15 Απριλίου 2024
20.7 C
Athens

Νικοτίνη: Πως επηρεάζει την σεξουαλική ζώη


Αν και έχουν γίνει περιορισμένες έρευνες, έχει αποδειχθεί ότι η νικοτίνη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σεξουαλική και ορμονική ισορροπία του οργανισμού, αλλά είναι δυνατόν να αναστραφεί αυτό το φαινόμενο.

Εκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν νικοτίνη και προϊόντα καπνού καθημερινά — περισσότεροι από 61 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έως τα επιθέματα νικοτίνης και πολλά άλλα, καθώς υπάρχουν  άφθονα προϊόντα που περιέχουν νικοτίνη στην αγορά.

Αυτό το άρθρο συζητά τι λέει η έρευνα σχετικά με τον αντίκτυπο της νικοτίνης στη σεξουαλική ορμή, συμπεριλαμβανομένου εάν η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της λίμπιντο σας.

Επηρεάζει το κάπισμα τη σεξουαλική ορμή στους άνδρες;

Μια μικρή μελέτη του 2020, διερεύνησε τη σεξουαλική λειτουργία, την κατάθλιψη και άλλες καταστάσεις υγείας σε νεαρούς ενήλικες εξαρτημένους από την νικοτίνη. Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εξάρτηση οδήγησε σε σεξουαλική δυσλειτουργία στους τομείς της σεξουαλικής ορμής, τη διέγερση, τη στύση και ακόμη και τον οργασμό.

Μια μελέτη του 2021 διερεύνησε διάφορους παράγοντες κινδύνου για μειωμένη λίμπιντο σε ηλικιωμένους άνδρες. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το κάπνισμα τσιγάρων συσχετίστηκε σημαντικά με σοβαρά μειωμένη λίμπιντο σε άντρες μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας.

Ενώ η έρευνα επισημαίνει μια σχέση μεταξύ της χρήσης νικοτίνης και της μειωμένης σεξουαλικής ορμής, ο τρόπος με τον οποίο το κάπνισμα επηρεάζει τη λίμπιντο είναι ακόμα ασαφές. Αλλά μπορεί να οφείλεται στην επίδραση του καπνίσματος στο νευρικό σύστημα και τις ορμόνες, οι οποίες ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη σεξουαλική μας επιθυμία, τη διέγερση και πολλά άλλα.

Η νικοτίνη επηρεάζει τη σεξουαλική ορμή στις γυναίκες;

Οι ειδικοί έχουν πραγματοποιήσει λίγες μελέτες σχετικά με τη σεξουαλική δυσλειτουργία στις γυναίκες, αλλά το κάπνισμα φαίνεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη λίμπιντο τους.

Σε μια μελέτη από το 2013, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περισσότερο από το 34% των γυναικών με διαταραχή χρήσης ουσιών παρουσίασαν σεξουαλική δυσλειτουργία. Και ειδικά σε άτομα με εξάρτηση από τη νικοτίνη, ο κίνδυνος σεξουαλικής δυσλειτουργίας ήταν σχεδόν 3 φορές υψηλότερος.

Μια μελέτη από το 2015 διαπίστωσε ότι οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που καπνίζουν έχουν υψηλότερη συχνότητα σεξουαλικής δυσλειτουργίας όπως η έλλειψη επιθυμίας, διέγερσης και ικανοποίησης. Το συχνό κάπνισμα και η μεγαλύτερη εξάρτηση από τη νικοτίνη συνδέεται με χαμηλή ανάγκη σεξουαλικής ζωής.

Η διακοπή της νικοτίνης βελτιώνει τη σεξουαλική ορμή;

Αν και η έρευνα δείχνει ότι η νικοτίνη μπορεί να μειώσει την σεξουαλική ορμή, λίγη έρευνα είναι διαθέσιμη για το πώς η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να την ξαναβελτιώσει. Ωστόσο, μια μελέτη που διερευνά αυτό το θέμα διαπίστωσε ότι η διακοπή μπορεί πραγματικά να είναι ευεργετική για τη λίμπιντο.

Σε μια μελέτη από το 2017, οι ερευνητές διερεύνησαν την αποτελεσματικότητα της διακοπής του καπνίσματος στη σεξουαλική λειτουργία σε άνδρες που έκαναν χειρουργική επέμβαση προστάτη. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η διακοπή του καπνίσματος ήταν ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση της σεξουαλικής λειτουργίας στα 1-2 χρόνια μετά την επέμβαση.

Φυσικά, αυτή η μελέτη βρήκε μόνο σεξουαλικές βελτιώσεις σε μια ομάδα ατόμων – και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να συμπεράνει κανείς εάν η διακοπή της νικοτίνης μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της σεξουαλικής ορμής σε μεγαλύτερο πληθυσμό ανθρώπων. Στο μέλλον, μπορεί να διαπιστώσουμε ότι η επιστροφή της λίμπιντο είναι ένα άλλο όφελος για τη διακοπή του καπνίσματος.

Συμπέρασμα

Πολλές μελέτες έχουν διερευνήσει τη σχέση μεταξύ της νικοτίνης και της σεξουαλικής λειτουργίας και η έρευνα δείχνει ότι η χρήση νικοτίνης – ειδικά το κάπνισμα τσιγάρων – μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χαμηλής σεξουαλικής ορμής.

Εάν αντιμετωπίζετε αλλαγές στη σεξουαλική σας ορμή, όπως μειωμένη λίμπιντο, διέγερση ή άλλα συμπτώματα, επικοινωνήστε με έναν γιατρό για να συζητήσετε τις ανησυχίες σας. Ενώ το κάπνισμα μπορεί να είναι μια αιτία αυτών των αλλαγών, ο γιατρός σας μπορεί να διερευνήσει άλλες υποκείμενες αιτίες που μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική σας ορμή.

Άρθρα υγείας

Πηγή
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της Υγείας, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook

Σχετικά άρθρα

Τελευταία Νέα

efimerevonta-nosokomeia
efimerevonta-farmakeia

Δημοφιλή Εβδομάδας

Editors' Picks