσο πιο χαμηλή αυτοεκτίμηση έχει κάποιος, τόσο περισσότερο θα επιθυμεί να μειώνει άλλους ανθρώπους.
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks