9 Δεκεμβρίου 2024
16.5 C
Athens

Αφρικανική σκόνη: Τι προκαλεί στο αναπνευστικό μας


Εδώ και μέρες η αφρικανική σκόνη αιωρείται επάνω από την χώρα μας. Από αυτή όμως πλήττεται και μέρος της Ευρώπης. Αυτή η ρύπανση συμβάλλει στην υπέρβαση των ορίων των σωματιδίων που έχουν καθοριστεί για την προστασία της υγείας.

Όπως έχει αποκαλυφθεί από μελέτες, η υψηλή συγκέντρωση σωματιδίων σκόνης, όχι απαραίτητα αφρικανικής αλλά από οποιαδήποτε ανεμοθύελλα, μπορεί να προκαλέσει ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα, άσθμα, αλλεργίες, καθώς και βλάβη της ανοσολογικής λειτουργίας των μακροφάγων κυττάρων του οργανισμού, η οποία οδηγεί σε αύξηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Επίσης, η αναπνοή υψηλών συγκεντρώσεων ανθρακικού ασβεστίου προκαλεί φτάρνισμα και βήχα. Η μακροχρόνια έκθεση σε αυτό όταν έχει ήδη εισχωρήσει στο σώμα μέσω της κατάποσης μπορεί να προκαλέσει αλκάλωση, αλλάζοντας το ph του αίματος.

Η αφρικανική σκόνη και η υγεία μας

Μεταξύ των άλλων ενώσεων στα σωματίδια σκόνης είναι το ασβέστιο, ο σίδηρος, το αλουμίνιο, το μαγνήσιο κ.λπ. και καλύπτονται επίσης με οργανική ύλη, όπως βακτήρια και γύρη.

Η βραχυπρόθεσμη εισπνοή σωματιδίων που περιέχουν αλουμίνιο μπορεί να αποτελέσει την αιτία για εκδήλωση βήχα και για ερεθισμό των πνευμόνων, ενώ η παρατεταμένη δύναται να προκαλέσει βλάβη σε αυτούς. Επομένως, οι θύελλες σκόνης έχουν άμεσες επιπτώσεις στους ανθρώπους.

Πειραματικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε αρουραίους αποκάλυψαν το τοξικό και φλεγμονώδες δυναμικό της σκόνης της ερήμου για τους αεραγωγούς.
Επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν ότι η μόλυνση από αυτά τα σωματίδια αύξησε τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα, ενώ επιδείνωσε και την κατάσταση των ασθενών που έπασχαν από χρόνιες αναπνευστικές νόσους.

Μεταξύ των μελετών που έχουν πραγματοποιηθεί για το άσθμα υπάρχει και μία η οποία έδειξε ότι κατά τις ημέρες που υπήρχε εισβολή από αφρικανική σκόνη (κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης) οι σωματιδιακοί ρύποι PM10 και PM2.5-10 που περιέχονταν σ’ αυτή, ήταν υπεύθυνοι για μεγάλο αριθμό επισκέψεων στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, λόγω επιδεινούμενων ασθματικών συμπτωμάτων σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 και 15 ετών.
Τα αποτελέσματα αυτά θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη και να τεθούν σε εφαρμογή προληπτικές ή θεραπευτικές στρατηγικές με στόχο τη βελτίωση της θεραπείας των παιδιών με άσθμα κατά τη διάρκεια ημερών που αφορούν εισβολές από τη σκόνη της Σαχάρας, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Επίσης, σε μια δεκαετή ανάλυση για την αναπνευστική και καρδιαγγειακή νοσηρότητα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όταν μεταφέρεται αφρικανική σκόνη και προκύπτουν ακραίες συγκεντρώσεις σωματιδίων PM10 και όζοντος στην ατμόσφαιρα υπάρχει αυξημένος κίνδυνος νοσηλείας σε ποσοστό που συνάδει με αυτό που παρατηρείται σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις. Παρατήρησαν επίσης αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών εξαιτίας καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Μείωση του κινδύνου εμφάνισης αναπνευστικών προβλημάτων κατά τις περιόδους εμφάνισης της αφρικανικής σκόνης στη χώρα μας προσφέρει η ρινική αναπνοή.
Κι αυτό διότι η μύτη εκτός από τη θέρμανση (ή ψύξη) και εφύγρανση του εισπνεόμενου αέρα, παράλληλα τον καθαρίζει και τον φιλτράρει, με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση των βακτηρίων, μυκήτων ή αλλεργιογόνων που εισβάλλουν στον οργανισμό.

Όταν οι άνθρωποι αδυνατούν να αναπνεύσουν από τη μύτη και αναπνέουν από το στόμα, τα συμπτώματα των υφιστάμενων αναπνευστικών και καρδιολογικών νόσων γίνονται πιο έντονα.

Ακόμα και η ύπαρξη μια απλής ρινίτιδας, αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για άσθμα και μάλιστα το 60-80% των ασθματικών ασθενών, πάσχουν και από ρινίτιδα.
Επιδείνωση των συμπτωμάτων μπορεί να φέρει η δυσχέρεια ρινικής αναπνοής και από άλλες αιτίες, όπως π.χ. το στραβό διάφραγμα.

Διάφορα Άρθρα

Πηγή




Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας


Editors' Picks